laberintodelfaunoel3.jpgFaunov (ne Panov, kako su naši preveli) labirint se posebno ističe iz te gomile solidnih bajkovitih filmova, i usuđujem se reći da stoji rame uz rame s Gospodarom Prstenova.

PANOV LABIRINT (2006)
Redatelj:
Guillermo del Toro
pisac: Guillermo del Toro
glumci: Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones

laberintodelfaunoel3.jpgU oluji prosječnih ili u većini slučajeva loših fantasy filmova (Kronike iz Narnije, U Ime Kralja kojeg je režirao zloglasni Uwe Boll,Spiderwick Kronike itd.) koju je pokrenuo veliki uspjeh Petera Jacksona s legendarnom trilogijom Gospodar Prstenova rijetko kad izađesvježi fantasy film koji nije bijedni deja vu Jacksonove vizije Međuzemlja (sjetimo se samo prvog Disneyevog filma o Narnijskim kronikama gdje su neke scene praktički preslikane iz LoTR-a). Faunov (ne Panov, kako su naši preveli) labirint se posebno ističe iz te gomile solidnih bajkovitih filmova, i usuđujem se reći da stoji rame uz rame s Gospodarom Prstenova.

Vizionar Guillermo del Toro, redateljkoji je dosad bio poznatiji svijetu po Hellboyu i drugom nastavkuBlade-a, je svoju bajkovitu priču smjestio u okrutnu zbilju, tj. uratom zahvaćenu Španjolsku gdje su Franco i njegove pristašezauzeli vlast. Tokom filma pratimo Ofeliju, malenu djevojćicu koja se strudnom majkom seli negdje u zabit k sadističkom očuhu Kapetanu Vidalu.Jedina su joj zabava bajke i igranje oko starog labirinta koji senalazi nedaleko od njezine kuće, sve dok jednog dana (kako neočekivano) ne upoznaje misterioznog Fauna koji joj tvrdi da je upravo onanestala kćer starog kralja podzemlja. Kako bi se ponovno vratila k svompravom ocu, Ofelia pristane obaviti nekoliko zadataka koje joj Faunzada.

laberinto_fauno_candidaturas.jpgKoliko se god priča naizgled čini dječjom, film nipoštonije za djecu pa zato izbjegavajte podignuti ovaj film iz videoteke akomislite razveseliti svoje dijete. Također sam sasvim siguran da će sevećina odraslih zgroziti nad scenama sadističkog iživljavanja KapetanaVidala koje, ruku na srce, nisu niti mene ostavile ravnodušnim. Zatoako imate mlađu djecu, pošaljite ih na spavanje prije nego štozapočnete s gledanjem Faunovog Labirinta.

Vizualno,Guillermov Labirint pravo je osvježenje među filmovima koji su natrpanipresličnim i dosadnim specijalnim efektima. Stvorenja iz filma sumajstorki i više nego dojmljivo napravljena, pogotovo Faun i Pale Mankoje portretira Doug Jones (mogli ste ga „upoznati“ u Hellboyu kaoAbea Sapiensa ili Silver Surfera iz nastavka Fantastične Četvorke).Poput vizualnog djela, glazbena podloga također je na vrlo visokojrazini.

Kao zaključnu riječ, za Faunov Labirint imam sameriječi hvale. Filmu ne mogu pronaći nikakvu preveliku manu koja narušavanjegovu ravnotežu. Fabula je savršeno ispričana na nesvakidašnji načini to daje najveći plus ovome remek-djelu. Ova tragična priča o djevojcikoja izlaz iz ovog okrutnog svijeta traži u bajkama kombinirana sratnom pričom najvjerojatnije će vas ostaviti bez daha i riječi nakonšto završi, a sasvim sam siguran da ćete još dugo vremena provestirazmišljajući o njoj.