dark_knight.jpgRadnja filma se temelji na križarskom pohodu okružnog tužioca Harveya Denta (Aaron Eckhart) i policijskog kapetana Jima Gordona (Gary Oldman) koji, svaki na svoj način, pokušavaju dovesti red u kriminalom prokleti Gotham.

THE DARK KNIGHT (2008)
redatelj: Christopher Nolan
pisci: Bob Kane (likovi), Jonathan Nolan, Christopher Nolan, David S. Goyer
glumci: Christian Bale, Heathe Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Maggie Gyllenhaal, Michael Caine, Morgan Freeman

dark_knight.jpgAko želite preporuku za gledanje ovog filma, odustanite. Učinite si uslugu, pustite si mira od recenzija, stavite novac u džep i otiđite u najbliže kino. Nema drugačijeg načina da vam to kažem a da ne koristim žešće riječi i odlučnije alate za motiviranje. Pogledajte film. Isplati se. Ako zaista imate potrebu znati više prije nego što sjednete u one meke Cinestarove fotelje (ako smatrate da su one samo za trule kapitaliste ponesite vlastiti tronožac, ali samo pogledajte film), preskočite ovu recenziju i pročitajte njen zadnji pasus. A ako vam niti to nije dovoljno, pročitajte ostatak.

Naturalistički pristup snimanju filmova je neizbježno obilježje ranog 21. stoljeća, toliko je jasno. Toliko smo isfrustrirani traumatičnošću 20. stoljeća i nedostižnošću hrabrnog novog svijeta kakav je obećavan pripadnicima baby boom generacije da imamo potrebu to reflektirati u umjetnosti kao pokušaj terapije ljudske rase. Prvi korak – spoznaj svoje greške.

Kao i “Battlestar Galactica” te James Bond serijal, i Batman je prije tri godine osjetio ponovno rođenje i to pod budnim redateljskim pendrekom Christophera Nolana. Dok je prebacivanje space opere u standardniji SF relativno pravocrtno i zahvalno za poklonike estetike ružnoće, kako učiniti stripovskog heroja ne realnim, već prihvatljivim? Kako prevariti gledatelje da prihvate svijet koji gledaju kao presliku svojeg ali da niti na trenutak ne razmišljaju o nemogućnosti postojanja takvih junaka kakvi su predstavljeni na ekranu? Uputite svoja pitanja na e-mail adresu gospodina Nolana, jer mu je upravo to uspjelo.

Radnja filma se temelji na križarskom pohodu okružnog tužioca Harveya Denta (Aaron Eckhart) i policijskog kapetana Jima Gordona (Gary Oldman) koji, svaki na svoj način, pokušavaju dovesti red u kriminalom prokleti Gotham. Pojavljivanje maskiranog pravednika se isprva činilo kao dobrodošla pomoć, no, kao što je Gordon naslutio na kraju prošlog filma, bande imitatora i inspirirani kriminalci su razotkrili Batmana (Christian Bale) kao Damoklov mač. Nit je tanka, a gradom ležerno šeće osoba koja ima vrlo, vrlo oštre škare.

Dio uspjeha filma neupitno leži u moralnim dilemama koje čine temelj priče. Što, uostalom, očekivati od filma koji pretendira na realističnost a čiji je glavni lik osoba koja dijeli pravdu mimo zakona jer taj isti zakon, prema njegovom viđenju stvari, ne radi svoj posao? Tu ujedno leži i moj najveći prigovor filmu – iako Nolan u najboljem stilu filma noir konstantno pokazuje da stvari ne izlaze iz sive zone moralne nesigurnosti i naglašava sličnost Batmana i ljudi protiv kojih se bori, završni govor sugerira opravdanje desničarskog DIY moralnog sustava koji priznaje postojanje neupitno jasnih i nedvosmisleno spoznatljivih moralnih vrijednosti koje najednom strašno pojednostavljuju cijelu sliku. Batman zna što je dobro te su stoga njegove radnje opravdane.

