origins2009.gif

Krajem lipnja održana je ovogodišnja, 35. po redu dodjela Origins Awards, nagrade za najbolja postignuća u industriji igara.

 

origins2009.gifKrajem lipnja održana je ovogodišnja, 35. po redu dodjela Origins Awards, nagrade za najbolja postignuća u industriji igara. Ta tradicionalna manifestacija odvija se već tridesetak godina u sklopu Origins Game Faira, jedne od najvećih američkih gejmerskih konvencija. Kao i kod ostalih manifestacija ovog tipa, nagrada se dodjeljuje za postignuća u protekloj godini, pa su tako ovaj put dodijeljene nagrade za igre iz 2008. Izvorno zamišljena kao nagrada u pet kategorija, danas se daje u čak 17 područja: Play by Mail, Collectible Card Game Rules or Expansion, Children’s, Family and Party Games, Historical Miniature Figure or Line, Historical Miniature Figure Game Rules Supplement, Historical Miniature Figure Game Rules, Historical Board Games, Non-fiction, Fiction, Miniature Figure or Line of Miniature Figures, Miniature Figure Game Rules, Game Accessories, Role-Playing Game Accessories, Role-Playing Games, Card Games, Board Games te posebna za izvrsnost i inovaciju Vanguard. Važno je napomenuti da su pored službenog žirija Academy of Adventure Gaming Arts and Design pravo glasanja za svoje favorite imali i svi posjetitelji sajma. A tko su pobjednici? Nastavite čitati…

origins_award.jpg Jedna od tradicija Originsa jest njegovo pokrivanje wargaming i miniature igraće scene. Ne ulazeći u detalje ovog opskurnog hobija neshvaćenih generala, predstavljamo ovogodišnje laureate: SS-Panzerdivision ‘Das Reich’ Panzerkompanie (Battlefront Games) u kategoriji povijesnih minijatura; Rise of Rome: Fields of Glory (Osprey Publishing) u kategoriji dodataka za igre povijesnih minijatura; Conflict of Heroes: Awakening the Bear (Academy Games) u kategoriji povijesne društvene igre; Star Wars Miniatures: The Clone Wars (Wizards of the Coast) u kategoriji serije minijaturnih figura; te Classic Battletech: Tactical Operations (Catalyst Game Labs) u kategoriji pravila za igre minijaturnih figura. Fields of Glory (Osprey Publishing) i Songs of Drums and Shakos (Ganesha Games) podijelili su prvo mjesto u kategoriji igara povijesnih minijatura. Posebnu nagradu za izvrsnost i inovaciju Vanguard odnio je Flames of War Firestorm – Bagration Campaign (Battlefront Games).

Igra Hyborian War iz Reality Simulations Inc. pobjedila je u kategoriji Play by Mail. Ova već poprilično stara igra (20 godina!) osvajanja, intrige i diplomacije, smještena u svijet najpoznatijeg barbara, pobijedila je svojim kontinuiranim postojanjem i stabilnom bazom igrača, a sigurno joj je pomogao i revival Conana kojeg smo svjedoci posljednjih par godina (igra na ploči, MMORPG i serija Dark Horse stripova tek su neki od rezultata tog recentnog hypea). Iako bi nedostatak grafike i specijalnih efekata mogao odbiti mlađe gejmerske naraštaje, igra se diči odličnom atmosferom i roleplay momentima koji stvaraju realističan dojam upravljanja drevnim kraljevstvima.

mtg_alara.jpg U kategoriji Collectible Card Game Rules or Expansion najboljim proizvodom proglašena je Magic the Gathering ekspanzija Shards of Alara iz Wizards of the Coast. Što reći o najpoznatijoj kartaškoj igri na svijetu? Nakon 16 godina postojanja, Magic ne pokazuje znakove starenja, naprotiv. Prvi set Alara bloka donosi mnoge novosti: manji broj karata, novu razinu učestalosti karata (Mythic Rare), jačanje beginner-friendly pristupa (ponovno stavljanje land karata u boostere), te nove planeswalker karte. Nedavno je i objavljeno da se uvodi novi multiplayer format upravo baziran na planeswalkerima. Jedno je sigurno, ovaj najvažniji WotC proizvod uz D&D nema namjeru prepustiti prvo mjesto ostalim (i dalje slabijim) pretendentima.

dominion.jpg U kategoriji kartaških igara prvo mjesto zauzela je igra Dominion izdavača Rio Grande Games, s temom stvaranja vlastitog kraljevstva. Interesantna mehanika kombinira klasični boardgame pristup sa sastavljanjem špilova karata koji predstavljaju dijelove kraljevstva brzo je osvojila igrače diljem svijeta. Svega par dana nakon Originsa, igra je osvojila i iznimno cijenjenu njemačku nagradu za igre na ploči Spiel des Jahres 2009!

