star_trek_v_final_frontier.jpgŠto reći o filmu koji je zaradio novac, ali uz takvu lošu kritiku i manjak oduševljenja da je sam Shatner govorio da je vjerojatno uništio franšizu.

 

star_trek_v_final_frontier.jpgŠto reći o filmu koji je zaradio novac, ali uz takvu lošu kritiku i manjak oduševljenja da je sam Shatner govorio da je vjerojatno uništio franšizu. Što reći o Star Trek filmu za kojeg je Roddenberry govorio da ga on ne uopće ne smatra dijelom canona. Što reći o filmu kojeg Trekkiji uredno stavljaju na dno svih lista popularnosti Star Trek filmova.

Ja ću reći da nije toliko loš, ali sjajan nije. Ovaj film je gledljiv, na trenutke dirljiv, na trenutke smiješan i komunikacija među glavnim glumcima zaista funkcionira. Prva i zadnja scena gdje Kirk i prijatelji pjevaju „row, row, row your boat“ jednostavno je emocionalna bez ikakvog glumatanja. McCoyeva prošlost s ocem je ljudska i bolna te vas tjera da razmislite o moralnosti jedne od najvećih debata ovih dana. O eutanaziji. Oni trenuci genijalnosti ovog filma su u dubini i ljudskosti. Nažalost, utopljeni su u lošem scenariju, slaboj režiji i dozlaboga nezanimljivim negativcima.

I eto nas opet na tom divnom Star Trek polju. Negativci. Dok je V’ger bio sila prirode, Kahn briljantni anti-Kirk, Kruge bolno dosadni generični badguy, a negativci u filmu prije ovoga bili smo mi sami, jer uništavamo ekologiju ovog planeta – ovdje su negativci Spockov nikad prije spominjani stariji brat, i da bi Kirk imao nekog ravnog, Bog. Ne pravi Jahve, ali Bog. Jel’ već kolutate očima? Da, u filmu koji je režirao William Shatner, u filmu za koji je priču napisao William Shatner, u filmu koji je kontrolirao William Shatner, jedini neprijatelj kojeg je William Shatner smatrao vrijednim svoje pažnje jest sam bog. I ako ste i malo sumnjali, bog izgubi. Spock ga upuca namrtvo.

st5-sybok.jpgPriča filma teče neujednačeno i bez nekakve dubine. Da to nije Star Trek film, ne bi bilo previše razloga da nas bude briga za likove. Ovako ih spašava činjenica da ih znamo i volimo desetljećima. Negativci i novi likovi nemaju tu sreću. Nezanimljivi su, nerazrađeni, te poprilično blesavi. Sybok je Vulkanac koji uživa u osjećajima. I dok je rečeno da previše emocija Vulkancima teško pada, može oštetiti centralni živčani sustav te ih pretvara u nevjerojatno nasilne, Sybok je sve te probleme izbjegao, valjda po božjoj milosti, i sada za tim bogom traga. Fanovi TOS serijala mrze Syboka. Roddenberry je mrzio Syboka. Vjerojatno i Laurence Luckinbill koji ga je glumio mrzi Syboka kao nezanimljivog, napornog i lošeg negativca. Jedini spas mu je što nije najlošiji negativac u filmu. To je ipak „bog“.

No ako malo pogledamo kako je Sybok nastao, storen na sliku i priliku teleevanđelista, jasno nam je zašto ga mrzimo. Tko ne mrzi teleevanđeliste? Produkcija ovog filma bila je zanimljiva priča. Nakon vrlo uspješnog četvrtog nastavka, producenti su htjeli još Star Trek filmova. Shatner je rekao „U redu, ali sljedećeg ja režiram.“ Nakon uspjeha s Nimoyevim filmom, producenti su bili uredu s tim. Loša ideja. Priču je napisao Shatner. Htio je puno mračniji scenarij u originalu, ali se producenti nisu složili. Sybok kao lik je proširen, bog je sveden na kraj filma, te je dodano puno humora koji je uglavnom ismijavao likove. Trekkiji ne vole da im se ismijava posadu Enterprisea.

Na kraju je sve to dovelo do scenarija (a na kraju krajeva i filma) kojim nitko nije bio zadovoljan. Sve do Star Trek Nemessis, niti jedan Star Trek film nije bio ovako malo gledan. Ovaj film ulazi u anale Star Treka kao jedan od najlošijih, ako ne i najlošiji. A Shatner više ne režira. Da nije bilo 25. obljetnice Star Treka, filmska franšiza bi umrla. Na svu sreću, dobili smo Star Trek VI – Undiscovered country. No o tome pričamo za 11 dana.