Lov_na_vjestice_100Pročitajte recenziju nadnaravnog avanturističkog filma smještenog u 14. stoljeće za vrijeme Crne smrti sa Nicolasom Cageom i Ron Perlmanom u glavnim ulogama.

SEASON OF THE WITCH (2011)

Redatelj: Dominic Sena
Scenarij: Bragi F. Schut
Glume: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy
R1Rg1Rg1

 

season-of-the-witch-1Season of the Witch je avanturistički film s fantasy elementima smješten u 14. stoljeće za vrijeme Crne Smrti, križarskih ratova i spaljivanja vještica. Režirao ga je Dominic Sena (Gone in 60 Seconds, Swordfish, Whiteout) prema scenariju Bragi Schuta, prvom za veliki ekran. Interesantan foršpan i promotivni materijal za film najavio je višeslojne radnje i visok intenzitet akcije, dobar omjer intelektualnog i zabavnog sadržaja. 

Okosnica filma je putovanje družine od dva ratna dezertera (Nicholas Cage i Ron Perlman) i svećenika (Stephen Campbell Moore), viteza (Ulrich Thomsen), lopova-vodiča (Stephen Graham) i ministranta (Robert Sheehan) kojima je zadatak prevesti iz jednog grada u drugi mladu djevojku (Claire Foy) za koju se smatra da je vještica. Zemlja je obavijena Crnom Smrti i djevojka je identificirana kao potencijalni uzrok devastirajućih događaja, stoga je se vodi na sveto mjesto kako bi se proveo potrebni obred vjerujući da će tako, jednom kada je zlo iz nje protjerano, kuga prestati. No, jedno je htijenje, a drugo stvarnost.

season-of-the-witch-5

Ova 90 minutna avantura može se podijeliti na tri čina: introdukcija likova i pripreme za put, put i zaplet, odredište i rasplet. Unatoč tome što foršpan pored okosnice proklamira sukob vojski i pad kraljevstava, ništa takvo ekstravagantno ili historijski intrigantno se u filmu ne događa. Nekoliko površnih, jeftinih sekvenci na početku radnje služi tome da pokaže pozadinu i herojsku nadmoć dva glavna lika – Behmena (Cage) i Felsona (Perlman), te antagoniste i glavne elemente u radnji. Bez osjećaja za dinamiku i u mnogim strukturalnim propustima – što karakterizacije likova, što suspenzije radnje – početak krpa ideju s dosjetkom kako bi brže-bolje krenuli u zaplet s (ne)oblikovanim likovima, u konačnici više djelujući kao da je autor pregledao stranice Wikipedije u potrazi za referencama prije nego se zapravo htio pozabaviti historijom i religijom uz hack ‘n’ slash akciju.

„U idućoj sceni“, okupljeno društvo kreće na putovanje koje postaje i ostaje fokus radnje. Vjerojatno je sam put bio ono što je izvorno autora najviše zanimalo, pa film ovdje dobiva nešto na težini jer je pažljivije razrađen i likovima je dana prilika da se razviju. Manjka akcije i služi se režijskim klišejima, ali uspijeva se izgraditi minimum opipljivih odnosa i dovesti u sumnju neke rane pretpostavke bilo samih likova, bilo gledatelja, kao rezultat djelujući sve bolje. U trećem činu dolazi do zanimljivih promjena u radnji, dapače, neki specifični trenutci su izvrsni, ali u ovom je radu cijelo vrijeme prisutan neki aspekt koji ga kontinuirano baca unatrag. S obzirom na progresivni napredak kvalitete kako radnja otječe kraju, prvi čin filma ukazuje na simptome kuge mediokriteta koja se ovdje i ondje pomalo pojavljuje, kvari i nagriza ono dobro u konstrukciji filma sve dok ga na kraju ne proždre.

season-of-the-witch-2Neutješne scene paranormalnosti i horrora prigodnije su tv naslovima poput Charmed u najgorim danima, nego li kino naslovu. Film je ispunjen prožvakanim rješenjima koja karakteriziraju susjedne žanrove, bilo da pričamo o jeftinim cheap thrillovima horror žanra, polovno provedenom mindfucku ili tipičnoj glazbenoj podlozi modernih obiteljskih fantasy filmova. Uzmemo li u obzir očajne animatorske efekte i računalna grafička rješenja koja nakon drastičnog razvoja same animacije naprosto bacaju film u prošlo stoljeće, rješenjima koja uopće na prvom mjestu nisu trebali raditi, Season of the Witch dolazi više kao pilot epizoda serije s dobrim glumcima nego li rasan filmski primjerak. Sagledana sveukupno, priča je imala najveći potencijal prekriti ostale nedostatke, ali dramski manjkave rezolutne, ključne scene i nedovoljno razrađen aspekt paranormalnog u njima, ukomponirano s početkom filma, čine priču možda ne banalnom, ali naivnom svakako. Niz novih režija posjeduje osebujni aspekt da upropaštava scene onog časa kada radnja zaintrigira.

season-of-the-witch-3Glumačka postava je u interpretaciji likova solidna, ali je činjenica da u načelu glume sebe. Tako je Nicolas Cage upravo ono što jest, kao i Perlman ili Graham, dok su ostala, slabo poznata imena u redu, ni po čemu značajna. Budući da je Claire Foy morala glumiti niz facijalnih promjena, moglo bi se reći da je u najmanju ruku bila dobra, a da bi svakako bila proporcionalno bolja da je film snimao kompetentniji redatelj. Djevojka ima lice koje može pojačati tugu, bijes, lukavstvo i sreću. Iz nje bismo dobili znatno više, što nadalje znači da bi u bliskom kontaktu s njom kao centralnim likom svi morali biti uvjerljiviji. Iako je većina postave britanska, smještena u Europu, čini se da su autori inzistirali na američkim naglascima, što se zauzvrat može primijetiti kao govornu manu, ali to je, dijaloški gledano, nebitno. Značajniji je za iskustvo pokušaj poučnih, zvučnih citata ili šekspirijanskih poruka, element-ostatak tamo neke ideje o historijskom smještaju radnje, jedna od sitnica koja je došla s wiki-referencama i razno-raznim pokušajima spajanja različitih žanrova, uglavnom pretencioznog karaktera.

S podlogom radnje i sadržajem ideja koji s otjecanjem vremena rastu, film je imao taj potencijal biti epska, inteligentna dramska avantura prožeta akcijom i fantasy elementima koji bi je uzdigli i izdvojili od ostalih ili je pak mogao biti odličan akcijski fantasy hack ‘n’ slash sadržak koji bi bio tim više hvaljen zbog solidne ideje za priču i integraciju različitih detalja iz toga vremena. Međutim, potencijal im je promaknuo. Film je u redu za pojesti kokice i teško išta više, pa se čini da za sada još ništa što ima veze s Hrvatskom – budući da je dio filma u njoj sniman – ne ispada dobro za generacije budućnosti.

Lov_na_vjestice_475