paul-1Komičari Simon Pegg (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) i Nick Frost kolaboriraju na scenariju i kroz režiju Grega Mottole (Superbad, Adventureland) provode ideju u znanstveno-fantastičnu komediju Paul.

PAUL (2011.)

Redatelj: Greg Mottola
Scenarij: Simon Pegg, Nick Frost
Glume: Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Jason Bateman
G1Gg1Gg1

 

paul-1Komičari Simon Pegg (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) i Nick Frost kolaboriraju na scenariju i kroz režiju Grega Mottole (Superbad, Adventureland) provode ideju u znanstveno-fantastičnu komediju Paul.

Clive (Nick Frost) i Graeme (Simon Pegg) dva su britanska geeka kojima se konačno ispuni san – otputuju u SAD na comicon i susret s piscem Adamom Shadowchildom (Jeffrey Tambor) kojeg obožavaju. Nakon comicona, dva prijatelja obilaze Area 51 područje gdje nalijeću na automobil koji se prevrne. Pred njih izlazi izvanzemaljac imenom Paul (odlična posuba glasa pripada Sethu Roganu) koji ih traži pomoć. Bez obzira na šok, geekovi odlučuju pomoći i pritom nemaju blagog pojma da su se uvalili u nevolju koja uključuje tajne agente, homofobične rednecke, policiju i religiozne fanatike.

paul-2Film kojem na čelu piše Simon Pegg, topla je komedija predvidljive priče sa šlagom hollywoodskog, ali prilično nepredvidljivog sadržaja sa šećernom kockom britanskog feela. Makar se kroz film čini kao da nas očekuju bizarni obrati, priča je zapravo u istom štimungu u kojem je sniman E.T.: The Extra-Terrestrial, samo za odrasle. Spielbergov film je inspiracija naslovu, no Pegg i Frost zapravo formiraju scenarij koji je hommage komedijama i SF naslovima (slično kako je to ove godine učinio Rango s drugim žanrovima). Film je prošaran desecima i desecima momenata u dijalozima i scenama koji su referenca na mnoštvo naslova i njihovih dijelova, a raspon šala je poprilično bogat, od sasvim očitih finti poput zafrkancije između likova s Predatorom, preko internih štoseva koji se nadovezuju primjerice na Peggov Hot Fuzz do čistokrvnih posveta fantastičnim klasicima (ili njihovom sprdanju, primjerice Star Warsa). Šale uključuju i modernu kulturu pa se u nekoliko navrata zafrkavaju na račun „worst fight scene ever“ situacije iz Star Treka, razbijaju klasičnu interpretaciju izvanzemaljca na način koji to Kick Ass čini superherojima, a Your Highness čarobnjacima i ratnicima, uvode moderni sukob religije i znanosti koji uglavnom pršte po internetu, a posljedni se čin zaokružuje cameo ulogom kraljice SF-a uz popratnu referencu na Monty Python. U svakom slučaju, iako je film pun gegova i nekoliko genijalnih finti, znatno će ga bolje primiti ljubitelji spomenutog materijala, budući da je njegova količina enormna i time se podosta oslanja na znanje o žanru.

Vjerojatno iz čistog vlastitog zadovoljstva, predviđajući kako bi moglo 33% svijeta reagirati, (oštra) nonšalantnost kojom likovi u filmu odbacuju religiju prilično je…nonšalantna. U radnju ulaze djevojka Ruth Buggs (Kristen Wiig) i njen otac Moses Buggs (John Carroll Lynch), kreacionistički nastrojena i strogo biblijski orijentirana obitelj čija uvjerenja Clive, Graeme i Paul šikaniraju do besvijesti. Iako je obrazac napada na vjeru puno bezazleniji iz razloga što se u radnji nalazi izvanzemaljac koji mnogo toga sam po sebi negira, u glasu i stasu svih likova može se osjetiti da bi jednako tako napali religijsko mišljenje i da Paula nema. Film je krajnje ateistički i pritom provokativno orijentiran pa će se naći dobar broj uvrijeđenih gledatelja.

paul-filmOva komedija kao takva nema naročiti osjećaj za razvoj odnosa među likovima i to se uopće ne trudi postići, a jednako tako sve „hollywoodske“ tople trenutke (koje istom prati glazba) na ekranu namjerno rasprsne štosevima i „neosjetljivosti“ likova. Ipak, glumci rade prihvatljiv posao, a sporedni casting posebno je zabavan. Uz Ruth i Moses, vrijedi spomenuti pomaknuti agentski duo Haggard (Bill Hader) – O’Reilly (Joe Lo Truglio) te njihovog vođu, zločestog glavnog agenta Zoila kojeg Jason Bateman izvrsno komedijaški utjelovljuje, pogotovo nakon što ga u Hancocku iz 2008. možemo vidjeti u ulozi dobrog i naivnog čovjeka. Paul je CGI animiran. Nekima se vjerojatno neće svidjeti očiglednost animiranog lika, ali većina vjerojatno neće mariti, uglavnom iz razloga što je kao karakter influentan i simpatičan, a što za komediju nije potrebno 250 milijuna dolara da se prenese poanta.

Opći geekfest, masa dobre zafrkancije, genijalan hommage i provokativni podtekst, Paul je, sve u svemu, izvrstan, ali u očima mnogih bit će i sasvim prosječan.