star_trek_first_contact.jpgNakon uspješnih Generations, Paramount Pictures su shvatili da bi nastavak bio itekako dobra ideja. Veterani Star Treka Brannon Braga i Ronald D. Moore bili su zaduženi za nastavak i željeli su napraviti film s Borgom kojeg su namjerno minimalno koristili u seriji da bi ostali dovoljno velik i stran neprijatelj da ostanu epskih proporcija.

 

star_trek_first_contact.jpgJe li ovaj Star Trek film parnog broja? Jest. Ima li cool negativce? Borg Queen, ima. Jel’ kapetan kulerskiji od ostatka posade zajedno? „I am Locutus of Borg. Resistance is futile.“ I to je to. Zvuči kao jako dobar film. Za divno čudo, i JEST jako dobar film.

Nakon uspješnih Generations, Paramount Pictures su shvatili da bi nastavak bio itekako dobra ideja. Veterani Star Treka Brannon Braga i Ronald D. Moore bili su zaduženi za nastavak i željeli su napraviti film s Borgom kojeg su namjerno minimalno koristili u seriji da bi ostali dovoljno velik i stran neprijatelj da ostanu epskih proporcija. „Borgovi su zastrašujući, Borgovi su NEZAUSTAVLJIVI. Savršeni negativci za film.“, rekao je Braga. S druge strane, Rick Berman, producent, želio je snimiti priču s putovanjem kroz vrijeme jer je smatrao da su najbolje epizode i filmovi Star Treka bili povezani s tom temom (s obzirom na epizodu The City on The Edge Of Forever i film Voyage Back Home, mislim da ću se složiti s njime). Nakon rasprave odlučeno je da će film ukomponirati obje ideje.

Prvotno je bilo smišljeno da će Borg napasti Italiju u 17 stoljeću, trebao je u igri biti zli dvorac pun Borgova, mačevanje, Leonardo DaVinci te Data kao DaVincijev šegrt. Na sreću, taj je koncept odbačen jer su pisci i producent (ispravno) zaključili da bi takav koncept bio čista smijurija. Scenarij je gurnut u 21. stoljeće, dodan je izumitelj Warp motora Zefram Cockrane, prvi kontakt s Vulkancima i film je bio u punoj produkciji.

Film je režirao Jonathan Frakes i tako nastavio tradiciju da glumci koji glume prvog časnika u seriji režiraju najbolje filmove u serijalu. Da bi sebe mentalno pripremio za ono što želi postići, Frakes je nekoliko puta odgledao Ralje, Bliske susrete treće vrste i filmove Ridleyja Scotta. Zanimljivo je da je Scott bio prvi izbor za režiranje ovog filma. Drugi izbor bio je John McTiernan (redatelj serijala Umri muški). Nakon što su oboje odbili, producenti su se susreli s još nekoliko slavnih redatelja, ali nakon kraćeg razgovora bilo je jasno da ovi nemaju pojma o Star Treku pa je odlučeno da bi bilo bolje da režira netko manje poznat, ali tko poznaje Star Trek.

data_and_the_borg_queen_2063.jpgZa ovaj film Frakes je želio klaustrofobični osjećaj za scene s Borgom, osjećaj horror filmova. Herman Zimmerman je to postigao slažući uske tehnoorganske hodnike, bez primarnih boja i zatamnjenim osvjetljenjem. Scene u borgovskom dijelu broda neodoljivo podsjećaju na film Aliens. S druge strane, da film ne bi bio previše mračan, priča na planetu je zabavna, te u isto vrijeme i dirljiva i na momente zaista smiješna. Filmu ne nedostaje niti internih šala. Kada Cockrane pita „Don’t people in the future ever pee?“, to se odnosi i na činjenicu da niti jedan plan Enterprise-a do tada nije imao ucrtane zahode. Da bi borgovska prijetnja bila više osobna, stvorena je Borg Queen što je bio pun pogodak i time je stvoren još jedan ikonski Star Trek negativac.

Prva verzija scenarija je stavljala Picarda na planet, a Rikera na brod za što je Moore rekao da nema smisla jer je Picard jedini koji stvarno poznaje borgovski Kolektiv pa su uloge zamijenjene. I tako je stvorena najbolja Picardova pustolovina do sada. Ovo je drugi Star Trek film koji stavlja lika u ulogu Ahaba iz klasične knjige „Moby Dick“ nakon maestralnog „Wrath of Khan“, ali ovaj puta sa zaokretom. Dok je u „Wrath of Khan“ osvetom opsjednuti lik koji lovi svog metaforičkog bijelog kita bio negativac, u ovom filmu tu ulogu preuzima Picard, koji u svojoj opsesiji ide toliko daleko da izvrjeđa posadu i povrijedi čast zapovjednika Worfa. Picard je u ovom filmu, po prvi puta, zaista punokrvni „badass“.

First Contact je sjajno prošao kod publike. Zaradivši 146 milijuna dolara, to je Star Trek film koji je zaradio najviše još od Voyage Back Home. Usto je film dobio i više nego dobre kritike. Najbolje ocijenjeni Star Trek film te čak 35. najbolje ocijenjeni sience fiction film uopće. Obavezno pogledati za bilo kojeg Star Trek fana ili samo simpatizera.

„And he piled upon the whale’s white hump, the sum of all the rage and hate felt by his whole race. If his chest had been a cannon, he would have shot his heart upon it.“
Picard – citirajući Mobyja Dicka prepoznavši sebe u Ahabu.