X-Men-First-Class1X-Men: First Class novi je nastavak X-Men filmova koji se bavi začetkom X-Men skupine. Pročitajte recenziju i saznajte kako se nosi u odnosu na prethodnike.

X-MEN: FIRST CLASS (2011)

Redatelj: Matthew Vaughn
Scenarij: Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Jane Goldman, Matthew Vaughn
Glume: James McAvoy,  Michael Fassbender, Kevin Bacon, January Jones, Rose Byrne
G1Gg1Gg1

 

X-Men-First-Class1X-Men: First Class novi je nastavak X-Men filmova koji se bavi začetkom X-Men skupine. Mladi uspješni redatelj-adapter Matthew Vaughn (Stardust, Kick Ass) kolaborira na scenariju s Ashley Miller, Zackom Stentzom i Jane Goldman prema priči Sheldona Turnera i Bryana Singera (redatelj prva dva filma u serijalu) uz producentsku pomoć sedmorice koja uključuje Singera i obavezno nadzorno oko Stana Leea. S obzirom na radnju koju projiciraju, velik broj autora prilično je razumljiv.

Film se bavi događajima primarno iz 1963. godine koji su doveli do osnivanja X-Men akademije, odnosno Magnetovog Bratstva, a okosnica radnje je život dvoje mutananta – Charlesa Xaviera (James McAvoy) i Erika Lehnsherra (Michael Fassbender). Priča prati njihov mlad život, njihov susret, prijateljstvo i raskid, a paralelno uključuje rasplet tadašnjeg političkog stanja u svijetu, borbu protiv Sebastiana Shawa (Kevin Bacon) koji želi stvoriti novu rasu izazivanjem nuklearnog rata te se u priči spekulativno raspravlja o fiziološko-sociološkom potencijalu čovjeka.

X-Men-First-Class11Kreatori su se upustili u rješenje dugo priželjkivane ideje o počecima X-Mena, no s obzirom na ležernost proteklih naslova, First Class svojom je pričom znatno interesantniji i ozbiljniji, još uvijek obrazom nalik X-Menu, nipošto blizak Snyderovom Watchmenu, mada je mogao biti. Pomalo je autorski, nešto s čime se ne pokušava zaraditi milijarde, već ispričati priča. Primjereniji je fanovima, iako editiran za širu masu. Fokusi su daleko od borbi, uništavanja i vratolomija. Takve scene čine sitan djelić uratka i načelno nisu ni značajne ni posebno zanimljive. Orijentacija je posvema okrenuta prema Xavieru i Magnetu, a od njih se dalje širi na druge relevantne likove i njihove stavove, prije svega na Mystique (Jennifer Lawrence), ali daje prostora i drugim likovima, ovisno o njihovoj važnosti u svijetu X-Mena općenito. Nastoje se približiti njihove nutrine, psihološka stanja, traume i problemi koji ih raskidaju.

Iz perspektive filma, pristup je odličan jer prirodno liježe ideji priče, no valja imati na umu da nema blockbusterske eksplozivnost. Tema je sam začetak mutanata, a u štimung je vjerno unesen intuitivni faktor oduševljenja otkrićem. Jednako kao što bi tko ostao zapanjen otkrićem vila u šumi ili mogućnošću tjelesnog leta, onako kako su Goonies oduševljeni skrivenim blagom, tako i likovi u filmu prije svega istražuju taj nov fenomen mutanata i pritom zanemaruju sirovu stvarnost, drugu stranu posljedica koje iz fenomena ishode, stoga je vratolomija filma prije svega u emocijama likova, ne tjelesnoj akciji. Glazbeni aranžman Henrya Jackmana vjerno demonstrira taj goonieski pristup.

X-Men-First-Class21Predvidljiva priča kvalitetno prožeta neuobičajenim motivima, odnosima likova i njihovim razmišljanjima, uz dodatak političkih pitanja, kreativnog stapanja fikcije i stvarnosti, ima taj problem u režijskom prijenosu što se s velikim kolačem kreatori teško nose. Film je, u kontekstu tona, tren smrtno ozbiljan, tren nonšalantan. Neke su scene egzekucijski besprijekorne, druge nezgrapne i naivne. Dok se istovremeno smrtonosna situacija na svjetskoj razini rasplamsava, likovi to ne reflektiraju. Produkcijski problemi kako otječe film mogu se osjetiti. Film također vrvi sitnicama nevjerodostojnosti, poput činjenice da atmosfera simulira 2010. godinu, a ne sredinu prošlog stoljeća, činjenice da se mutanti nakon tjedan dana treninga sukobljavaju s dvije vojne sile, ili pak činjenica da mutanti pristupaju svom poslu kao da je u pitanju igrica, a ne realna nuklearna prijetnja.

Velik broj glumaca i mnoštvo odnosa čini film bogatim, no jedini utjecajan performans dolazi od Fassbendera (izuzev genijalne cameo pojave Jackmana kao Wolverinea). Erik djeluje istinski traumatiziran, izgubljen u svijetu i čvrsto usmjeren prema svom cilju, izvrsno utjelovljenje Magneta koje odnosi kompletan show novog X-Mena. Za razliku od Patricka Stewarta koji vlada scenama kao stari Profesor X, ovdje dominira Fassbender. McAvoy kao Profesor X uglavnom dobiva na vrijednosti više zbog uloge, nego li performansa. Kevin Bacon je svojski odličan, a more sporednih likova čine uglavnom poznata i provjerena imena (npr. Rade Šerbedžija, Michael Ironside, Oliver Plat, Ray Wise). Antagonistička skupina mutanata je premalo prisutna da bi razvila osobnost, jednoslojni negativci, dok je mlada X-Men skupina pristojna i performansom ih predvodi Nicholas Hoult kao Hank McCoy. Jennifer Lawrence suviše je drvena i „curičasta“, u usporedbi s Rebeccom Romijn i prilično loša kao Mystique.

X-Men First Class je prilično neočekivano režiran nastavak s mnoštvom pozitivnih aspekata, ali pati od problema naravi. Kakav su zapravo film htjeli snimiti i za koga? Preporučljivo ga je pogledati kao zabavu, ali neće zadovoljiti one koji priželjkuju eksplozivnost.