U pokušaju opvravdavanja filma (i potencijalno samozavaravanja), autor ovih redaka je završetak shvatio kao odavanje počasti šišmiševim korijenima jer gledajući film zaboravite da je ono čemu ste izloženi zapravo ekranizacija stripa. Likovi postaju toliko stvarni i njihove odluke toliko opipljive da niti pojavljivanje čovjeka obučenog u oklop u obliku letećeg glodavca ne narušava validnost događaja. Tu leži Nolanovo najveće postignuće – učinio je Batmana prihvatljivim. Stoga sam kraj, koji nas kratko podsjeća da superherojske stripove ne pišu agnostici, iznenađuje ali (jednako iznenađujuće) ne umanje kolosalan uspijeh ostatka filma u dočaravanju prihvatljivog Gothama.

dark-knight-7.jpgDok se “Batman Begins” oslanjao uglavnom na strip “Batman: Year One” Franka Millera (kojeg pamtimo, po dobrom ili lošem, kao autora povijesnog udžbenika “300”), “The Dark Knight” svoju inspiraciju crpi iz “The Long Halloween” Jepha Leoba i “Killing Joke” Alana Moorea (jest, tog Alana Moorea). Jednako kao i kod prethodnika, to ne znači da je redatelj Nolan prekopirao pojedine panele stripa, već da je su temeljne ideje, likovi te neke situacije služile kao podloga za ono što je predstavljeno u filmu. Tako je i Batmanov glavni protivnik, kaotični Joker dobio interpretaciju drugačiju od one na koju smo navikli.

Heath Ledger, slavljen zbog ove, svoje posljednje uloge, se odmaknuo od Nicholson-Romerovskog pristupa Jokeru kao jasno fiktivnom supernegativcu, kontekst u kojem je zanimljiv ali ne zastrašujuć, te ga prikazao kao antropomorfizirani kaos s čudnim smislom za humor i skoro pa zidorazbijačkom pronicljivošću. Joker je stravičan zato jer se čini suviše ljudskim – je li stoga uopće potrebno napomenuti da Ledgera, kao takvog, nema u filmu? Izgubi se iza hoda, govora, masne kose i loše šminke koja mu, umjesto da škodi, dodaje na kredibilitet i opipljivost. Njegove oči, koje me još uvijek progone, radije neću spomenuti. Opet.

Pokraj Ledgera, Christian Bale ne dolazi do izražaja. Jasno da je poslovično dobar i zapravo odličan kao Bruce Wayne/Batman, no nadmoćnost Ledgerovog nastupa ga zakinja za bilo kakve veće pohvale od tapšanja po leđima. Maggie Gyllenhaal ostaje zarobljena u okvirima svog lika te se ne uspijeva sasvim maknuti iz okvira “pičića”, no u viđenju ovog autora još je uvijek lijepši prizor od Katie Holmes koja nam je predstavljala lik Rachel Dawes u prvom filmu.

Aaron Eckhart kao Harvey Dent izgledom ne asocira na nekoga tko bi bio posljednji bastion dobra i poštenja, no svojom glumom uspijeva uvjeriti da se isplati pogledati što piše na stranicama knjige radije nego da se zaustavimo na njenim koricama. Neizbježna transformacija njegova lika, zapravo predstavnik centralnog problema i najveći Jokerov trijumf, je izvedena šokantno dobro. Nakon onoga što je Two-Face pretrpio od strane Tommy Lee Jonesa, Eckhart ga iskupljuje istovremeno ga bacajući u ruke tragičnom završetku.

Michael Caine i Morgan Freeman su neuništivi, neprimjetni stupovi koji su uvijek tamo, uvijek na dohvat ruke spremni se pokazati kao konstantne, dajući nam nešto stabilno za što se možemo uhvatiti u svijetu u kojem čvrsti most postaje tanki led u treptaj oka. Spominjati Garyja Oldmana u pozitivnom kontekstu je redundantno, no ipak osjećam potrebu istaknuti njegovu briljantno nenapadnu izvedbu Jima Gordona. Zaista, zaista prekrasno. Nolan je preko formata stripovskog akcijskog filma otvorio vrata umjetničkim poljanama koje opravdavaju žanr na načine koji su u pravilu bili nedostižni filmova ove tematike. Spider-man filmovi su imali generalnu ideju ali je realizacija ostajala tragično promašena, umjesto razvijenog čovjeka evocirajući adolescenta pahuljastih brkova. “The Dark Knight” je zreliji, kao bradati Turčin.

Film je dug, naporan, napet, iznenađujuć, ogorčen, pronicljiv, tragičan. Kao ljetni hit, kako su ga samo rijetki označili, je apsolutno katastrofalan. Izašavši iz kina osjećat ćete se pregaženo, iscrpljeno ali, ono što je najvažnije, ispunjeno.

Imat ćete o čemu pričati.