repo_men.jpgRepo Men, punim nazivom “Repossession men”, film je kino-prvijenac redatelja Miguela Sapochnika temeljen na romanu Erica Garcie “Repossession Mambo” iz žanra znanstvene fantastike. U sivilu izlazaka, pitanje je da li je Repo Man korak prema bijelome ili crnome?

Saznajte u recenziji.
REPO MEN (2010)

Redatelj: Miguel Sapuchnik
Scenarij: Eric Garcia (scenarij i knjiga), Garrett Lerner
Glume: Jude Law, Forest Whitaker, Liev Schreiber, Alice Braga
R1Rg1Rg1

 

repo_men.jpg

Repo Men, punim nazivom “Repossession men”, film je kino-privijenac redatelja Miguela Sapochnika temeljen na romanu Erica Garcie “Repossession Mambo” iz žanra znanstvene fantastike. U sivilu izlazaka, pitanje je da li je Repo Men korak prema bijelome ili crnome. Bilo koje bi bilo dobrodošlo. 

Repo Men je temeljen na vrlo jednostavnoj, mogućoj i intrigantnoj premisi. U budućnosti, problem transplantacije organa, donora i umrlih na listi čekanja riješen je ugradnjom sintetičkih organa koji savršeno uspješno nadomještaju prirodne. Ta opcija ima svoj trik. Prije svega, radi se o privatnom poslu. Cijene organa su bizarno skupe, a potpisuje se ugovor. Klijentu je ponuđeno kamatno plaćanje, a ako kasni s plaćanjem, tvrtka šalje pljenitelja koji klijentu oduzima organ po cijenu života. Klijenti s time nisu upoznati. Remy (Jude Law) i Jake (Forest Whitaker) su pljenitelji najviše razine, vješt duo čiji posao nadzire šef Frank (Liev Schreiber). Oduzimanje organa njihova je svakodnevnica. Krvav posao dva su suradnika i prijatelja pretvorili u zabavu. Međutim, igrom slučaja Remy dobiva sintetičko srce i svakodnevnica se mijenja jer Remy više na svoj posao ne gleda istim očima, a stvar se dodatno zakomplicira nakon što se Remyjeva žena Carol (Carice van Houten) odluči rastati, te sa sobom uzima sina. U priču će se uvući i Beth (Alice Braga), žena s kojom će Remy dijeliti sudbinu. 

repo-men-1.jpg

Iz te točke, priča zaokreće u očiglednom smjeru. S obzirom na postavke koje film utemeljuje i unutar žanrovskih granica ovog tipa znanstveno-fantastičnog filma, Sapochnik je imao priliku napraviti pamtljiv film. Mogao je ići u nekoliko različitih smjerova i dati naglasak velikom broju elemenata unutar filma, ali ništa od ponuđenog nije značajnije upotrijebio. Nije moguće zaključiti je li to bilo do scenarija ili manjka vizionarstva, ali u svakom slučaju Repo Men zapravo razočarava.

Razočaranje dolazi u tom smislu da je moguće izravno opipati njegovu potencijalnost, zbog čega će film uvijek iznova s vremenom odbiti gledatelja od iščekivanja. Neočekivano sporu radnju koja svoj zaplet dobiva tek nakon sat vremena, sa skromnim akcijskim sekvencama i velikom količinom obrata koji dolaze tek na kraju filma oslabljuje gotovo autonametnuta predvidljivost. Dapače, u odabranoj logici razmišljanja mogli bismo reći da je film tako postavio premise da se stvari odvijaju naprosto prema pukoj logici. Zanimljivo je što se, iako površno, film dotiče problema “nemogućnosti izlaska iz sustava” pa taj logičan slijed stvari ima svoj smisao, ali malčice je teško vjerovati da je, uz ostale površnosti, ova dosjetka bila ciljana. U konačnici, od sci-fi filma ovog ranga bilo bi teško očekivati da je radnja žrtvovana kako bi se prenijela poruka. Nakon sat i pol postepenog rušenja vrijednosti filma, jeftin rasplet polako počinje pobuđivati potrebu da film završi, iako nikako da to i učini, stoga završetak ne bi trebao ostaviti osebujan osjećaj zadovoljstva, makar, s druge strane, ne može se reći niti da nije bio u redu. 

