amnesia_0_100Donosimo vam recenziju Amnesie, horror survival igre koja je izašla protekle godine i odmah osvojila ljubitelje žanra. Radnja je smještena 1839. godine gdje se igrač nalazi u ulozi Daniela, mladog gospodina koji se osvijestio u mračnom dvorcu Brennenburg…

amnesia_1_250

Naziv: Amnesia: The Dark Descent
Platforme: Windows, Mac, Linux
Izdavač: Frictional Games
Razvojni studio: Frictional Games
Godina: 2010.
Žanr: horror avantura
Multiplayer: ne
Minimalna konfiguracija: Windows XP, Mac OS X 10.5, 2 GHz CPU, 2 GB RAM, GeForce 6 ili ATI Radeon X1000 serija, 3 GB HDD

Amnesia je horror survival igra koja je izašla protekle godine i odmah osvojila ljubitelje žanra. Radnja je smještena 1839. godine gdje se igrač nalazi u ulozi Daniela, mladog gospodina koji se osvijestio u mračnom dvorcu Brennenburg. Iz samog početka neće vam biti puno toga jasno, osim da igrate lika koji je izgubio pamćenje o svemu osim svog imena i činjenice da ga netko ili nešto proganja. Korak po korak, lutati ćete prostorijama mračnog dvorca, a sa svakim flashbackom polagano će sve dolaziti na mjesto. No, na ono što treba obratiti pozornost jest gameplay zbog kojeg se ova igra ističe od ostalih u svijetu horrora.

amnesia_2_250Zaboravite na Resident Evil, Silent Hill, Dead Space, Left 4 Dead i sve što ste prije igrali jer ovdje je Daniel bespomoćan tj. nemate oružja, magija, bilo kakvih pomagala kojima se možete boriti protiv svojih neprijatelja, što znatno više utječe na atmosferu igre. Imate malo izbora: mračna, neosvijetljena mjesta gdje morate čekati i nadati se da vas čudovišta neće opaziti uz cijenu pogoršanja zdravlja (jer što ste dulje u mraku, to Daniel više gubi razum), ili sakriti se u ormaru (ako imate sreće) ili se pak  smjestiti na nekom osvijetljenom mjestu na kojem se Daniel može smiriti i  gdje su ujedno veće mogućnosti da vas čudovišta opaze. Ako želite  napredovati, njegovo tjelesno i psihičko zdravlje od iznimne je važnosti. U slučaju da ste se ozlijedili, svjedočili neobičnim i zastrašujućim pojavama ili da ste previše vremena proveli u mraku, psihičko zdravlje Daniela se pogoršava. U krajnjem slučaju počinje teturati i osjetila mu slabe, a tu i tamo može doživjeti halucinacije. Povrh toga, što ste ranjiviji, to su neprijatelji učestaliji i usporavaju napredak igre. Kako biste izbjegnuli neugodna iskustva nailaziti će te na svjećice, sredstva za kresivo, ulje za lampu i ostala pomagala kako biste očuvali dobrobit Daniela. No oprez! Njih nema puno, pa ih mudro iskoristite. Zvuk igra veliku ulogu i pridonosi ugođaju velikog, ukletog dvorca. Od naglog lupanja vrata, glasova koji plaču za pomoć, jecanja koji ispunjava tjeskobni hodnik, zvukova koraka koji se približavaju u praznoj prostoriji, do soundtracka koji dovodi živce do granica, Amnesia neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

amnesia_3_250Igra je u prvom licu što još više uvlači igrača u košmarni svijet Amnesie. Svako toliko, Daniel će naići na stranice svojeg dnevnika i na bilješke drugih osoba što će pomoći u otkrivanju njegovog identiteta, ali u isto vrijeme ti podaci služe kao hintovi za rješavanje zagonetki kojih nema previše ili bolje rečeno – ne predstavljaju izazov. U većini slučajeva svode se na pronalaženje ključeva i sastojaka, nalaženje poluga, kombiniranje stvari u inventoriju… dakle klasika. Kako bi doživljaj bio realističniji, pri rukovanju kursorom morate stvarno manipulirati objektom kako biste nešto učinili, npr. vrata morate otvarati tako da duže držite miš i njime povučete unatrag, poluge morate potegnuti prema dolje itd.

amnesia_4_250Možda jedina negativna strana je grafika koja je ponešto zastarjela, no u cjelini to je posve zanemarivo. Sveukupno igra traje nekih pet do sedam sati ovisno o igraču. Iako nema achievementa, u Amnesiji postoje različiti završeci koji ovise o Danielovim postupcima. Štoviše, marljivo i detaljno predstavljena priča može poslužiti kao dobar povod da se igra prijeđe nekoliko puta. Bitno je naglasiti da je Amnesia više interaktivna atmosferska priča nego akcija koja vlada današnjim tržištem. Međutim, upravo je ta čar Amnesie koja može razviti noktofobiju i kod najneustrašivijih donijela veliki broj pozitivnih kritika.

Biti sam i bespomoćan, usred ničega… traganje za nečim, bježanje, okruženost hladnim masovnim zidovima koji skrivaju krvavu prošlost – istinski Lovecraftovski scenarij za one žedne pravog survival horrora.