inkheart-poster-fraser.jpgLjudima koji su navikli na filmove Brendana Frasera jasno je što mogu očekivati od Inkhearta – obiteljski pustolovni film s elementima fantastike.

INKHEART (2009)
Redatelj: Iain Softley
pisci: Cornelia Funke (knjiga), David Lindsay-Abaire
glumci: Brendan Fraser, Eliza Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren, Andy Serkis, Jim Broadbent

inkheart-poster-fraser.jpgJoš jedna potencijalna filmska trilogija, nastala prema trilogiji Inkworld njemačke spisateljice Cornelie Funke. Autorica dječje fikcije prevedena je na više od 30 jezika, što je bez sumnje pomoglo odluci o snimanju filma. Zanimljivo je dodati da je autorica knjige djelomično sudjelovala u snimanju filma nadgledajući kao producent.

Ljudima koji su navikli na filmove Brendana Frasera jasno je što mogu očekivati od Inkhearta – obiteljski pustolovni film s elementima fantastike. Svojim izgledom možda je premračan za najmlađu publiku, ali sva djeca koja su već krenula u školu trebala bi moći pratiti radnju filma bez kasnijih noćnih mora. Naravno, to nikako ne isključujuje činjenicu da bi i starija publika mogla uživati.
Sama radnja filma konstruirana je tako da gledatelja ubaci u sredinu priče pune neodgovorenih pitanja. Takva prezentacija dobro je izvedena jer još više zainteresira gledatelja za ono što se događa na ekranu. Uglavnom, Fraser glumi Mortimera “Mo” Folcharta, knjigovesca koji ima poseban dar da kad nešto iz knjige pročita na glas, povuče to u stvarni svijet. Nažalost, njegov dar radi u oba smjera i tako je jednom pročitavši likove iz knjige “Inkheart” slučajno zarobio svoju ženu u njoj. Mnogo godina kasnije, Mortimer traži način da oslobodi svoju ženu, cijelo vrijeme skrivajući pravu istinu o njenom nestanku od njihove kćeri. Tek kada ih otme Capricorn, negativac kojeg je Mo oslobodio iz knjige, istina dođe na vidjelo. Naime, kao svaki pravi zlikovac, Capricorn želi iskoristiti Mortimerov dar čitanja stvari iz knjiga da zavlada svijetom.

Jedna stvarno pohvalna stvar u filmu jest glumačka postava i posao koji su obavili. Helen Mirren je savršena kao uštogljena teta Elinor, a Paul Bettany u ulozi prevrtljivog Dustfingera manipulira publikom jednako dobro kao njegov lik vatrom. Zbog odlične interpretacije lika gledatelj nikad ne može biti siguran na čijoj je strani Dustfinger i što planira sljedeće. S druge strane, Andy Serkis je sasvim prosječan kao jednolični Capricorn, ničim ne opravdavajući inkheart-movie.jpgugled koji je stekao glumeći Golluma. Brendan Fraser u svoju ulogu ne unosi ništa naročito humoristično ili ozbiljno pa time ostavlja gledatelje ravnodušnima na njegovu ljubav i napore da ju vrati.

Vizualni dojam filma je jedinstven, ali nažalost i prilično jednoličan. Za priču koja crpi inspiraciju i izvlači likove iz “Čarobnjaka iz Oza” i klasičnih bajki, Inkheart je jako siv. Siv ili mračan, onaj dio scenografije koji prikazuje, bilo da je razrušeni dvorac u Italiji ili mala knjižara prepuna knjiga, filmu daje odličnu atmosferu. Likovi iz knjiga koji nisu do kraja pročitani i imaju preko lica i vrata istetovirane rečenice zanimljiv su detalj koji doprinosi svijetu Inkhearta.
 
Da sročimo, Inkheart je jedan neobičan film koji se ne shvvaća previše ozbiljno, iako na prvi pogled može djelovati tako. Pohvalna je stvar što potiče mlađu publiku da se prime knjige i saznaju više o junacima starih priča koji su u filmu samo u sporednim ulogama.
 
One kojima se film svidio sigurno će razveseliti vijest da je najavljen i nastavak, nazvan “Inkspell”.