krabat_hauptplakat_kl.jpgMladi Njemački redatelj Marco Kreuzpaintner uglavnom je nepoznat u redateljskim krugovima izvan Njemačke donosi nam jedan veoma zanimljiv i dobro snimljen film.

KRABAT (2008.)

Redatelj: Marco Kreuzpaintner

krabat_hauptplakat_kl.jpgMladi Njemački redatelj Marco Kreuzpaintner uglavnom je nepoznat u redateljskim krugovima izvan Njemačke donosi nam jedan veoma zanimljiv i dobro snimljen film. Sa veoma dobrom i uigranom glumačkom ekipom snima jedan od malobrojnih njemačkih filmova ovakvog žanra. Film je rađen po knjizi Krabat iz 1971. Glavne uloge su David Kross (Krabat), Daniel Brühl (Tonda), Christian Redl (čarobnjak) i dr.

Krabat je nastao po adaptacije istoimene knjige za mlade iz 1971., od Otfrieda Preußler.
Bazira se na narodnim pričama u kojima mladić imenom Krabat, postaje učenik šegrt čarobnjaka iz crnog mlina..
Škola je smještena u staroj mlinci u kojoj ih  mlinar podučava tajnama crne magije.
Krabatu se iznimno svidi boravak u školi, prijatelji i crna magija. Posebno biva očaran raznim moćima koje je u sebi probudio i otkrio preko magije. Na prvoj godini upoznaje Tonda i postaje u najbolji prijatelj. Na kraju prve godine Tonda pogiba, kako svi kažu nesretnim događajem. I njega zamjenjuje neki novi učenik. Ista se stvar događa ponovo sljedeće godine i Krabat uviđa da to nije nesretan slučaj. Ubrzo saznaje tajnu glavnog čarobnjaka i ujedno da on stoji iza tih nestanaka.
Da bi Tonda i ostale osvetio predaje se magiji i proučavanju mračnih sila. U međuvremenu postaje najbolji učenik Crnog Mlina. Snagu mu daje ljubav prema mladoj djevojci koju naziva ˝Kantorka˝.
Jedan do njegovih kolega iz Mlina saznaje kako može pobijediti meštra i osloboditi njega i ostale.
Meštar mu u međuvremenu daje ponudu da on postane novi meštar mlina, ali Krabat to odbija.
Kantorka dolazi do meštra i traži od njega da oslobodi Krabata. I meštar pristaje da hoće, ako ona zavezanih očiju među ostalim učenicima prepozna Krabata. Krabat se zabrini i prepadne da neće uspjeti pronaći ga i da će radi njega poginuti. Kantorka to osjeti od njega i prepoznaje ga zavezanih očiju.
Priča govori o odrastanju, crnoj magiji, danku koji se plača za to znanje, o ljubavi i na kraju pobjedi ljubavi naprema zlu.

Riječi pisca o filmu:
˝Sretan sam.. da sam u vašem filmu ponovno prepoznao svoga Krabata …˝

Produkcija filma koštala je 8 milijuna eura, i snimljen je u Rumunjskoj pod dosta teškim uvjetima i filmskom studiju u Bottrop. Svjetska primjera bila je 7.rujna 2008 na filmskom festivalu Toronto International.   
Film je izvorno snimljen na njemačkom jeziku i vjerojatno neće biti prikazivan u našim kinima. Ali za sve ljubitelje fantasy-a i sličnih žanrova, film spada u one filmove koje bi trebalo pogledati.