curious-case-of-benjamin-button-1.jpgZanimljiv slučaj Benjamina Buttona poprilično je velika promjena za gospodina Finchera, čiji su dosadašnji filmovi uglavnom bili mračni, bizarni (ovo je jedina dotična točka Benjamina Buttona s ostalim redateljevim uratcima) i sumorne atmosfere.

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Redatelj: David Fincher
Scenarist: Eric Roth
Gl. uloge: Brad Pitt, Cate Blanchett

„ Life would be infinitely happier if we could only be born at the age of eighty and gradually approach eighteen„
– Mark Twain

curious-case-of-benjamin-button-1.jpgUpravo je ovaj citat Marka Twaina poslužio kao glavni predložak i kamentemeljac za pomalu bizarnu priču koju je napisao F. Scott Fitzgerald i film nastao prema Fitzgeraldovom književnom predlošku, pod redateljskom palicom mračnog Davida Finchera koji se proslavio sakultnim ostvarenjima filmske industrije. Naravno, govorim o Klubu Boraca i Se7en, a Zanimljiv slučaj Benjamina Buttona poprilično je velika promjena za gospodina Finchera, čiji su dosadašnji filmovi uglavnom bili mračni, bizarni (ovo je jedina dotična točka Benjamina Buttona s ostalim redateljevim uratcima) i sumorne atmosfere.

Kao što samnapisao, jedino što povezuje ovaj film sa svojom filmskom „braćom“ bizarna je priča koja prati neobičan život Benjamina Buttona koji se rodiopod čudnim okolnostima, točnije rodio se kao starac te je sa godinamapostajao sve mlađi, a film prati njegove životneavanture koje su ga nosile po cijelome svijetu.

Film započinje ubolnici i u posljednjim trenutcima prije nego što je uragan Katrinapoharao grad New Orleans, gdje upoznajemo Benjaminovu dugogodišnjuprijateljica Daisy koja moli svoju kćerku da joj, prije nego štopremine, pročita dnevnik koji joj je ostavio glavni junak naše priče.Kćerka naravno pristane ispuniti majčinu posljednju želju bez znanja daće joj ta čudnovata priča sasvim promijeniti pogled na život.

Scenarijfilma se uvelike razlikuje od književnog predloška, te se usuđujem reći(budući da nisam pročitao kratku priču, već samo kratki sažetak) da jejedina dodirna točka filma i knjige upravo Benjaminovo neobičnostarenje. Iako je razlika između priče i scenarija poput dana i noći,scenarij filma je također majstorski odrađen upravo iz razloga što gaje napisao Eric Roth koji je napisao i scenarij za film koji jevišestruko nagrađen Oscarom i ostalim uglednim filmskim nagradama.Govorim naravno o Forrestu Gumpu.

Prije nego što sam pogledaofilm, na internetu sam pročitao da je “Zanimljiv slučaj BenjaminaButtona” samo blijeda kopija scenarija “Forresta Gumpa” te da jedosta sličnih situacija između ta dva filma. Iako su nekesituacije (kojih niti nema toliko) praktički doslovno kopirane izForresta Gumpa, film ipak sadržava svježinu u svojoj priči koja, poputsvog „starijeg brata“, odiše toplinom.

curious-case-of-benjamin-button-0.jpgDodatna stvar kojame oduševila kod ovogodišnjeg remek–djela jest to što film ni u jednomtrenutku nije imao dosadne dijelove, naprotiv, bio je sve zanimljivijikako se odmicao prema kraju, iako sam mislio da je jedini zanimljivi diou ovom filmu upravo Brad Pitt kao beba-starac okojoj su svi govorili te da će film izgubiti svoju čudnovatu čar kadBenjamin dosegne tu dob kad dobije izgled hollywoodskog manekena. No utome me razuvjerio nevjerojatno dobar scenarij te majstorska režijaDavida Finchera za kojeg je, kao što sam prije rekao, velika promjena iveliki korak u njegovoj karijeri.

Kao većina epskih drama (kakoja volim nazivati ovakav tip filmova) i ovaj ne kaska za svojimprethodnicima u glazbi koja je također odlično odrađena poddirigentskom palicom Francuza Alexandra Desplata. Ovo je prvi film kojije koristio novu metodu specijalnih efekata pomoću kojih su ostarililice ljepuškastog Brada Pitta, a kao rezultat te napredne tehnologije još je jedna nominacija u nizu, no ovaj put za najbolje vizualne efekte.

Zakraj ove recenzije mogu napisati još jedino da je 2008. godina bilaodlična godina za filmsku industriju u kojoj su nastali odlični filmovipoput Iron Mana, Viteza Tame, Tropic Thunder, Slumdog millionare, TheWrestler, a od svih tih vrhunskih filmova najviše se ističe Zanimljivslučaj Benjamina Buttona koji je pobrao sve same hvale, brojne nagrade,a kao šećer na kraju nominiran je i za 13 Oscara (uključujuci za najboljifilm, najboljeg glumca i najboljeg redatelja).

Ovo je definitivnofilm kojeg se treba službeno proglasiti najboljim filmom godine, štozbog svoje pomalo mračne, ali vrlo inspirativne i sentimentalne topleljudske priče, što zbog odlične glume. Držimo fige da pokupi baremjednog Oscara.