legend_guardians-1

Zack Snyder, redatelj filmova 300, Dawn of the Dead i Watchmen donosi na platno serijal knjiga za mlađi uzrast “Guardians of Ga’Hoole” spisateljice Kathryn Lasky. Najavljen je kao fantazijska avantura za obitelj, no najava ide samo toliko daleko. Ne smije se zabraviti koje ime stoji iza naslova.

LEGEND OF THE GUARDIANS: THE OWLS OF GA’HOOLE (2010)

Redatelj: Zack Snyder
Scenarij: John Orloff, John Collee, Emil Stern
Glume: Jim Sturgess, Geoffrey Rush, Helen Mirren, Sam Neill, Hugo Weaving, Ryan Kwanten, Emily Barclay, Anthony LaPaglia
G1Gg1Gg1

 

legend-of-the-guardians1Zack Snyder, redatelj filmova 300, Dawn of the Dead i Watchmen donosi na platno serijal knjiga za mlađi uzrast “Guardians of Ga’Hoole” spisateljice Kathryn Lasky. Najavljen je kao fantazijska avantura za obitelj, no najava ide samo toliko daleko. Ne smije se zabraviti koje ime stoji iza naslova.

Temeljena na prve tri knjige u serijalu, priča započinje mirnim životom obitelji sova u kojoj dva mlada brata Soren i Kludd pokazuju svoje rano rivalstvo. Soren je oduševljen pričama o legendarnim sovama čuvarima koje mu je otac pričao i vjeruje u njih. Redovito njima zabavlja svoju mlađu sestru Eglantine, dok je njegov brat hladne glave iziritiran tim bajkama za djecu. U nesretnom slučaju, dva brata ispadaju iz gnijezda i neočekivano ih otimaju odrasle sove. Bačeni u ropstvo, otkrivaju da zastrašujuća sova iz legendi, Metalbeak, doista postoji i priprema osvajanje svijeta sova. Dva će se brata naći u vrtlogu avanture koja će poprimiti goleme razmjere, oživjeti stare legende i stvoriti nove.

legend-of-the-guardians2Čitava 2010. godina do sada je uglavnom bila očajna, a nešto manje loša. Takva će ostati vjerojatno do kraja. Međutim, moglo bi se reći da je ovo godina dominacije animiranih filmova. How to Train your Dragon doveo je ljude svih uzrasta do oduševljenja i zaveo djecu, a njega je slijedio Toy Story 3 za kojeg mjeseci hvalospjeva još uvijek nisu sve pozitivno rekli o remek-djelu Pixara. No, Synderove sove imaju ono specifičnog potencijala što je Secret of NIMH, Lion King ili Bambi učinio općim klasikom. 

Priča je sama po sebi za starije standardna i gotovo u potpunosti predvidljiva. Kada se u obzir uzme način razmišljanja prosječne odrasle osobe, onda priča ovog filma poprima obrise metafore Drugog svjetskog rata, sukob režima i ideologija, interpretacije vođa poput Churchilla i tako neke sasvim sporedne, ali starijem oku veoma upadljive stvari. Djeca to neće vidjeti. Ono što će ona vidjeti bit će vješto satkana priča prepuna životnih likova, dramatičnih obrata i dinamičnih događaja. Priča doista jest utjelovljene starih koncepata sukoba dobra i zla, herojskih pothvata mladih protagonista i sistematično razrađenih likova, no to će opet biti nešto što samo stariji mogu vidjeti. Mlade…i one u srcu dijelom uhvaćene za duh djetinjstva…gašenjem svjetla dočekat će fantastična avantura.

legend-of-the-guardians3Zbog podosta dugog prvog čina, mnoštva likova i zbivanja, a relativne kratkoće filma od 90 minuta, neke stvari riješene su prisilno, a mnogi odnosi i odluke zbrzani. Koristi mnoštvo zapleta među likovima od kojih svaki treba svoj prostor. Dok drugi filmovi koriste jedan od tih kao neku okosnicu, ovaj njih mnoštvo koristi i time im ne daje prostora. Za usporedbu, dok izgradnja odnosa likova u Lion King ili How to Train your Dragon traje kroz čitav film, ovdje su oni dijelovi “upoznavanja” i “obogaćivanja” odnosa, pa i davanja motiva odnosu i likovima izrezani, pojednostavljeni. Čak bi i 10 dodatnih minuta karakterizacije film nevjerojatno osnažilo. Možda je ciljano vrijeme bilo prilagođeno glavnom ciljanom uzrastu, a možda su zadano vrijeme htjeli ispuniti akcijom; ali s obzirom na utjecaj filma, nisu se trebali bojati dati razvoju likova minutu više. Svakako bi ublažili utisak očite radnje, a idealno trajanje filma – doduše možda ne za djecu – bilo bi kakva dva i pol sata.

