On-Stranger-Tides2Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides četvrti je nastavak poznatog serijala koji je začeo redatelj Gore Verbinski. Novi nastavak ipak dolazi u režiji Roba Marshalla, a kako se snašao sa franšizom, saznajte u recenziji.

PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES (2011)

Redatelj: Rob Marshall
Scenarij: Terry Rossio, Ted Elliott, Tim Powers (knjiga)
Glume: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush
R1Rg1Rg1

 

On-Stranger-Tides1

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides četvrti je nastavak poznatog serijala koji je začeo redatelj Gore Verbinski. Novi naslov dolazi u režiji Roba Marshalla (Chicago, Nine, Memoirs of a Geisha) prema scenariju dua Ted Elliott i Terry Rossio koji su pisali za prva tri filma, a od kompletne glumačke postave ostali su Johnny Depp kao kapetan Jack Sparrow, Geoffrey Rush kao kapetan Barbossa i Kevin McNally kao Gibbs.

Tijekom uobičajenih sukoba s engleskim zakonom, Jack Sparrow otkriva da se u sjenama seljačkih pubova i iza zatvorenih vrata kraljevskih dvora mnoštvo sila upušta u lov na vodu života, izvor iza dalekih mora koji produljuje život. Nakon prve nezainteresiranosti, Jack otkriva da njegov impersonator okuplja posadu za isti pothvat te se odlučuje prepustiti valovima sudbine, tako ulazeći u računicu više zavedenih strana, u sredini između Barbosse, okorjelog pirata Blackbearda (Ian McShane), piratice Angelice (Penélope Cruz) koja dijeli prošlost sa Sparrowom, te engleske i španjolske krune.

On-Stranger-Tides2Za razliku od trilogije Verbinskog koja je, bez obzira na ispetljan i nategnut scenarij, velika blockbusterska heavyweight avantura besprijekorne režije i zaključane priče, novi nastavak pripada quest filmovima u kojima se strane upuštaju u razrješenje postavljenog problema nepovezanog s ostatkom serijala i čini se prije kasicom-prasicom za kreatore, primarno producenta Jerryja Bruckheimera. Povezanost s prošlim događajima i likovima uvijek igra važnu ulogu u prihvaćanju takvog naslova, ali s druge strane, iste promjene su često i prihvaćene od druge polovice gledateljstva koje se osjeti zasićenim. Stoga sagledavajući ovaj naslov kao zaseban, može se reći da je izvedba nepotrebnog filma prilično loša.

Marshall nema niti tehniku niti viziju Verbinskog i u ovom je serijalu opipljivo inferioran, ali daleko od toga da je sam kriv za podbačaj. Niti su scenaristi pokušali oblikovati čvrstu i nerecikliranu strukturu ili iskoristiti dobru kemiju kvalitetnih glumaca, niti su kinematografi i scenografi bili u stanju udahnuti magičnu pustolovnost u lokacije Havaja, a dobro je pitanje na što su producenti potrošili 150-250 milijuna dolara budžeta jer su opskurni CGI i 3D elementi drugorazredni. U usporedbi s trilogijom i scenama primjerice Singapura, Tia Dalmine džungle, Pelagosta, pomorskih bitaka, izgleda Flying Dutchmana, visokorealističnog Davy Jonesa, Krakena, općenite impresivne detaljnosti CGI animacije, unutrašnjih lokacija ili ekstremnih kemijskih tenzija među svim likovima uopće, On Stranger Tides je ruglo natrpano neadekvatno kadriranim, djetinjastim akcijskim sekvencama, ispraznim korištenjem ljepota Havaja, amaterskim CGI efektima, sasvim recikliranom glazbom, lažnim 3D-om, antiklimaktičkim obratima i oduljenim razgovorima. Ruglo okrunjeno jednom od najočajnije izvedenih romansi koja se stvara između dva sporedna lika i ruglo naočigled nesenzibilno ispunjeno rupama u režiji.

On-Stranger-Tides3Nadljudski karizmatičan i beskrajno profesionalan Johnny Depp ionako je jedini pravi razlog zbog kojeg velika većina pokazuje interes za novim Piratima, a kako to svatko zna, znaju i scenaristi, stoga su takav scenarij i napisali. Posuđujući ideju o vodi života od SF autora Tima Powersa, smiješno naivne motivacije i još naivnija objašnjenja bacaju likove, pogotovo Sparrowa, u svrsi neshodnu i krajnje predvidljivu utrku u kojoj jedino on zabavlja. Prema pravilima Jacka Sparrowa, Depp je spontan, šaljiv, šarmantan, vrckasko opasan i još uvijek šećerasto mističan. Tko želi gledati Deppa tj. Sparrowa, puna ga je kamera, a količina jednostavne zabave u filmu sasvim je dostatna za takvo iskustvo. Depp u društvu visokoprofesionalne trojke Rush – McShane – Cruz, ukomponirani s ostatkom filma, donose gledanciju zadovoljavajuću samo onima koji mogu do iznimnih granica pustiti mozak na pašu i iščekivati Sparrowa.

Gore Verbinski napustio je nakon trilogije Pirata mjesto redatelja iz dva razloga. Prvi je razlog bila želja za kreiranjem nove franšize i tim se putem upustio u snimanje trenutno otkazanog Bioshocka, a drugi je razlog bila činjenica da je četvrti nastavak smatrao suvišnim lovomlatom. Pa ipak, da je kojim slučajem ostao za kormilom SS Caribbean, možda bi se kao ljetni blockbuster doista i pojavio dostojan naslov. Gledati samo ako gajite ljubav prema Sparrowu.