outlander-other_poster.jpg

Kad su Jima Caviezela tražili par riječi o filmu, on ga je opisao kao mješavinu „Highlandera“ i „Bravehearta“.

OUTLANDER (2008)
 

 

redatelj: Howard McCain
pisci: Howard McCain, Dirk Blackman
glumci: James Caviezel, Sophia Myles, Jack Huston, Ron Perlman, John Hurt
 

outlander-other_poster.jpg

Kad su Jima Caviezela tražili par riječi o filmu, on ga je opisao kao mješavinu „Highlandera“ i „Bravehearta“. Ipak, Caviezelovu ulogu bi bilo pravilnije usporediti s Banderasom u „13. ratniku“ zbog sličnosti između njihovih likova u kontekstu „vikinškog štiha“ filma.

 
Glavni lik Kainan je vojnik iz budućnosti zadužen za hvatanje opasne zvijeri Moorwen s planeta koji su ljudi kolonizirali. Nizom okolnosti Moorwen bježi, a Kainanov brod završi na Zemlji, na dnu jezera negdje u vrijeme vikinga. Bez svoje napredne tehnologije, Kainan se mora osloniti na nepovjerljive pripadnike jednog vikinška plemena kako bi porazio mitsku zvijer. Moorwen u međuvremenu izaziva pokolj u suparničkom plemenu, a poglavica to tumači kao poziv na rat.
 
Radnja Outlandera na prvi je pogled priča ispričana već previše puta te garantira stereotipe na svakom koraku. Scenarij se kreće po dobro utabanim i provjerenim stazama, ali umjesto da hoda, vozi se na koturaljkama. Da pojasnimo, film koristi dosta uobičajenih alata za promicanje radnje (stranac mora zaraditi povjerenje domaćina), motiviranje likova (mladi ratnik ima želju postati vođa plemena), raznih šablona i tehnika pisanja koje su slabo prikrivene, ali je neobično gledati tu priču u kontekstu u kojem je predstavljena. Cjepidlake bi rekli da je teško rolati se po „utabanim stazama“, ali Outlander ipak zadovoljava svojim povremenim naletima promišljene inovativnosti.
 

outlander-film-still-001.jpg

Ranije spomenuti stereotipi najbolje se iskazuju pri karakterizaciji likova. Tu su redom sposobni povučeni stranac (Jim Caviezel), ambiciozni ratnik usijane glave (Jack Huston), umorni mudri vođa (John Hurt), snažni ženski lik željan dokazivanja (Sophia Myles), simpatični pijanac zafrkant (Cliff Saunders) i drugi. Zanimljivo je što u toj paleti šablona upravo čudovište, negativac filma, uspjeva iznenaditi gledatelja svojom dubinom. Nije pretjerano dubok lik, ali je pozitivno što su se scenaristi potrudili motivirati ga, iako nisu morali.
 
Pod stereotipima ne smijemo zaboraviti ni „onog tipa koji se ne pojavljuje do samog kraja filma kad se pridružuje opasnoj misiji samo da bi prvi stradao u agonizirajućim mukama i time publici predočio opasnost situacije“ popularno poznat pod „Star Trek“ imenom Redshirt. Pokoj mu duši, film ne bi bio isti bez njegovih vriskova.
 
Scenografija i kostimi su pohvalni, jednako su dobro udahnuli život u svijet prošlosti i budućnosti unutar filma, a CGI animacija je prihvatljiva. Dizajn Moorwena, kao i većina ostalih elemenata u filmu, posuđuje dosta toga od drugih i sklapa se u jedan od maštovitijih vizualnih dojmova u posljednjih nekoliko godina. To i nije neobično budući da je autor Patrick Tatopoulos odgovoran i za čudovišta iz „Planeta tame“.
 
One koji nisu čitali glumačku postavu prije gledanja filma ugodno će iznenaditi kratka pojava Rona Perlmana kao poglavice jednog od dvaju vikinških plemena. Markantni je glumac unatoč svojim godinama potvrdio da je i dalje spreman za uloge koje od njega zahtjevaju veće fizičke napore. Od ostalih se najviše istaknuo John Hurt koji je jedini pošteno obavio posao.
 
Film možda i spada u kategoriju trasha, ali ljepše zapakiran paket „smeća“ nećete naći.