goldencompass-posterfinal.jpgŠto je zanimljivo kod “Zlatnog Kompasa” upravo je  činjenica da on jest bajka za djecu, ali vrlo kvalitetno i savjesno prezentirana.

THE GOLDEN COMPASS (2007)
Redatelj:
Chris Weitz
Pisci: Philip Pullman (knjiga), Chris Weitz (scenarij)
Glumci: Dakota Blue Richards, Nicole Kidman, Daniel Craig, Ian McKellen, Ian McShane, Sam Elliott, Eva Green

goldencompass-posterfinal.jpgFantasy filmovi su se, ne samo vratili u modu, nego i u mainstream hollywooda. To se jasno vidi po sve većem broju priznatih i poznatih glumaca u glavnim ulogama fantasy filmova (Stardust i Beowulf kao primjeri). Možda su shvatili da u tim filmovima ima love, ili su se pomirili s time da na ovakve filmove ljudi više ne gledaju isključivo kao na bajke za djecu, pa im nije ispod ponosa glumiti u njima.

Što je zanimljivo kod “Zlatnog Kompasa” upravo je  činjenica da on jest bajka za djecu, ali vrlo kvalitetno i savjesno prezentirana. U svijetu letećih vještica i polarnih medvjeda koji govore, djevojčica Lyra otkriva da samo ona može “čitati” drevnu napravu alethiometar poznatu i kao Zlatni Kompas. Ta bi se sprava mogla opisati i kao svojevrsni čitač istine, a donekle služi kao kugla za vidovnjake.

Lyra Belacqua je siroče, djevojčica koja odrasta u svijetu gdje ljudske duše ne borave u tijelu, već putuju (u obliku životinje) uz svog vlasnika. Svijetom vlada Magisterij, organizacija koja govori ljudima “što treba raditi i misliti”, te podsjeća na mračniju, korumpiranu verziju Crkve. Njih brine navodno postojanje paralelnih ili zrcalnih svemira u kojima vrijede drugačiji zakoni koji krše njihove Dogme. Zbog toga ih brine postojanje “Prašine” – čestica koje putuju iz jedne dimenzije u drugu (te čestice pokreću i Kompas). Kako bi dominirali ne samo ovom, nego i svim ostalim dimenzijama, Magisterij mora pronaći Lyru i uzeti Zlatni Kompas.

3455-golden-compass.jpgRanije spomenute zvijezde “Kompasa” su na prvi pogled Nicole Kidman i Daniel Craig, ali je zapravo mlada Dakota Blue Richards u ulozi Lyre odigrala najbolju ulogu. Malo je dječjih glumaca koji shvaćaju kako se u ulogu treba unijeti s više strasti od čistog recitiranja riječi iz scenarija, a Dakota je jedna od njih. Nažalost, priča je takva da ni Kidman ni Craig nisu mogli demonstrirati više od svoje glume jer su kao sporedni likovi bili relativno pogurnuti u stranu u korist razvoja priče. Nicole je ipak dobila dovoljno prostora da predstavi svoj lik kao zlu i pomalo ludu kraljicu elegancije. Neki od vas će prepoznati i glas Iana McKellena u ulozi oklopnog medvjeda Ioreka ili Evu Green (posljednju Bond djevojku) kao vješticu Serafinu Pekkalu. Od njih možemo očekivati više u nastavcima koji slijede jer su im uloge ovdje bile prekratke.

Kao što sam ranije spomenuo, u svijetu u kojem se radnja odvija, ljudske duše putuju van tijela u obliku životinje koje se zovu daemoni. To znači da se u filmu pojavljuje puno životinja, koje su nažalost u potpunosti animirane. Tužna vijest za sve dresere životinja, ali je takva odluka potpuno razumljiva jer se od daemona očekivalo da rade komplicirane kretnje ustima i tijelom, što niti jedna životinja ne bi mogla postići. Animacija životinja (posebno medvjeda) je dovoljno uvjerljiva da gledatelj ne razmišlja o njoj, što znači da nije napadna.

Nevjerojatno simpatičan film koji odiše dječjom nevinošću. “Zlatni Kompas” je jednako zadovoljio i razveselio fanove knjiga, i one koji će to tek postati. Ako će ostali filmovi trilogije biti u sličnom ritmu, želim biti u prvom redu na premijeri.