captain-america-the-first-avenger-2Najvažniji član Marvelovih osvetnika, njegov osnivač Kapetan Amerika, pojavljuje se u sklopu Avengers filmova, prvi puta nakon 1990. godine.

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER (2011)

Redatelj: Joe Johnston
Scenarij: Christopher Markus, Stephen McFeely
Glume: Chris Evans, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Hayley Atwell
R1Rg1Rg1

 

Captain-America-and-BuckyNajvažniji član Marvelovih osvetnika, njegov osnivač Kapetan Amerika, pojavljuje se u sklopu Avengers filmova, prvi puta nakon 1990. godine. Redatelj je Joe Johnston (Wolfman, Jurasic Park III, Hidalgo, Jumanji), scenaristi Christopher Markus i Stephen McFeely (Chronicles of Narnia: Prince Caspian), ne naročito obećavajuća kombinacija, ali prvi puta Kapetan Amerika ima priliku nalikovati nečemu, te stoga vrijedi vidjeti što se u Captain Americaa: The First Avenger može pronaći.

Nakon uvodne scene koja razotkriva kraj filma i sudbinu kapetana, započinje radnja smještena u doba drugog svjetskog rata. Paralelno s bitkom na polju, vodi se utrka u tehnološkom razvoju. Nacistički odred HYDRA vođen je moći gladnim Johannom Schmidtom (Hugo Weaving), nacističkim mistikom koji pokušava proizvesti tehnologiju kojom će nacisti osvojiti svijet. S druge strane, američka se vojska upušta u razvoj super vojnika koji bi im trebao pomoći u ratu. Mladi Steve Rogers (Chris Evans) mršavko je kojeg ne žele primiti u vojsku, sve dok jedan od vođa tajnog projekta, dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci) ne odluči uzeti ga kao eksperimentalni subjekt zahvaljujući Steveovoj dobroti i naravi.

The First Avenger započinje sasvim obećavajuće, strpljivo i odmjereno. U svijet drugog svjetskog rata uvode se mistički i sci-fi elementi, iscrtavaju osjećaj stripovskog settinga, settinga poznatog, ali opet udaljenog i privlačnog, u kojem se sprema velika stvar. Dok Schmidt priprema svijetu pakao, Steve se pokušava izboriti za odlazak u rat. Nabacuju ga uokolo, maltretiraju postupcima, ne dopuštaju sudjelovanje. Umjesto toga, pretvaraju ga u američku propagandu i gledateljstvo iščekuje kada će sve eskalirati, kada Kapetan Amerika, izvorno u stripu kritičar društva, više ne može podnositi svijet i kada će se tek susresti s opasnim Schimdtom. I tada se radnja pokrene u potpuni besmisao.

captain-america-first-avengerAko se film promatra kao da je došao iz sredine prošlog stoljeća, za pretpostaviti je da je onda s njim sve u redu. I ako kojim slučajem volite takve hero akcijske filmove, stare, otrcane, nekonzistentne sa samim sobom i općenito propustima samoproždiruće, ponovno je za pretpostaviti da je s njim sve u redu. U protivnom nije ništa, izuzev doze simpatičnosti koja se može zahvaliti Evansu, jer The First Avenger je ponovno korak natrag u hollywoodskoj produkciji.

