tron-legacy-olivia-wilde-100Donosimo vam recenziju Tron: Legacy, nastavak filma iz 1982. godine o programeru koji zaglavi u računalnoj simulaciji.

TRON: LEGACY (2010)

Redatelj: Joseph Kosinski
Scenarij: Adam Horowitz, Edward Kitsis
Glume: Garrett Hedlund, Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, Olivia Wilde
G1Gg1Gg1

 

tron-legacy-olivia-wildeTRON: Legacy je dugoiščekivani nastavak sci-fi klasika iz 1982. godine. Režirao ga je Joseph Kosinski prema scenariju TV autora Edwarda Kitsisa i Adama Horowitza. Film vjerno slijedi postavljena pravila prvog Trona te je jedan od rijetkih naslova protekle godišnjice 3D-a koji su već u začetku produkcijskog plana imali na umu element zabave treće dimenzije.

Nastavljajući se na radnju prvog Trona, glavnu ulogu nosi Sam Flynn (Garrett Hedlund), sin računalnog genijalca Kevina Flynna (Jeff Bridges) koji je u prvom filmu ušao u virtualni svijet programskog. Dok je Sam bio mlad, još za vrijeme osamdesetih i uspona Flynnove korporacije igraće zabave, Kevin je nestao i nikad nije nađen. U dobi od 27 godina, Sam drži veći udio dionica korporacije, ali ne zna što bi sa životom. Obiteljski prijatelj i stari Kevinov kolega Alan Bradley (Bruxe Boxleitner) jedne mu noći prilazi i obavještava ga da je dobio signal od Kevina. Nevoljko, Sam odlazi u staru očevu arkadnu igraonicu gdje otkriva tajnu prostoriju i ondje slučajno aktivira uređaj koji ga prebaci u virtualni svijet. Nailazi na oca, no ispostavlja se da je lice oca zapravo korisnički program Clu (Bridges) kojeg je Kevin dao izraditi. Sam bježi te se u virtualnom svijetu počinje snalaziti, prisiljen mijenjati zatečeno stanje u nastojanju da se vrati u stvarni svijet. 

Tron_Legacy_2Legacy je ultimativno snimljen kako bi se uz kokice gledatelji mogli u kinu zabaviti. S obzirom na to da takav miniumum zabave pomiješan s nostalgičnim osjećajima i referencama na izvorni Tron film donosi, malo toga može mu se u tom kontekstu prigovoriti. Lahko prikazana priča koja grabi prema dubljim idejama navodi gledatelja da prihvati razmisliti o pokojem aspektu života dok ga bombardira simpatičnim, prokleto dobrim vizualnim tripovima onostranog svijeta računalnog sklopa koji jest općenito modernog dizajna, ali zadržava ono najbolje od retro stila i sci-fi fantazija. Veći dio filma odvija se u drugom svijetu apstrakcije koji više nije toliko vizualno apstraktan kao prvi film već je kreativno podosta degradiran. No, razne vizualne finese i detalji svijeta konstantno se povećavaju i nadograđuju kroz film, potpomognuti izvrsno odabranim glazbenim angažmanom retro-elektroničkog Daft Punka. U zaključku leži da film, možda posebno onima koji oduvijek vole svijet Trona, guši bezvezni realitet života i dopušta gledatelju da na 2 sata predahne od svijeta.

Kao u How to Train your Dragon, Avatar ili Legend of the Guardians, 3D je više kao dimenzionalna finesa nego li upadljiv produkcijski element. U tom smislu na filmu se moglo značajnije poraditi jer je Tron fenomenalan materijal za bijesne tehničke vratolomije, a s obzirom na to da mnoštvo 3D opreme ugrožava čistinu slike, 2D verzija Trona (kako zapravo većina filma i jest snimana) puno je kvalitetniji završni primjerak nego li njegova 3D verzija unatoč tome što jest namijenjen 3D-u. U neku ruku, 2D verzija ostavlja snažniji utisak, ali možemo pretpostaviti da je zato u IMAX formatu puno bolje iskustvo. Kada se scene sveukupno sagledaju, Legacy pruža dobru količinu zabave pravilno upotrebljavajući kultne elemente starog Trona poput gladijatorskih borbi, crveno-plave podjele upletenih strana, računalni žargon, cameo Tron itd. Dapače, ne bi bilo na odmet vjerovati da će Legacy jedno vrijeme na mass-tržištu postići dobru zaradu od prodaje prepoznatljivih elemenata naslova poput diska, odijela ili OST-a.

Tron-Legacy_3Uz 3D element i općeniti manjak intelektualne izgradnje, film je pun simpatičnih, pomalo naivnih viceva i komičnih komentara koji mu daju kredibilitet zabavljajućeg filma jer, za razliku od mnogih naslova koji su ne samo loše ispričani nego i režirani, Legacy se uopće ne trudi forsirati smrtnu ozbiljnost, stoga ni na koji način ne zamara gledatelja (veoma slično Sorcerer’s Apprenticeu). Zahvaljujući tome, one-lineri i pomalo smrznuta gluma Garretta Hedlunga ne smetaju previše, a veoma ležerne glumačke prezentacije i starih lisaca poput Bridgesa i mladih lica poput Olivie Wilde (u filmu Quorra) prenose pozitivnu energiju na koju kino-društvo dobro reagira pa zauzvrat mogu izvući i pokoju emociju. Najviše toga ipak uspijeva zbog snažnog nostalgičnog tona u filmu, a i selekcija djevojaka u filmu je vrh.

No, naravno, bilo bi lijepo da se kombinacija odlične zabave i intelektualne hrane ne događa jednom u pet godina. Kao da se radi o novoj politici hollywoodske produkcije, počeli su se nizati akcijski i/ili restortacijski naslovi iz ruku malih redatelja i scenarista koje nisu podučavali razvoju karakterizacije, tempu filma ili pripovjedačkoj metodici, a čini se i da Disney smatra kako je ok u egzistenciju dovoditi mediokritetske radnje pune propusta. Iako priča Tron: Legacy ima mnoštvo elemenata, logičke i idejne rupe filma su eklatantno neumjesne. Možda se očekivalo da gledatelj ni na trenutak neće razmisliti o radnji, ali nabacali su niz zapletnih dosjetki sa spiritualnim podtekstom koji jedni s drugima niti imaju veze, niti zajedno čine nešto više od manjka racionalnog rezona dok istovremeno film potpuno manjka karakternog razvoja. To se ne dotiče samo ideja ili zapleta već je priglupost laički prisutna u scenama i samim likovima i njihovim ulogama u ishodu radnje, poput primjerice uloge Michaela Sheena kao Zusea, ad-hoc lika.

Dakle, Tron: Legacy vrijedi pogledati ili iz nostalgičnih razloga, ili iz iznimne želje za kokicama i dvosatnom solidnom zabavom; tražiti nešto van toga znači naići na nepremostiv critical system failure. Opće je poznato da blue screen of death nitko ne voli.