Osobe koje se bave LARP-om (ili popularnije LARP-eri) se često pitaju kako objasniti što je to LARP osobama koje se njime ne bave. Iz dugogodišnjeg iskustva proizašlo je da je LARP najlakše objasniti kao D&D (ili sličan pencil ‘n’ paper) u kojem se ne sudjeluje preko olovke, papira i prepričavanja već preko mača, pregovaranja i proživljavanja (ili kako se to popularnije kaže „u živo“).

L.A.R.P. = Live Action RolePlaying = Igranje uloga uživo (op.gl.ur.)

Osobe koje se bave LARP-om (ili popularnije LARP-eri) se često pitaju kako objasniti što je to LARP osobama koje se njime ne bave. Iz dugogodišnjeg iskustva proizašlo je da je LARP najlakše objasniti kao D&D (ili sličan pencil ‘n’ paper) u kojem se ne sudjeluje preko olovke, papira i prepričavanja već preko mača, pregovaranja i proživljavanja (ili kako se to popularnije kaže „u živo“). Međutim, osobe koje razumiju gore dano objašnjenje u većini slučajeva već imaju neka iskustva s LARP-om pa bila ona iz prve, druge, treće ili četvrte ruke, preko promatranja ili aktivnog sudjelovanja. Stoga se pojavila potreba da se nađe način da se LARP objasni osobi koja nema iskustva s igranjem uloga (roleplaying) ili stvarima poput SF-a ili Fantasy-a što je ispalo vrlo težak posao.

Kao prvo LARP nije kult, organizacija, životna filozofija, religija, mlaćenje po šumi, način rješavanja frustracija ili išta slično. LARP je u svojoj biti igra (iako se u neku ruku može smatrati sportom); igra u kojoj svaki pojedinac odabire i stvara lika kojeg će igrati, izmišlja njegovu životnu priču, njegove mane i vrline i poglede na svijet. Njegov lik ima sposobnosti koje ima taj pojedinac koji ga tumači, jer tvrditi kako njegov lik može preskočiti tri metra široko korito rijeke ne znači apsolutno ništa osim puka hvastanja ako on to uistinu ne može učiniti. LARP likovi mogu pripadati bilo kojem vremenskom razdoblju iako je najpopularniji tzv. fantasy setting u kojem se likovi kreiraju po uzoru na fantasy srednji vijek baziran na Tolkienu, iako prilično različit od njegovog Međuzemlja.

LARP-ovi u punom smislu te riječi održavaju se na LARP događajima. LARP događaj je nešto poput višednevnog logorovanja. LARP-eri odasvud nalaze se u dogovorenoj šumi, postavljaju kampove i kada LARP počne svi vode svoje stvorene likove sve dok događaj ne završi čime se sve vraća na staro. Za to vrijeme sve je moguće. Ratnici, u svojim čvrstim oklopima, vješto mašu svojim oštrim (čitaj: „spužvenim“) mačevima, magovi bacaju čarolije, bardovi pjevaju, druidi proučavaju promjene u prirodi, a iscjelitelji liječe ranjene. Velike bitke, dvoboji, diplomatski pregovori i nove ljubavi česti su i uobičajeni na LARP događajima, kao i nova prijateljstva i iskustva nakon LARP događaja.

Stoga, ako ste zainteresirani, dođite i informirajte se jer sigurno ste barem jednom poželjeli živjeti u tom galantnom dobu viteštva bez onih neugodnosti poput kuge ili nedostatka WC papira (iako je u LARPu i to moguće – op.gl.ur.).

Više informacija o samom LARP-u možete naći na Hrvatskom LARP portalu www.larp.hr.