thor1Akcijski superhero film redatelja Kennetha Branagha, Thor je režiran prema scenariju oko kojeg je kolaboriralo petero autora. Zamišljen je kao uplifter filmu Avengers koji dolazi 2012. godine i objedinjuje poznate Marvel heroje.

THOR (2011)

Redatelj: Kenneth Branagh
Scenarij: Ashley Edward Miller, Zack Stentz ,Don Payne
Glume: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård
G1Gg1Gg1

 

thor1

Akcijski superhero film redatelja Kennetha Branagha, Thor je režiran prema scenariju na kojem je surađivalo petero autora. Zamišljen je kao uplifter filmu Avengers koji dolazi 2012. godine i objedinjuje poznate Marvel heroje. Iako se u potpunosti oslanja na lik i djelo Thora iz stripova Marvel, kreatori su u radnji i prezentaciji ipak okrenuli kotač za drugi smjer.

Chris Hemsworth je The Mighty Thor, ratnik i bog svog svijeta Asgarda i nasljednik oca Odina (Anthony Hopkins), najmoćnijeg od svih. No, zbog nezrelosti i prepotentnosti, Thor prouzroči rat između dvije teško uskladive sile. Nesvjestan što je učinio, izaziva konačni bijes Odina i on njega i njegovo zaštitno oružje, malj, istjeruje iz Asgarda oduzimajući moći i bacajući ga na planet Zemlju. Ondje Thor igrom slučaja nailazi na istraživače Jane Foster (Natalie Portman), Erika Selvega (Stellan Skarsgård) i Darcy Lewis (Kat Dennings) koji mu priskaču u pomoć. Dok u Asgardu sigurnosti svijeta prijeti njegov podli brat Loki (Tom Hiddleston), Thor će na svom putu dobiti novu motivaciju, ali u konačnici i nove dileme koje će morati rasplinuti.

thor2Radnja kreirana za film ne slijediti niti jednu priču u Marvelovom izdavaštvu, ali autori su koristili elemente ove i one sage kako bi se upakirao film zatvorene priče. Zbivanja se paralelno odvijaju između svijeta Asgarda i svijeta Zemlje gdje su na obje fronte oblikovane suprotstavljene sile. U Asgardu su to sukobljeni nordijski bogovi u fantazijskom svijetu, a na Zemlji su to sukobljeni znanstvenici usred pustinje. Thor je ubačen u sredinu oba sukoba, što kao žrtveno janje, što kao ključna uloga. Sama radnja je jednostavna, staromodna priča u kojoj se nalazi nekoliko sasvim dobro poznatih arhetipa. Iako temelji omogućuju razvoj kompleksnog svijeta, namjera autora je zabava, reklo bi se u dobrom duhu, stoga zauzvrat dolazi do štete po račun sadržaja dobrog dijela pripovijedanja. Događaji širokih proporcija svedeni su nerealno na nekoliko likova koji guraju navodna širokoobuhvatna zbivanja, strogi smisao realističkog svijeta zakinut je ondje gdje bi došlo do većih internih komplikacija u priči, a u filmu ne postoji niti jedan obrat koji bi začinio radnju. Što se, kako i zašto događa zaključuje se iz scenu u scenu i hrli prema novim zbivanjima, dok zapravo materijal vrišti za kakvih 30 minuta filma najmanje. Ozbiljnog filma, doduše. U nekoliko navrata radi se, također, o sasvim djetinjastom, pomalo infantilnom odnošenju spram vjerodostojnosti scena i poanti radnji, no u biti čitava režija vuče prema optimističnom, razbibrižnom sadržaju, zaboraviti na svijet i odmarati uz solidan proljetni blockbusterčić. Ako što vrijedi, sasvim sličnog „općeg štimunga“ je jedan drugi superhero film iz 2008. godine, Hancock, nakon kojeg je krenula nolanizacija.

Nalik općem tonu jest karakterizacija likova i razvoj njihovih odnosa. Unaprijed predvidljive svrhe i razvoj odnosa kroz desetak minuta je načelno plafon, upravo iz razloga što se naočigled radnji nema što posebno izmišljati kada je takva kakva jest. Stoga nije moguće pričati o posebnoj upečatljivosti, originalnosti ili naročitoj kreativnosti unutar grupe stereotipa koji film ispunjuju, ali se može primijetiti ponešto o performansima glumaca.

thor3Budući da je redatelj ovog akcijskog filma autor naslova koji su primarno trokut drama – romansa – komedija, možda baš u tome leži sposobnost da se sasvim površni likovi naširoko svide. U filmu ne postoji antipatičan lik, iako se može reći da je Loki najslabije okarakteriziran, a svi sporedni glumci odrađuju svoj posao, s tom iznimkom što je Anthony Hopkins standardan (u rangu Beowulfa ili Wolfmana), a Idris Elba kao Heimdall, koliko siromašan, toliko pamtljiv. Natalie Portman prigodno prenosi avanturistički nastrojenu Jane, ali, kako to zadnje vrijeme uopće nije slučaj s glavnim likovima, Chris Hemsworth osvaja. Moglo bi se reći i da upravo preko njega (slično Willu Smithu) film dobiva na jednoj pozitivističnosti, pristupačnosti, jednoj ugodnoj karizmi koja podsvijesno zahvaća. Thor je, izuzev nezrelosti, dobričina, tip lika koji dočarava naivnost dobrote; čast i slava, zabava i zadovoljstvo, ali pravda i odanost, tip lika koji mnogi obožavaju iz milijuna razloga, a Hemsworth ga savršeno utjelovljuje i nesumnjivo će se svidjeti većini. Thor kroz film izrasta u ličnost junaka i tko god na čas razmisli o tome, sasvim perolako primjećuje kako jedan takav idealistički lik, lik iz nekih drugih zamišljenih vremena pravde i istine, izvlači apokaliptičku negativnost svega što nas okružuje. Sreća je tek ta što se to događa i kroz zaista simpatičan performans, pa i vidno ugodnog čovjeka i glumca, kojem će vjerojatno Thor i Avengers biti dovoljno čvrsta odskočna daska, režiraju li se oba filma pravilno. Hemsworth nosi film, što je ultimativno pohvalno.

thor4Mada je animacija kreatura neadekvatna, a moglo bi se komotno požaliti i na povremenu pretjeranu šarenilost ili specijalne efekte i borbe koji se čine kao iz video igara, zapravo dobar utisak ostavlja maštovita kreacija Thorovog svijeta. Film je unaprijed zamišljen kao 3D naslov. 3D je kvalitetan, dobro odmjeren i nenametljiv, nije spektakularan, već je više kao dodatak atmosferi, ali, baš kao i svi drugi 3D naslovi, odvlači od likova i njihovih performansa, titlovi pogotovo, te zbog velike količine 2D scena, vrijedi ga prije gledati u 2D izdanju. Uz dobre glumačke performanse i lijepu vizualnost, valja pohvaliti i glazbeni aranžman Patricka Doylea. Klasičan aranžman za ovakav tip filma, ali u potpunosti nosi sa sobom šarolike emocije scena.

Thor je, dakle, solidan, ugodan proljetni film zabave i opuštanja, kao takav ispunjava moguća očekivanja i nikada ne pokušava biti nešto više, a njegove tri zaista svjetle točke jesu glazba, dizajn i Chris Hemsworth. Za jednog redatelja drama i romansa, prilično uspješan rad.