iron-clad-movie-1Ironclad je film srednjovjekovne tematike redatelja Jonathana Englisha (autora još dva užasna filma) prema njegovom scenariju i u suradnji s Erickom Kastelom i Stephenom McDoolom koji ga je izvorno napisao. Film je temeljen na povijesnom događaju u 13. Stoljeću, a produkcija je britanska.

IRONCLAD (2011)

Redatelj: Jonathan English
Scenarij: Jonathan English, Erick Kastel, Stephen McDool
Glume: James Purefoy, Brian Cox, Derek Jacobi, Kate Mara
G1Gg1Gg1

 

iron-clad-movie-1Ironclad je film srednjovjekovne tematike redatelja Jonathana Englisha (autora još dva užasna filma) prema njegovom scenariju i u suradnji s Erickom Kastelom i Stephenom McDoolom koji ga je izvorno napisao. Film je temeljen na povijesnom događaju u 13. Stoljeću, a produkcija je britanska.

1215. godine kralj Ivan (Paul Giamatti) u pohodu je Engleske, nedugo nakon što je potpisao povelju sloboda, željan vraćanja Engleske pod svoju tiransku vlast kako mu po krvi pripada. Jedna od meta je važno strateško mjesto, dvorac Rochester. Svjesni opasnosti, engleska crkva i barun Albany (Brian Cox) odluče tražiti pomoć od francuza, a Albany će za to vrijeme pokušati obraniti Rochester, inače poznat kao neosvojiva utvrda. Skupina njegovih vjernih ratnika i došljak, templarski veteran Marshall (James Purefoy) okupiti će se u dvorcu i suprostaviti vojsci od nekoliko tisuća ljudi, braneći mjesto do smrti u išćekivanje francuske vojske koja je najavila svoj dolazak u obranu slobode Engleske.

Ironclad je naziv koji u ovom slučaju govori sve, ako znemarimo neobjašnjiv podnaslov „Heavy Meal Goes Medieval“. Sirov, brutalan i jednostavan, ugodno je iznadprosječan, ali ne i za svakoga. Albany okuplja šaroliku skupinu ratnika koji su preživjeli pakao rata, a pridružuje im se i templar Marshall, nakon što je u prethodnom napadu kralj ubio Marshallova prijatelja, čovjeka koji je trebao zatražiti otpuštenje Marshalla iz templarskog reda. Nakon relativno brze izmjene događaja koja ih dovodi u dvorac, započinju druge dvije trećine filma koje se odvijaju isključivo u dvorcu, pa je ovo čistokrvni film opsade, kao takav ograničen svojim sadržajem, i uglavnom izbjegava hollywoodske potrebe za epskim, naginjajući stvarnosti.

iron-clad-movie-2S obzirom na jednostavan setting,za film možete biti zainteresirani samo ako vas zanima borba koja čini veći dio radnje. Realna je, nemilosrdna i zanimljiva, koliko već cijepanje udova može biti zanimljivo, jer doista ne nastoji zagladiti zbivanja. Tako će mlad, neiskusan i uplašen vojnik sumanuto udarat sjekirom po istom čovjeku nemili broj puta, a vojska će izbacivati iz katapulta ljude kako bi zastrašivala. Borbe nisu koreografski privlačne, ne igraju se mačevima i ne razgovaraju se u žarištu, već se šutke borbe kako tko zna i umije, dohvaćajući kako tko koga stigne, te naizgled, osim glavnog lika Marshalla, nitko doista nije siguran. Minus u borbi je tehnika snimanja, uvijek riskantna trešnja kamere koja samo ponekad negdje uspije. Što se Ironclada tiče, povremeno je iznimno brza i kaotična, možda čak do točke da se u film ne može gledati.

Drugi aspekt filma na koji se oslanja činjenica da film nije dosadan su uglavnom likovi, ali više kao oni sami, nego li njihovi odnosi. Cox igra svoju standardnu ulogu, i kao takav je dobar. Purefoy je izvrstan kao iskusan veteran kojem je dosta svega u svijetu, koji na leđima nosi breme teške prošlosti, i nije tek jedan od takvih šutljivih likova, nosi u sebi svoju karakterističnost. Kralj Ivan uvjerljiv je lik, što poremećen i nehuman, što u pravu i emocionalno vezan za ono što se događa, kao i svaki lik kojeg prikazuje Paul Giamatti. Skupinu vojnika čine poznatija imena srednjeg ranga, Jason Flemyng kao pomaknuti Becket, Mackenzie Crook kao vjerni streličar i Jamie Foreman kao comic relief Jebadiah Coteral, koji sve u svemu svojim navikama pridonose dobrom društvu. U filmu je važan lik Guya kojeg glumi Aneurian Barnard (na prvi pogled rekli biste da se radi o bratu Elijah Wooda) , tipičan lik mladog borca koji vjeruje u čestitost vojništva, a nikada se nije borio, i kojeg bi radnja trebala izučiti. Njegov lik najviše je razvijen kroz film, te iako je moguće predvidjeti kako bi se njegov lik mogao mijenjati, on svejedno ugodno iznenađuje razvojem osobnosti što se situacija zagorčava i kao takav je najkompletniji među likovima. Situacije ih tjeraju na promjene ponašanja i psihološkog stanja, a zahvaljujući tome što se radi o britanskom filmu, zanimljive se scene odigravaju kasnije u filmu. Što se ovog aspekta tiče, veliki je minus prisilno ugurana ljubavna priča između Marshalla i Isabel (Kate Mara), žene vladara dvorca, jedna doista nepotrebna, zamarajuća tipična priča, s tom razlikom, što je ovdje ženina potreba za seksom izražena do čiste pohotnosti. Sve bilo u redu da su u tu cijelu priču unijeli bilo koji element iznenađenja ili odvažnosti, ali to se ne dogodi i zbog toga okvirno film gubi na kvaliteti.

iron-clad-movie-3Historijski gledano, ova se borba doista odvila u povijesti, ali autori su je prilagodili kako bi djelovala privlačnije. Primjerice, u filmu dvorac brani manje od dvadeset ljudi, dok je u stvarnosti bilo preko stotinu, a pokrštavanje Danaca, što kralj Ivan u filmu uzima kao argument kako bi nagovorio Dance predvođene Tiberiusom (Vladimir Kulich) da nastave napadati Rochester, dogodio se nekoliko stotina godina prije. Također su sudbine nekih povijesnih ličnosti izmijenjene za potrebe dramatičnosti filma. On, s obzirom na promjene, neke geografske netočnosti i slične nedostake u detaljima, svejedno uvjerljivo prenosi događaje, a sam po sebi sasvim jasno iznosi poantu filma. Dvadeset ili stotinu, svejedno su se borili protiv tisuća ljudi s tonom naoružanja i masom sprava za rušenje, pa film na svoj način prikazuje pomalo mračno herojstvo naspram onoga što su Frank Miller i Zack Snyder prikazali u 300, gdje su glavni akteri Spartanci. Što se atmosfere tiče, britanska produkcija zna kako prikazati tmurnu englesku hladnoću, pa je film kao i ostali toga tipa, primjerice nedavno izašli Black Death, realistično prikazan i u skladu s tematikom.

Solidan, Ironclad je jednostavan film i ugodan za pogledati, ali koji je također u nekoliko aspekata pokleknuo pred klišejima. Da ih je, jasno vidljivih, kojim slučajem preokrenuo, govorili bismo o izvrsnom naslovu odvojivom od članova svoga žanra.