krullstarKrull je fantasy film sword & sorcery žanra iz 1983. godine redatelja Petera Yatesa, napisan prema scenariju Stanforda Shermana.

KRULL (1983)

Redatelj: Peter Yates
Scenarij: Stanford Sherman
Glume: Kenneth Marshall, Lysette Anthony, Liam Neeson, Graham McGrath
G1Gg1Gg1

 

krullstarKrull je fantasy film sword & sorcery žanra iz 1983. godine redatelja Petera Yatesa, napisan prema scenariju Stanforda Shermana. U mješavini fantasy i sci-fi elemenata i ruhu herojskog putovanja, od drugih se filmova s&s žanra ističe u mnoštvu detalja.

Svemirom kruži tajanstvena Crna Tvrđava od stijena koja se proizvoljno spušta na planete, asimilira stanovnike i uništava njihov svijet. Jedan takav svijet je Krull. Kada se Crna Tvrđava kojom upravlja čudovišno biće pojavi na Krullu, njegovi stanovnici pokušati će pružiti otpor. U nastojanju da obrane kraljevstva, makar rivali, Princ Colwyn (Ken Marshall) i Princeza Lyssa (Lysette Anthony) odlučuju se oženiti i ujediniti sile. U noći vjenčanja, vojska iz Crne Tvrđave napada ih i poražava, pa tamna vojska zvana Slayers ubija sve osim princeze koju odvedu Zvijeri. Colwyna spašava Ynyr (Freddie Jones) mudrac. Uvjeren da su Colwyn i Lysse dio proročanstva, pomaže Colwynu okupiti društvo i moći potrebne za uništenje Zvijeri.

krull-cyclopsKrull je film britanske produkcijske i glumačke postave u direkciji redatelja koji je za života bio nominiran za 4 Oskara i još 14 nagrada. Sposobnost glumačke postave se odražava u izvedbi filma. Iako se radilo o Yatesovom sporednom projektu (te godine izašao je i njegov najkonkurentniji film The Dresser, nominiran za 5 Oskara i 16 nagrada), ozbiljniji pristup filmu, manje taktičan samo na početku gdje se brza s postavljanjem radnje, svakako se osjeća. Epsko putovanje podijeljeno u tri čina pozitivno kombinira romansu, humor i akciju, pazeći na balans između i žanrovsku određenost općenito.

Setting Krulla mješavina je fantasy i sci-fi žanra u spletu koji nije sasvim lako odvojiti. Nakon prvog čina, Colwyn putuje Krullom posjećujući više-manje uobičajene lokacije fantasy filmova osamdesetih i susreće likove uglavnom tipično kostimirane, brigandinski look za jedne, odnosno sokratovski look za druge. No iznimka su neobični odabiri dizajna za kraljevstva i vojske, kao i posebne lokacije na koje likovi dolaze izvršiti zadatke. Dok s jedne strane likovi u dronjcima piju iz prljavih čuturica, a kralj nosi zlatnu krunu, s druge strane vojnici imaju futurističke oklope i laserska oružja, a zgrade su pomalo ekstravagantne. Slično tome, posebne lokacije koje posjećuju likovi, uređene u studiju, maštovite su i privlačne, a predvodi ih impresivan unutarnji surealistički dizajn Crne Tvrđave. Prostor je apstraktan i poigrava se sjenama i formama, suprotan je od onog što bi se moglo očekivati, što je plauzibilno. Autori također izbjegavaju tipične elemente s&s-a, a ono što zadrže, izvrću do mjere. Tako primjerice ono što je u svim s&s-ovima mač, ovdje je spiralni disk s oštricama. S druge pak strane, neki elementi scenografije i kostmografije nevjerojatno su jeftini pa će npr. već drugo oružje izgledati kao iz 1966.

krull_1983Britanski glumci čine izvrstan posao za jedan kultni film. Dobar scenarij i solidni dijalozi, mnoštvo likova i raznovrsna karakterizacija koja je iznenađujuće dobro prenesena kroz glumce. Na putovanju do Crne Tvrđave, Colwyn okuplja šaroliku bandu likova koje utjelovljuju kompetentna imena – dobroćudno Ergo Veličanstveni (David Battely), kiklop Rell (Bernard Bresslaw) i Torquilova banda koju čine ni više ni manje nego Liam Neeson kao Kegan, Robbie Coltrane kao Rhun, Toddy Carty kao Oswyn i njihov vođa Alun Amrstrong kao Torquil. Kemija vlada između svih likova koji se pojavljuju, njihove uloge djeluju prirodno, motivacije su čvrste i brige izražene na licima. Dikcija služi dovitljivom dijalogu, a šaljivi razgovori prošarani su što cinizmom što optimiznom, ali u oba slučaja simpatičnošću. Načelno, predstava glavnih glumaca znatno je lošija od sporednih. U početku filma glumci su drveni – pogotovo Ken Marshall, pomalo van situacije te se zbog brzine događaja čini kao da slijedi jedan loš i nekonzistentan fantasy naslov. No, upravo suprotno, u Krull se kriju mnoge vrijednosti koje izađu na površinu. Između ostalog, još jedno ime, danas iznimno popularno, skladalo je jedno od svojih najboljih glazbenih djela za Krull i moglo bi se reći za James Hornera, da se radi o robusnom ali iznimno kreativnom djelu.

Krull je jedan od boljih naslova s&s žanra kojeg se više pamti zbog ranog pojavljivanja mnogih danas poznatih imena nego li filma kao takvog, ali valjalo bi reći da se takvim gledanjem radi o propustu. U Krullu se nalazi čvrsta linija dobrog filma i kreativnosti.