tenth-doctor.jpg

The Doctor: ‘Think you’ve seen it all? Think again. Outside those doors, we might see anything. We could find new worlds, terrifying monsters, impossible things. And if you come with me… nothing will ever be the same again!’

The Doctor: ‘Think you’ve seen it all? Think again. Outside those doors, we might see anything. We could find new worlds, terrifying monsters, impossible things. And if you come with me… nothing will ever be the same again!’

tenth-doctor.jpg

I zaista, ako se jednom odlučite na putovanje s Doktorom, očekujte neočekivano. Od ružnih izvanzemaljaca, preko vukoldaka, robota i duhova, Doktor i njegovi suputnici nagledali su se svačega. Jedna od britanskih najgledanijih i najvoljenijih TV serija, BBCjev Doctor Who ruši vremenske granice na više načina. Priča je to o ekscentričnom i tajanstvenom vanzemaljcu Doktoru koji putujući kroz prostor i vrijeme svojim svemirskim brodom/vremeplovom zamaskiranim u londonsku ‘policijsku kutiju’ iz davnih pedesetih upada u raznorazne zgode i, naravno, rješava probleme. Poznata po niskobudžetnim ‘thrashy’ efektima, maštovitim zapletima i neprestanoj izmjeni glumačke postave, serija ima kultni status u Velikoj Britaniji, ali i u svijetu, te je integrirana u britansku pop-kulturu. 
Počela je s emitiranjem još 1963. godine, time stičući mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda kao najduže prikazivana znanstveno-fantastična serija, te je nastavila sve do 1989. Slijedio ju je manje popularni film 1996., a oživljena je 2005., s novim glumcima i novim pričama. Kroz svo to vrijeme, čak ni sam Doktor nije konstanta, već se njegov lik mijenja s glumcima, a sve je to objašnjeno njegovom izvanzemaljskom fiziologijom; kao Lord Vremena (Time Lord), ako se nađe na samrti, može regenerirati svoje tijelo, svaku stanicu, mijenjajući svoj DNA i postajući efektivno nova osoba. Iako zadržava sva svoja sjećanja i sve što ga esencijalno čini Doktorom, kao što je prijezir prema oružju i potreba da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, njegova osobnost i sklonosti mogu jako varirati – primjerice, prvi je Doktor bio često oštar, patronizirajuć i zajedljiv, dok je deseti (zadnji) vragolast i neozbiljan.
Ipak, Doktor skoro nikad ne putuje sam već svoja putovanja i avanture uvijek dijeli sa do 3 suputnika. Suputnik je netko s kime se publika može identificirati, netko tko postavlja pitanja, upada u nevolje ili jednostavno želi vidjeti stvari. No, oni su i više od toga; prijatelji na koje se može osloniti, pomoćnici bez čijih sposobnosti, hrabrosti i vjere u njega Doktor ne bi mogao ‘spasiti dan’. Trenutnog suputnika Doktoru ne igra nitko budući da peta sezona oživljenog serijala započinje tek 2010. godine, a 2009. godinu je, sa 4 speciala koja 10. Doktora privode njegovoj smrti, BBC nazvao ‘Gap Year’. 

eleventh-doctor.jpg

U svojim začecima serija se između ostalog odlikovala i pionirskom upotrebom elektroničke glazbe – budući da je počela nekoliko godina prije prve masovne proizvodnje sintisajzera, sva je oprema upotrebljena za postizanje takvog zvuka bila ručno izrađena, a sama Doctor Who tema se, iako je varirala u izvedbi, nije promijenila do danas. Uz TARDIS, Doktorov vremeplov, ostala je jedan od najprepoznatiljvijih zaštitnih znakova serije.
Serija je svojom uspješnošću polučila i mnoge ‘spin-offs’, romane, stripove, filmove i TV serije, od kojih su u Hrvatskoj zasigurno najpoznatiji Avanture Sarah Jane i Torchwood.
Još je manje od mjesec dana do Božićnog speciala i predzadnje epizode u kojoj glavnu ulogu Doktora tumači glumac David Tennant. Njegova najavljena reinkarnacija bit će Matt Smith, a spisateljsku i producentsku palicu od Russella T. Daviesa preuzima Steven Moffat. Snimanje nove sezone se, uz to, odvija upravo sad u Hrvatskoj, i to u Trogiru.
Doctor Who je prvenstveno počeo kao serija za mlade, iako su je, kao i danas, pratili svi. Čitave generacije Britanaca svojoj djeci, pa čak i unucima, prepričavaju kako su se od napetosti ‘skrivali iza kauča’; koji su Doktori ‘njihovi Doktori’, a koji suputnici ‘njihovi suputnici’. 
Osobno, obožavam Doctora Whoa. Njezine su poruke – ljubav, tolerancija i želja da pomogneš nekome – univerzalne; diljem svijeta, za prijašnje generacije i sadašnje, za mlade i stare, ova je serija zaista bezvremenska.