adjustment-bureau-1The Adjustment Bureau američka je romansa sa znanstveno-fantastičnim elementima i žličicom trilera, temeljena na kratkoj priči poznatog ZF autora Phillipa K. Dicka, „The Adjustment Team.“

THE ADJUSTMENT BUREAU (2011)

Redatelj: George Nolfi
Scenarij: George Nolfi, Philip K. Dick (knjiga)
Glume: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, John Slattery
G1Gg1Gg1

 

adjustment-bureau-1The Adjustment Bureau američka je romansa sa znanstveno-fantastičnim elementima i žličicom trilera, temeljena na kratkoj priči poznatog ZF autora Phillipa K. Dicka, „The Adjustment Team.“  Redatelj George Nolfi za svoj je prvi autorski film ujedno i scenarist, što mu je do sada bila primarna uloga ( autor je scenarija Ocean’s Twelve, Bourne Ultimatum, Timeline i Sentinel ), a glavnu ulogu u filmu igraju Matt Damon i Emily Blunt.

Na dan poraza u političkom natjecanju za poziciju senatora, mladi perspektivni političar David Norris (Matt Damon) susreće djevojku Elise Sellas (Emily Blunt) u koju se odmah zaljubljuje. Kasnije, kada se pokuša s njom povezati, u njihov se odnos upliće tajanstvena agencija koja upravlja životima svih ljudi. Kada jedan od članova agencije ne uspije preusmjeriti Davida u njegovim intencijama, pokrene se nepredvidiv lanac događaja koji agencija pokušava spriječiti, a David provesti.

adjustment-bureau-2Nevjerojatno dobro režiran početak filma gledatelje će bez iznimke uvući u radnju. Za mnoge, djelovat će magično. Glavni je katalizator interesa briljantna iskra kemije između likova Damona, Davida kao mladog kongresmena duha koji iskače iz političkog sivila i muljaža, i Blunt, Elise kao otvorene plesačice neobaleta, koji se u jednoj čudesnoj prirodnosti, rijetko vidljivoj u američkim filmovima, povezuju međusobno i oblikuju glavnu okosnicu radnje, a opozicija, agencija, koja se istovremeno definira njima nasuprot, unosi tajanstvenost i mističnost u svijet ovog naslova. Specifična, kontrastna boja njujorškog scenarija, melodičan i uvijek dirljivo topao glazbeni aranžman Thomasa Newmana i simpatična humornost kroz slobodan duh oba glavna lika kreiraju divan osjećaj instant klasika, uz primamljive mistične elemente, sporedne likove sa stilom, i utiskom da se u pozadini priprema jedan veliki bal.

No, sa sredinom filma počinju se otkrivati propusti. Iako priča divergira od Dickovog djela, ona tim više ne djeluje svrsishodna. Cijela se priča svodi na Eliseovo i Davidovo nastojanje da ostanu zajedno, dok ih agencija pokušava spriječiti u tome, ali se sve to odvija krajnje bezazleno i naivno. Nalik mnogim kratkim pričama, one eksperimentiraju s idejom, ne razvijaju sadržaj pa se upravo zbog toga njihov sadržaj mora pomno razraditi, ako se prenosi u drugi medij i s drugim ciljem, kako ne bi bio tek eksperimentalan. Nažalost, ovaj film to ne čini pa iako će on jednoj skupini biti izvrstan bez obzira na propuste, većini će ipak djelovati nedorečeno. Nolif savršeno prenosi osjećaj teksta, Dickove priče, pa čak joj i daje novu dimenziju, no opet, razrada ideje izostaje.

adjustment-bureau-3Agencija ovog tipa, superglobalna sila koja kontrolira čitavu povijest, prevelika je i preteška ideja sadržajno, da bi samo tako bila primijenjena na jedan malen odnos. Kad dobijete dojam da film prelazi na višu razinu, nitko ništa ne objasni, niti se proširuje priča, već u prvi plan padaju natjeravanja po New Yorku i korištenje dosjetki iz priče. Najveći je problem što svi likovi međusobno izgledaju kao da se poigravaju i zafrkavaju, te iako je priča po sebi konzistentna, ono unutar nje, njena priroda nije. Film je rascjepkan, a očekivan i razočaravajući kraj samo potisnut nepotrebnim komplikacijama kojima se ništa naročito ne postiže.

Sve u svemu, Adjustment Bureau diže se visoko i potom nisko pada, a priča filma bila bi znatno konciznija da se režirao ili ozbiljniji triler ili kratki film. U svakom slučaju, ono što film nosi je briljantna kemija glavnih likova, zabavan dijalog i izvrsna glazba i scenografija pa vrijedi pridati naslovu malo pažnje.