star_trek_iii_-_the_search_for_spock.png U Star Trek fandomu postoji teorija koja se naziva „The rule of odd numbers“. Ta teorija kaže da je svaki parni film u seriji filmova dobar, dok je svaki neparni film u serijalu filmova loš. Ovo je neparni film.

 

star_trek_iii_-_the_search_for_spock.pngU Star Trek fandomu postoji teorija koja se naziva „The rule of odd numbers“. Ta teorija kaže da je svaki parni film u seriji filmova dobar, dok je svaki neparni film u serijalu filmova loš. Ovo je neparni film.

Makar film definitivno ima svojih trenutaka, zapravo sve se svodi na jedan gimmic. Oživljavanje Spocka. Nisam siguran što su time htjeli postići, ali ono što jesu postigli je vrlo jednostavno. Umanjivanje emocionalne važnosti prošlog filma. Sve što je u Wrath of Khanu bilo dobro, u ovom filmu ne postoji. Glavni neprijatelj je „muahahaha-ja-sam-zao“ negativac, bez imalo simpatija i snage kojom je zračio Khan. Dok je Khan bio negativac koji je imao pravo mrziti Kirka, koji je imao literarne pretke u klasicima, te koji je prije svega bio dubok i inteligentan, Commander Kruge je… ambiciozan i zao. Ni po čemu ne odskače od milijuna sličnih zlikovaca. Da ne govorimo da je blago rečeno glup. Trik na koji padne je toliko smješan i neinventivan da me je sve sram starog dobrog Kirka koji je u seriji zaista nadmudrivao protivnike. Kruge je zao, glup, okrutan… on nije ponosni klingonski zapovjednik, on je školski nasilnik. Ako ćemo se držati teze da je Star trek film dobar koliko i zlikovac u njemu, ovaj film je bijedan.

Dalje, oživljavanje samo jedan film nakon što je poginuo umanjuje njegovu žrtvu (ispada da se svjesno pripremio da mu katra (duša i sjećanja) preživi), te cijeli, duboko emocionalni dio, kad umire sada ispada samo dugačka lažljiva melodrama. Fuj vas bilo scenaristi. Ali to nije sve. Ako pogledate brod.jpgfilm sada, vidjet ćete i da je dr. Marcus, Kirkov sin, brilijantni novi lik koji je donio nešto dubine u prilično jednodimenzionalnog Kirka, sveden na redshirt ensigna. Fanovi su mrzili što su novi likovi u jedinici svedeni na redshirte, pa je to ispravljeno u dvojci, što su fanovi obožavali, pa je netko došao na brilijantnu ideju da ih ipak pretvori u redshirte. Loše. Svjetla točka filma je zaigranost nekoliko likova. Scotty, Sulu i Chekov su u najboljem izdanju. Scottyjev plan kako zaribati protivnike u star fleetu puno je zabavniji za gledati nego kasniji Kirkov. Doktor sa Spockom u glavi je jednostavno prezabavan „That green blooded hobgoblin!“. Recastanje Lt. Saavik nakon što je Alley tražila previše novaca ispala je jedna od boljih stvari u filmu. Robin Curtis zaista izgleda kao Vulkanka i za razliku od Alley, nemamo osjećaj da će prasnuti u histerični ispad svakog trenutka. Još jedna od tamnih točaka filma jest Kirkova regresija. Nakon što su ga dva filma za redom pokušavali spustiti na zemlju i smanjiti njegovo glumatanje, sada se Shattner vraća u punom „svjetlu“ preglumatanja. I to na pogrešnim mjestima. Kada Enterprise eksplodira, Kirk se čini desetak puta više pogođen nego kad mu ubiju sina. Koji usput budi rečeno praktički više nije spominjan osim u jednom puno kasnijem filmu. Nisam siguran da do ovoga nije došlo jer se u trenutku kad se snimao ovaj film Shattner i Nimoy nisu podnosili.

Jedino što ovaj Kirk i ovaj negativac Kruge imaju dobro u ovom filmu jest završna borba koja se događa u takvoj cool apokaliptičnoj pozadini da im se puno toga može oprostiti. Nakon što je prošli film sjajno zaradio i u kinima i u tada tek rađajućem VHS tržištu, ovaj film je imao puno bolji budžet. To se itekako primjećuje. Od zaista nezemaljskog izgleda Genesis planeta do Krugeovog ljubimca  / večere sve ima mnogo manje jeftin izgled od Wrath of Khana. Zanimljiv je detalj da je Bird of Prey u ovom filmu originalno trebala biti romulanska. U prvoj verziji scenarija neprijatelji su trebali biti Romulanci. Napravljen je model za romulanski brod, ali se režiser predomislio i htio vizualno efektnije Klingonce za neprijatelje. U scenarij je upisano da je Kruge ukrao brod od Romulanaca, ali je to ignorirano i tako smo dobili svima nam dragu Klingon Bird of posada_3.jpgPrey. Ovaj film je režirao Leonard Nimoy. Nakon što je odgledao Wrath of Khan, po prvi puta nakon par godina bio je ponovo uzbuđen Star Trekom. Kad su ga pitali želi li biti u nastavku, Nimoy im je rekao: „You’re damned right, I want to direct that picture!“

Star Trek redateljski prvijenac Leonarda Nimoya je loš. Ne loš, katastrofalan! Da mu ovo oprostimo, gospon Nimoy bi morao režirati Star Trek film koji će nas oduševiti kao pilule od kojih raste nova jetra, koji će biti lud kao Rus na američkom nuklearnom brodu tijekom hladnog rata te imati težinu grbavog kita. Sljedeći film u serijalu je Voyage Back Home.