Višestruko nagrađivana igra Say Anything od North Star Games, koncipirana oko jednostavne ideje postavljanja pitanja i odgovaranja na njih, pobijedila je u kategoriji Children’s, Family and Party games. Dok jedan igrači postavlja pitanje, ostali pišu odgovore i klade se na one za koje misle da će ih postavljač pitanja odabrati kao najtočnije. Instant zabava za geekovske tulume.

 Među igrama na ploči, prvu nagradu kući odnio je mnogostruko hvaljeni i nagrađivani Pandemic izdavača Z-Man Games. Kooperativna igra u kojoj igrači preuzimaju uloge zdravstvenih stručnjaka zaduženih za obuzdavanje smrtonosnih pandemija odlično je iskoristila globalnu histeriju nastalu oko svinjske i ptičje gripe.

Dvije kategorije rezervirane su za nova izdanja knjiga – fikciju i publicistiku. U prvoj je lovorike odnijela zbirka priča Worlds of Dungeons & Dragons Volume 2 izdavača Devil’s Due Publishing (poznatog i po strip parodiji Barack the Barbarian) u kojoj se ponovno vraćamo u dobro poznate svjetove Forgotten Realmsa i Ravenlofta. U kategoriji publicistike nagrada odlazi Atomic Overmind Pressu koji je objavio Tour de Lovecraft: the Tale autora Kena Hitea, a riječ je o zbirci kritičkih osvrta na 51 horor priču velikog meštra užasa H.P.Lovecrafta.

d-total.jpg U kategoriji pomagala za igre na prvo mjesto zasjeo je interesantni izum iz laboratorija Gamescience: D-Total kocka za RPG-ove. Neobičnost dotičnog proizvoda krije se u činjenici da je novim inženjerskim rješenjem omogućen prikaz 17 različitih kockica na jednoj polihedralnoj kocki (24 plohe). Konkretno, D-Total je u stanju simulirati sljedeće kocke: d2, d3, d4, d5, d6, d7, d8, d10, d12, d20, d24, d30, d40, d50, d60, d70 i d80. Ostaje za vidjeti hoće li ovaj izum ikako utjecati na razvoj budućih rpg igara, posebice u smislu širenja raspona ‘tradicionalnih’ kockica koje su se dosad koristile.

U kategoriji dodataka za RPG-ove nagradu je osvojila Serenity Adventures iz Margaret Weis Productions. Zbirka avantura za Serenity RPG, napravljenog prema popularnoj SF seriji Firefly, igračima daje mogućnosti upuštanja u legalne i ne toliko legalne poslove. Između igrača i profita nalaze se tek patrole Alliancea, brodovi svemirskih pirata i naravno, Reaversi.

mouseguard.jpg Naposljetku dolazimo do šećera (ili možda bolje rečeno sira) na kraju! Pobjednik posljednje kategorije ujedno je i najveće iznenađenje Originsa. Unatoč žestokoj konkurenciji koju su činili DnD 4e i Trail of Cthulhu, naslov najbolje RPG igre odnio je Mousguard RPG Archaia Studios Pressa. Igra bazirana na istoimenom stripu Davida Petersena (koji je oslikao i rulebook) igrače stavlja u uloge miševa koji se bore protiv elementarnih nepogoda i životinjskih predatora, a osvojila je žiri i posjetitelje visokom kvalitetom produkcije i dizajna. Inače, Mouseguard koristi prilagođenu verziju Burning Wheel mehanike i pruža osvježavajući pristup naraciji roleplay igranja s konceptima uvjerenja, ciljeva i instinkata (beliefs, goals and instincts) svakog lika. Iako brijanje na miševe s mačevima možda nije za svakoga, preporučamo vam dobru recenziju igre na Gnome Stewu.

Do osvrta sljedećeg Originsa odjavljujemo se uz stihove Jethro Tulla: and the mouse police never sleeps