Paradoksalno, jedna iznimna prednost su pamtljivi likovi. Pomno razrađena skupina klišeja, doista jesu, uzduž i poprijeko što u kontekstu, radnje što u kontekstu dizajna likova. Tek uz nedostatak ljubavnog odnosa, satkani su kao po pravilniku, ali su kroz veoma, veoma inteligentne dijaloge, udarnu animaciju i fenomenalne (i suviše fenomenalne) glasove koji odgovaraju likovima sasvim približeni gledatelju. U vrtlogu scena, Snyder i scenaristi (John Orloff, John Collee, Emil Stern) pronalaze specifičnu formulu dostave kadra, riječi i animacije kako bi svaka značajna linija dijaloga ostavila savršen utisak na gledatelja. Nadprosječan dijalog čini ih šarmantnima i zapanjujućima. Zbog uspješnog prijenosa likovi su – iako sove – produbljeni i uozbiljeni.

legend-of-the-guardians4Animacija ovog filma će vas začarati i prikovati za sjedala. Govorimo li rječnikom mlađeg uzrasta, na platnu vlada jednoipol satna neviđena vizualna magija. Govorimo li rječnikom odraslih, radi se o bezobraznom vizualnom orgazmu. 3D animacija u ovom je filmu toliko nevjerojatno dobra da bi mogla uspjeti pobuditi one osjećaje koje ljubitelji rukom-crtanog osjećaju kada takav rad gledaju. Nestanak rukom crtanog ima svoje negativne stavke, ali kada se odgleda ovakva prezentacija, čak i mrzitelji novog doba moraju priznati da ono ima i nezamislivih ljepota. Film je obojan toplim zlatnim bojama koje dočaravaju ono njima pridano – avantura i epika, ali moć ovog rada u njegovom je bogatstvu detalja animacije. Do u pero precizno, nacrtano, oštro, detaljno. Likovi i zbivanje naprosto iskaču iz ekrana u zapanjujućoj izvedbi. Za usporedbu, How to Train your Dragon ili Alpha & Omega, potpuno novi radovi, izgledaju kao iz prošlog stoljeća.

U 2D, film je vizualno fantastičan, ali veliki plus dolazi i kao 3D, posebno za one koji mogu posjetiti IMAX. Za razliku od prošlih filmskih 3D promašaja, ovaj je rađen sa 3D iskustvom na umu. Film je od prve do zadnje sekunde prožet 3D scenama iznimne dubine i dinamičke atraktivnosti bez gubitka ikakve oštrine. Snyder je poznat po obilju slow-motion scena u svom filmu s kojima nastavlja i ovdje te prednosti takvog efekta uspješno iskorištava kako bi začinio mogućnosti 3D-a. Bilo bi u redu da Anderson, redatelj Resident Evila, pogleda Snyderovu demonstraciju kako se takve finese zapravo koriste. Nažalost, starijima će pojedine sekvence koje su ispunjene izmjenama morati zasmetati, ali mlađima će to izvrtanje svega i bombardiranje efektima biti trip svoje vrste. 

legend-of-the-guardians5Film je tim više efektniji što je glazba Davida Hirschfeldera, iako ponešto uobičajena, zapravo jednako očaravajuća. Na momente i tajanstvena i simpatična i jeziva i heroična, ključne dijelove doista omata jednom epikom filma Gladiator ili Lord of the Rings.

Borbe, kojih ima dosta u filmu, su pak toliko vizualno bijesno dizajnirane da postaje smiješno koliko jedan animirani film pod sobom gazi akcijske i avanturističke filmove unatrag više godina.

No ovdje se valja podsjetiti napomene o imenu redatelja i onog što odrasli vide. Za jedan film namijenjen djeci, on je podosta ozbiljan. Humora ima vrlo malo, moralnih pouka poprilično, a dramatičnosti zaista puno. Iako nema niti jedne scene koja je slomila srca kao smrt Mufase u Lion King, ima mnoštvo scena potresnog tipa, od većeg broja smrti, preko tjelesnih ozljeda do primjerice pranja mozgova, robovlasništva, iskorištavanja obitelji i veleizdaja. Zato što se u ovom filmu vodi konkretan rat između dva ideološka režima, a genijalna animacija čitavo zbivanje zapravo suviše oživi. Stoga bi na kraju djeca mogla biti i utučena, a ne samo oduševljena, pa bi bilo dobro i porazgovarati s njima nakon filma. On će pružiti puno znanja i iskustva djeci, ali i pokoju temu viška.

U svakom slučaju, Legend of Guardians je film koji je, da je rađen za odrasle, mogao dosegnuti nevjerojatne epske proporcije. Činjenica je da bi ga se s guštom gledalo i da traje 3 sata. Ali čak i ovakav, sasvim je solidan. Za starije. Za djecu, mogao bi biti klasik nove generacije, najsličniji filmu Secret of NIMH. Pogledajte.