darkshadows3Novi Burtonov film temeljen je na kultnoj istoimenoj seriji Dana Curtisa, a snimljen prema scenariju Setha Grahama-Smitha i Johna Augusta. Pročitajte recenziju.

DARK SHADOWS (2012)

Redatelj: Tim Burton
Scenarij: Seth Graham-Smith, John August
Glume: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Eva Green
G1Gg1Gg1

 

darkshadows1Novi Burtonov film temeljen je na kultnoj istoimenoj seriji Dana Curtisa, a snimljen prema scenariju Setha Grahama-Smitha i Johna Augusta. Pod utiskom kako je Burton više od jednom bacio oko na scenarij, njegova nova crna horor komedija Dark Shadows, nakon Alice in Wonderland, malo će mu pomoći u podršci fandoma.

Priča je izgrađena na zapletima nekoliko uvodnih epizoda serije Dark Shadows s dodatkom Burtonove romanse, ali je komponirana kao samostalna radnja koja ne treba nikakvo prethodno znanje. Film započinje Barnabasovom (Johnny Depp) naracijom o prošlosti njegove slavne obitelji Collins i zle sudbine koja ih je zahvatila, da bi se zatim radnja prebacila u sedamdesete godine prošlog stoljeća gdje upoznajemo Victoriu Winters (Bella Heathcote) na putu do Collinsove obitelji, pozvane na posao guvernante. Victoria će se brzo zaplesti u mrežu konfliktnih odnosa neobične obitelji, ali pravi kaos nastaje kada paralelno s njenim dolaskom iz obližnje šume radnici iskopaju Barnabusa Collinsa, vampira.

darkshadows2Dark Shadows je gusta juha pozitivnih i negativnih aspekata, čušpajz karakterističnosti Burtonovog filma, komično i crno, dramsko i ozbiljno, istovremeno i disciplinirano i van kontrole – ponegdje u srž pogođeno, ponegdje krajnje površno. U slučaju drugih autora reklo bi se za film da ne zna što hoće i kuda želi ići, možda i da pokušava biti više od onoga što jest, ali kako se to već može vidjeti u nizu Burtonovih filmova (Sweeney Todd, Big Fish, Beetlejuice, Sleepy Hollow…), radi se o specifično njegovom stilu pa se tako prije može govoriti o izoštrenoj namjeri, do neke mjere. Ono što u takvim okvirima ideja Burton s Dark Shadows radi jest vrlo kvalitetno pa se tek nakon te direkcijske forme u samom sadržaju ovog dosta tematski širokog naslova mogu pronaći nedostatci.

Dijalog i likovi igrali su bitnu ulogu u samoj seriji pa Burtonovi ovdje shvaćaju poantu jer Dark Shadows ima vrlo dobar dijalog i zaista zanimljivu paletu likova. Likovi su najprije utopljeni u moralno sivilo s mnoštvom različitih motiva, a nadalje se potpuno izbjegavaju tuđe i Burtonove greške kod njihove kreacije – o površnosti i klišejima samih Burtonovih djela ovdje nema govora. U glumi se može osjetiti prirodnost i sloboda i iako zauzimaju svoje tipične uloge, prisutna je suptilna svježina. To vrijedi za sve glumce uključujući i Deppa koji, iako je tipičan Depp i u strašnoj borbi s Jack Sparrowom, na momente pokazuje i specifičnost Barnabusa.

darkshadows3Problem kod likova su vrijeme prisutstva i posvećenost svakom liku prema općoj potrebi. Ljubavna veza koja se stvara između Deppa i Victorie je hladna, pa i same Victorie ima vrlo malo u filmu naspram njene svrhe. Michelle Pffeifer tumači gazdaricu Elisabeth Collins, a s obzirom koliko je filmu nerelevantna naspram antagonistice Angelique (Eva Green), poprilično je prisutna. Njezina obitelj: Roger (Johnny Lee Miller), Carolyn (Chloe Grace Moretz) i David (Gulliver McGrath) sporedni su likovi s kojima se film gotovo uopće ne bavi. Više razvoja i akcije nosi njihov sluga Willie (Jackie Earle Hayley) koji pak nema niti jednu bitnu točku u priči. U ovo se također upliće i sporedni lik dr. Julie Hoffman (Helena Bonham Carter) koju se povremeno iz sjene radnje ubaci i izbaci. Budući da su ovoliko raskomadani, pravo je čudo kako kroz film ostaju primijećeni. Navedeno najviše pogađa radnju koja, iako bi u načelu trebala ostaviti gledatelja zainteresiranog, ne uspijeva zbrinuti sve aspekte pa je dosta toga ostavljeno ekscentričnosti – što bi u očima strožeg žirija značilo djetinjasto ludiranje. Ovaj ga je film pun i nekada uspije, a nekada baš i ne. 

Bitan nedostatak je iznimna grubost egzekucije scena. Spontanost scena pripadan je Burtonu, ali s obzirom na potencijal i tehničku raskošnost filma možda bi smislenije bilo da se odlučio na ozbiljniji pristup. S obzirom na mogućnosti koje je otvorio do polovice filma, karikiranje naprosto bode. Također, film završava oduženim, antiklimaktičkim krajem s neizmjernom količinom besmislene borbe, a njegova zadnja scena je predvidljivi cliffhanger. Kako se između tih trenutaka događaju dojmljivi trenutci filma i slatki situacijski humor, možda se ipak valja pitati što je s filmom htio.

darkshadows4Čovjeka kojeg se drži holivudskim ekscentrikom malo što sprječava da isprobava što njegovoj filmskoj družini padne na pamet, ali barem se može zabavljati snimajući i omogućiti ljudima da povremeno pogledaju eskapistički film po guštu. Dark Shadows iza sebe ima praktički istu ekipu kojom Burton promiče svoj rad, ali ovoga puta radi se puno finije istkanom scenariju i znatno strpljivijoj režiji, stoga od Dark Shadows, specifično ako ste skloni burtonovštini, možete očekivati zadovoljavajuće, premda ne i oduševljavajuće, rezultate. Drugima će biti naprosto previše direkcijski razlomljen. Svakako za deset koplja kvalitetniji od Alice in Wonderland, ali još uvijek nije to…to.