snow-white-hunt_3Snow White and Huntsman šarolika je režijsko-produkcijska paleta izvrsnih, vrlo dobrih, loših i očajnih aspekata koji u izmiješanom sklopu uspijevaju funkcionirati dovoljno dobro da ostave barem solidan utisak o filmu, no pritom iskazuju sav neiskorišteni potencijal.

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN (2012)

Redatelj: Rupert Sanders
Scenarij: Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini
Glume: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Sam Claflin
G1Gg1Gg1

 

snow-white-hunt_3

Snow White and Huntsman šarolika je režijsko-produkcijska paleta izvrsnih, vrlo dobrih, loših i očajnih aspekata koji u izmiješanom sklopu uspijevaju funkcionirati dovoljno dobro da ostave barem solidan utisak o filmu, no pritom iskazuju sav neiskorišteni potencijal. U smislu njegove namjere, radi se potpuno zabavljačkom filmu bez ikakvih misaonih pretenzija, a s obzirom da većinski preuzima radnju priče o Snjeguljici, iznenađujuće malo nastoji istaknuti njene poante. Suprotno, autori su u priči vidjeli dobar materijal za akciju i smjestili bajku u realističnu zbilju kako bi dobili novi, trendovski setting pa tako otići na ovaj film znači pustiti na dva sata mozak na pašu, a opet ne osjetiti kao da od gledatelja pokušava napraviti idiota.

Charlize Theron u ulozi kraljice najblistavije je svijetlo ovog filma. Jesu li inzistirali oko njene uloge ili se naprosto u njoj opustila, gradualnost njene emotivnosti i svilena glatkoća kretanja kroz nizove psihičkih stanja daje svakoj njenoj sceni više smisla nego što scenarij i kamera sami u njih unose. Theron apsolutno dominira nad svakim drugim likom, tim moćnija što je u filmu relevantniji lik, a portretira karakter žene kakav uopće ne bismo očekivali u filmu ovog tipa, sama sebi daje kritičku ulogu, i zbog toga podiže vjerodostojnost filma na upečatljivu razinu.

snow-white-hunt_1Na drugoj strani glumačkog spektra stoji Kristen Stewart kao Snjeguljica, najtamnija, abisalna točka filma. Oko njene glume i lika svakako se nisu trudili jer je Snjeguljica isti očajan, blijed ekvivalent Belle iz Twilighta, lišena svake gracioznosti, karaktera i glumačkog talenta, tipično zgrčena lica, uvijek istih nemaštovitih pokreta i repliciranih scena. Tim gore, što bi u ovom filmu Snjeguljica trebala imati odvažan, smion karakter, u čemu Kristen uspijeva, možda, jednom, te uglavnom radi štetu filmu, iz scene u scenu, u općem utisku. Što im je bilo da su nju odabrali to nitko ne zna, jer je još od prve objave glumaca bilo očito da će biti promašaj, i doista jest, tu nisu ništa pokušali riješiti. Koliko Theron daje filmu, toliko Stewart oduzima. 

Preostali glumci svoje uloge nose u onoj mjeri u kojoj je to potrebno i pritom, ako ste zainteresirani za Chrisa Hemswortha u ulozi Huntsmana, mora se reći kako je u radnji prilično podređen, i nedostaje mu ili žustrine ili uopće posvećenja vremena njegovu inače bitnom, bitnom liku. To proizlazi kao rezultat iz sljedećih loših aspekata: 

snow-white-hunt_4Prije svega, film se čini kao prisilno uguran unutar dva sata, prilično rascijepan i dobrim dijelom sasvim divljeg tempa. Iz toga proizlazi veoma slab razvoj likova, ali i problem prostora i vremena: s jedne strane, nemate pojma gdje se i što ustvari događa, a s druge strane, nemate pojma o kojem se i u kojem vremenu radi. Nadalje, film zanemaruje veće i manje vremenske razlike pa polovina filma izgleda kao da se događa u jednom danu, a posljedice koje bi likovi realno trebali imati nisu postojane i zbog toga film gubi na realističnosti. Snjeguljica je, primjerice, godinama izolirana u tornju na kruhu i vodi, a psihofizičke posljedice toga su zanemarene.

Realističnost se mora spomenuti jer film doista zadržava ozbiljan, prilično mračan ton i neke stvari naprosto hoće pokazati realističnim i hoće da gledatelj shvati kako to nije hojla-ha Snjeguljica za klince. Štoviše, naginje biti nekakvim dark fantasy naslovom, ali se onda opet izokreće i kao da opet podilazi široj publici. Paralelno, radnja je smještena u realističan setting, tip srednjovjekovnog kraljevstva u kojem ljudi ubijaju, siluju, umiru od gladi, ratuju za zlato i žene, a onda opet prati bajkovitost izvorne radnje, pa čas malo ignorira realističan aspekt, čas bajkoviti, a to je nejasno i na temelju performansa likova. Ovdje se pokazuju rupe u radnji i neke uzročno-posljedične nelogičnosti, ali opet taj bajkoviti nazor suptilno dopušta ili oprašta, ovisno kakvog ste karaktera. Ako ne pronađete unutarnju logiku pomiješane bajke i realnosti, Snow White and Huntsman iz tog je kuta onda užasan, ali postoji mogućnost da bi director’s cut mogao biti puno koherentniji film s više šansi za povezivanje s likovima.

snow-white-hunt_2Fenomenalan dio filma odnosi se na tehničku egzekuciju i audio-vizualne elemente, najprije kostimografija – briljantna kostimografija – zatim kamera, fotografija, scenografija, zvuk te svakako, izvrsna animacija. U sve je, pritom, udahnuto kreativnosti, tako da i sve ono što se doista pojavi, neće biti nešto što ste baš sto puta već vidjeli. Za film je, čini se, posebno bio inspiriran i pomalo usahli James Newton Howard, ovoga puta kreirajući zaista lijep, mistično-zanosan glazbeni aranžman, tek ovdje i ondje možda previše dramatičan, previše klišejast, ali svakako iznimno interesantan u drugim trenucima. Kako god, ako ovaj film neće na idućoj dodjeli oskara biti nominiran barem za neki od navedenih aspekata, može se računati s tim da je za iste definitivno zakinut.

Konačno: Snow White and Huntsman ima puno toga dobroga u sebi, ali i lošega. Međutim, kako film otječe, postaje bolji, a konačno, s obzirom na svoju direkcijsku zbrčkanost, zaista ostaje u potpunosti na gledatelju što će mu i u kojoj mjeri doista zasmetati. Ipak, bez obzira, film zabavlja i vrijedi ga – bez previše očekivanja, s ciljem odmaranja uz kokice – pogledati.