theon-greyjoy-alfie-allen-helen-sloanKao i prošle godine, HBO nas je počastio pretpremijerom Igre prijestolja, pogledali smo prve dvije epizode druge sezone. Slijede naša mišljenja i dojmovi, ali upozoravamo – ima SPOILERA.

theon-greyjoy-alfie-allen-helen-sloanKao i prošle godine, HBO nas je počastio pretpremijerom Igre prijestolja, pogledali smo prve dvije epizode druge sezone. Slijede naša mišljenja i dojmovi, ali upozoravamo – ima je SPOILERA.

Zamislite da ste se vratili s ljetovanja. Ulazite u sobu, želite leći na krevet i ostaviti stvari. Ali vaš krevet i ormar zamijenili su mjesta, a pisaći stol više nije pod prozorom. Sav namještaj je i dalje u sobi, ali ne kako ste ga zadnji puta ostavili. To je vaša soba, ali je istovremeno posve strano mjesto…

Takav smo dojam dobili gledajući seriju na velikom platnu. Srž radnje je i dalje na mjestu, ali je ispričana na drugačiji način. Prva sezona se držala knjige kao svetog pisma, a David i Dan drugom pokušavaju začiniti stvari i popuniti narative koje nismo mogli iskusiti u knjigama. Ukratko, dobili smo više Robba i Maloprstog, situacije koje se nisu odvijale u knjigama ali su bile u zakulisju. Istovremeno je zanimljivo i jezivo za gledati.

Uvodna špica je i dalje fenomenalna, na kartu su dodane nove relevantne lokacije – Zmajev kamen gdje stoluje Stannis i Pyke, zamak obitelji Greyjoy. Nove lokacije i u seriji ostavljaju bez daha. Stannisova dvorana s obojanim stolom je nevjerojatna, a CGI Pyke izaziva više strahopoštovanja čak i od Orlovog gnijezda. Mnogi su strahovali da će CGI strahovukovi izgledati umjetno, ali to ne može biti dalje od istine. Prirodne kretnje i realistično krzno bi nas posve zavarali. Zmajevi se također pojavljuju, tako da nemajte brige da su štedili po tom pitanju.

Slijede SPOILERI.

Onima koje je smetalo što Lannisterski vojnici nemaju lavove na kacigama ili su prigovarali da Duh reži, neće biti sretni novom sezonom. Razlika od knjige ima mnogo i mogu se dijeliti u dvije kategorije: praktičnu i drsku.

Praktične promjene su one gdje su morali rezati dijelove priče da uštede na nepotrebnim troškovima i pojednostave seriju. Uključuju Robbov kamp, odnosno ne prikazuju zamak Rijekotok i njegove stanovnike, Daenerys ne odmara u bijelom gradu duhova nego kampira u pustinji, a nakon smjene Janosa Slynta s pozicije kapetana gradske straže, Tyrion postavlja Bronna kao njegovog zamjenika (da se ne povećava broj sporednih likova).

Drske promjene su one gdje odstupaju od priče iako nisu trebali i pokušavaju neke nove stvari. Serija ne otvara Zmajevim kamenom i paljenjem Sedmorice, umjesto toga gledamo predivni pogled na Dubrovnik (odnosno Kraljev grudobran) i turnir za Joffreyev imendan. Dodano je nekoliko scena u kojima Cersei odmjerava moć s Maloprstim i ona u kojoj Joffrey ispituje majku o njenom odnosu s “ujkom Jaimeom”. Sve to rezultira naglašenom scenom smaknuća Robertove kopiladi u kupleraju koja je bila samo spomenuta u Martinovoj knjizi. David i Dan su se potrudili popuniti pukotine koje njegova selektivna narativa ostavlja. Ako pozorno pratite, vidjet ćete Giuliana kao stražara u jednom kadru smaknuća.

Kao što smo rekli, Zmajev kamen se ne pojavljuje na početku serije, umjesto toga čekamo drugu polovicu epizode da se upoznamo sa Davosom, Stannisom i Melisandre. Glumci su čisti pogodak, nova publika može odmah shvatiti njihov karakter i motivacije u Igri prijestolja.

Isto ne možemo reći za Gemmu Whelan koja glumi Yaru Greyjoy koja ne zrači sposobnom i žestokom aurom. Njen lik se tek pojavio u drugoj epizodi i nije imao vremena da se dokaže, djelomično zbog toga što je njeno i Theonovo upoznavanje drastično skraćeno iz knjige. Patrick Malahide je s druge strane odličan kao njen izmoreni otac Balon i njegov odnos s Theonom i Yarom je savršeno odmjeren.

Posebno su nas oduševili Arya i mladići na putu za Zid, kao i Žalobni Edd koji putuje s Noćnom stražom preko Zida.

Najveće promjene od knjiga smo ostavili za kraj. U strastvenoj sceni između Stannisa i Melisandre otkrivamo da je njegova supruga bolesna i zatvorena u zamku i da nema potomaka. Dobro ste pročitali, Stannisova kći Shireen nije rođena u seriji!

Drugo veliko iznenađenje je na samom kraju druge epizode. Tokom noćnog obilaska, Jon primjećuje da Craster odlazi prema šumi s smotuljkom u naručju. Prati ga kroz snijeg i vidi kako divljak ostavlja muško novorođenče White Walkerima. Dobar preokret za seriju, ali definitivno nije nešto što bi čitatelji očekivali.

Serija i u drugoj sezoni izgleda predivno. Glumačka postava i pisanje je na razini, kostimi i lokacije priliče epskom filmu a ne TV seriji. Posebna pohvala HBO-u za maštovito organiziranu večer. Nemojte zaboraviti da prikazivanje na HBO Adria počinje u ponedjeljak navečer u 20:05.

Ako ne možete dočekati ponedjeljak, ovdje možete pogledati par scena iz prve dvije epizode. (prva epizoda, druga epizoda)