Načelno, u filmu se zaista ništa razvija. Svi su likovi postulirani već u svojim prvim kadrovima, jasno ocrtani, predvidljivi u konačnost, progurani kroz niz tisuću puta viđenih situacija i općenito izdvojeni iz filma svojom površnošću, iz scenarija koji se suptilno trudi podariti sebi smisao. Hugo Weaving je jedna od najgorih interpretacija glavnog negativca, tip negativca čiji je cilj podrediti i uništiti čitav svijet, netaktično prikazan, prisilno razotkriven, i na igru popularnosti i prijetnje nazi likova uopće on izigrava opasnog, dementnog nacista čija je povijest potpuno nepoznata, kao i njegovi motivi, izuzev brzog, nabacanog objašnjenja o njegovoj opsjednutosti s mitovima. Istina je ta, da bi ga Hans Landa (Inglourious Basterds) pojeo za doručak. Slab je karakterno koliko je neefikasan u radnji, prije smiješan nego li zatrašujući u svojoj plastičavastoj maski, okružen s tisućama vlastitih vojnika koji liče na stormtroopere, inteligencije približne konzervi tunjevine. Naoružani do zuba superzrakama, brenerima, tenkovima i šmajserima, potpuno su nesposobni zaustaviti jednog jedinog čovjeka poput Kapetana Amerike, koji je ipak u filmu znatno pojačan, jer trebao bi biti tek nešto tjelesno sposobniji od čovjeka i veoma inteligentan, a ovdje je potpuno nedodirljiv, poput Supermana. Osim njih, skupina sporednih likova ne posjeduje nikakve druge uloge osim u svrhe deus ex rješenja problematičnih scena u koje su se scenaristi doveli, ponekad za umiranje, poput dva doktora koji pomažu dvije sukobljene strane, ili pak služeći kao izvor jeftinog humora, koji uglavnom dolazi od vojnika Chestera Phillipsa (Tommy Lee Jones), ili seksipila, koji dolazi od ljubav-i-seks-na-prvi-pogled Peggy Carter (Hayley Atwell), ali posve izvještačeno i neprirodno, posve plastično spram ljubavi istog principa koja se dogodi između Thora i Jane Foster. Ni jedan lik filma nije upečatljiv, a njihova nonšalantnost ponašanja i opća neosjetljivost na stanje stvari koja ih okružuje suviše ispražnjava radnju.

captain-america-the-first-avenger-2Iz nekog razloga, izvor moći koju Schmidt pronalazi povezana je s drevnim artefaktom nordijske mitologije, no njegova upotreba nikada nije objašnjena ni dublje ukomponirana, već je ona samo ovdje. Schmidt posjeduje tisuće naprednih mašina i topova koji ispaljuju destruktivne zrake, i općenito sva vozila, letjelice i prijevozno-ratna sredstva istovremeno su na tehnološkoj razini 21. stoljeća, a pokreću se na tipke i poluge prisutne prije drugog svjetskog rata. Bez obzira na to, štit Kapetan Amerike sprječava i reflektira sve sile svijeta, a u svakih trideset prilika kada je mogao biti ubijen, odlučili su zločesti nacisti malo se poigrati s oružjem, malo se razgovarati, ne znati što treba činiti, biti općenito krajnje spremni dobiti po glavi štitom. S druge strane, istina je da Kapetan Amerika ovdje ima svoj odabrani tim ljudi, lutkice scenarija koji ne služe ničemu doli spašavanju iz bezizlaznih situacija, ali objektivno gledano, Scmidt, sada već poznat kao Red Skull, pao bi i bez Kapetana Amerike. Ali istina je da je takve stvari teško primijetiti, ne zato što treba biti cjepidlaka da bi se uočile, već zato što je akcijskih scena onoliko malo koliko ih je međusobno previše udaljeno, te onoliko siromašno akcijom koliko je siromašno 3D efektima. Naime, ovo je vjerojatno najdvodimenzionalniji film ikad sniman u 3D-u, film koji nema nijedne jedine 3D scene, ali zato dovoljno popularnog imena da natjera ljude da u hrvatskim kinima ispljunu 42 kune, vjerojatno prema svjetskom uzorku. U stvari, zapravo i postoji jedna vizualno zanimljiva scena na samom kraju filma, smrt Red Skulla, nelogična, nepotrebna i antiklimaktička, ali definitivno nevrijedna 42 kune, i nakon koje slijedi prilično katastrofalan završetak.

Brzi dnevni fiks u novootvorenoj sezoni pumpanja novčića na najdražim likovima generacija se nastavlja. No, dok je Thor bio sasvim pristojan u svojoj površnosti, a X-Men First Class iznad očekivanja, Kapetan Amerika iznimno je slabašan film koji će preživjeti samo zbog toga što je toliko otrcano zastarjeo da naprosto djeluje kao hommage old school stripovskom konceptu ultimativno zlih protiv ultimativno dobrih. Ako je moguće, izbjegavati 3D projekcije. Amerika!