jon_snowJučer smo imali priliku pogledati pilot epizodu serije Igra prijestolja prije njene hrvatske premijere. Saznajte da li je HBO uspio prenjeti dušu Martinovih knjiga na male ekrane…

jon_snowJučer smo imali priliku pogledati pilot epizodu serije Igra prijestolja prije njene hrvatske premijere. Saznajte da li je HBO uspio prenjeti dušu Martinovih knjiga na male ekrane…

Prve dvije epizode serije Igra prijestolja, koja će se na Hrvatskoj HBO televiziji početi emitirati u ponedjeljak u 21 sat, pogledali smo na velikom platnu i odlučili s vama podijeliti dojmove (bez spoilera).

P4141309Na pretpremijeri nas je dočekala svita dvorjana u pratnji vitezova koji su poslije prikazivanja demostrirali mačevanje. Početnih ste 14 minuta imali i sami prilike vidjeti, ali se tek u nastavku epizode zadire u radnju serije i predstavljaju ostali likovi. Prva stvar koja se može primjetiti je predivna uvodna špica koja prikazuje kartu Westerosa koja nadlijeće važnije utvrde tog svijeta. Gradovi na njoj su prikazani kao makete sastavljene od mehaničkih mehanizama nalik na onaj u satu.

No, da odgovorimo na pitanje koje vas najviše zanima: jesu li uspjeli? Srećom, jesu. Dočarali su atmosferu svijeta, pogodili odabir glumaca i shvatili bit knjige. Vrhunska skupina glumaca nema slabe karike i kemija između njih je nevjerojatna, čak i kad su u pitanju mlađi i neiskusni pripadnici postave. Budući da je riječ o priči koju gone likovi i njihovi odnosi, bilo nam je drago vidjeti koliko se o njihovim odnosima može pročitati iz običnog pogleda.

Kao što se može očekivati od HBO serije, krvi i nasilja nije nedostajalo, što uostalom i priliči jednoj ekranizaciji Igre prijestolja. Martin je davno rekao da je seks jedan od mnogih alata za stjecanje moći i drago nam je što producenti to nisu zaboravili.

Kostime i lokacije ste mogli vidjeti u foršpanima pa nema puno smisla pričati o tome kako su išli u jednom nedefiniranom svjetovnom smjeru koji dočarava praktični izgled srednjeg vijeka, divljaštvo nomadskog naroda i raskoš Sredozemlja. Ritam je također dobro pogođen, radnja teče nesmeteno i nema praznog hoda dok se istovremeno ne čini kao da su probali nagurati previše priče u malo vremena kako bi ubrzali radnju. Glazba, za koju su se neki bojali da će biti ispod standarda, bila je neprimjetno, ali sveprisutno utkana u svaku scenu, pogađajući raspoloženje i time obavila svoj posao.

Ako vam se sve ovo čini hvalospjev, dobro ste zaključili. Igra prijestolja je kvalitetna serija u koju je uloženo puno truda kako bi zadovoljila obožavatelje knjiga, ali istovremeno bila pristupačna široj publici.

P4141388Druga sezona je zbog odličnih reakcija i interesa publike neslužbeno odobrena što znači da su scenaristi odavno počeli secirati knjigu, a glavna je dizajnerica produkcije Gemma Jackson u potrazi za lokacijama na kojima će snimati. Ovih je dana bila i u Hrvatskoj, a glasine kruže da je uz Španjolsku u najužem krugu za lokacije Željeznog otočja i Zmajevog kamena.

Serija je do sada snimana u Sjevernoj Irskoj i na Malti, no izgleda da te lokacije nisu dovoljno raznolike da dočaraju surov kameni teren Željeznog otočja i specifičan izgled utvrđenog vulkanskog otoka Zmajevog kamena. Pošto serija još nije službeno odobrena, a Gemmina potraga za idealnom lokacijom završena, ostaje nam samo da držimo fige i nadamo se.

 

Galerija slika s pretpremijere