repo-men-2.jpg

S tim u vidu, to je ujedno glavni problem filma. Njegovo sivilo kreativnog izražaja. Repo Men je dobar, Repo Men je pristojan, na mahove se čini obećavajući, nije nešto uočljivo dosadan niti ima u sebi bilo što posebno zanimljivo. Reklo bi se da je to jedan od onih filmova za večernje gledanje prije spavanja ili od onih drugih koji su tek toliko upaljeni na televiziji. Uostalom, uz lagano razmišljanje o filmu moguće je zaključiti da zapravo čitav zaplet nije previše vjerodostojan. Ili prihvatljiv, što nas nadalje vodi do toga da shvatimo da sadržaja van događaja niti nema. Svijet nije opisan, mehanika svijeta ne postoji, stoga se film čini kao nekakva eksplikacija prve ideje.

Drugi glavni problem jest neurednost režije. Uz naraciju i nejasan pogled na film iz perspektive glavnog lika Remyja, Repo Men počinje kao nonšalantan, sarkastičan film s diskutabilnom tematikom. Poput sci-fi verzije serije Dexter. Zatim najednom postaje ozbiljan. Ubrzo smo opet uvučeni u sarkazam i komičnost, a zatim opet bačeni u ozbiljnost. Film tako skače iz jednog oblika u drugi i naprosto se čini kao da su ga snimale dvije-tri različite osobe. Ovdje nema osjećaja da je sarkastičan prikaz uredno vezan za ozbiljnu radnju, već doista izgleda kao splet različitih snimanja, zbog čega malo izbacuje iz takta. U jednu ruku sarkazam prestane biti zanimljiv, u drugu ruku ozbiljnost prestane biti vjerodostojna. Kadrovi treće osobe čine scene seksa koje su potpuno nevažne, dosadne i u sebi imaju duh filmova devedesetih. Točke preokreta. Stanice. Radnja se odmotava. Seks. Radnja mijenja smjer. Seks. Vraća se na prvi kolosijek. Seks. Dok seks traje, svijet stoji. 

repo-men-3.jpg

Velika prednost filma su, uz solidnu glazbu solidnog skladatelja Marca Beltramia, tri glavna glumca. Zapravo, moglo bi se reći da bi film bio jeziva katastrofa da nije bilo njih troje. Whitaker privlači na sebe većinu energije. Njegov Jake dobiva teatralnu dimenziju, lagano mentalno pomaknuće njegova lika zbog kojeg se većina toga dogodi može se sa završetkom filma prihvatiti, a dvostruka uloga pozitivac-negativac solidno je iznesena. Kada gledamo Whitakera, osjećamo što on osjeća. Whitakera slijedi dobar Law, ali ovdje Law ima iznimno kompleksnu ulogu koju iznosi dobro samo dok o njoj ne počnemo razmišljati. Remy je sljedeće: hladnokrvni ubojica kojeg s obzirom na posao slobodno možemo okarakterizirati kao serijskog, otac, muž, ljubavnik, izvršitelj sustava koji zapne u sustavu i još mu se koješta nasadi na leđa. Za takvu tešku ulogu potreban je popriličan angažman i oskarovski film, što Repo Men nije. 

Liev kao muška sporedna uloga svoj posao beskompromisnog šefa odrađuje bez nekih trzavica. S druge strane, to se ne može reći za dvije sporedne uloge djevojaka, koje su obje naprosto sive. S tom razlikom što će vas Carol vjerojatno živcirati. U svakom slučaju, redatelj je napravio grešku. S obzirom da su Jake i Remy vidljivo i osjetno povezani te za film podjednako važni, očekivalo bi se da će naglasak biti stavljen na njihov odnos. Međutim naglasak se prebacuje na gotovo pa dosadno nevažan odnos Beth i Remy, što oslabljuje film na dvije razine: prvo, razvodnjava radnju, a drugo, razvodnjava odnos glavnih likova. Repo Men potvrđuje da dobra gluma može ublažiti lošu egzekuciju filma, ali da ista ta gluma ne može spasiti film.

U svakom slučaju, Repo Men može biti shvaćen kao jedan lahki večernji film. Za usput, za društvo koje zapravo ne gleda film. Niti oko čega se posebno ne valja uzbuđivati, ali svejedno valja napomenuti da je, ako ga nađete, Whitaker vrijedan viška vremena.

repo-men-4.jpg