Juan_of_the_dead2Kubanski zombie film-prvijenac redatelja i scenarista Alejandra Bruguésa, projiciran na platna svuda samo ne na Kubi, prvi je takav film toga područja uopće, ali i prvi zombie film s političkim obrazom i tematiziranjem društvenog stanja jedne države, ovdje samokritika kubanskog naroda.  Pogledali smo ga na Fantastic Zagreb Film Festivalu, pročitajte recenziju!

JUAN DE LOS MUERTOS (2011)

Redatelj: Alejandro Brugués
Scenarij: Alejandro Brugués
Glume: Alexis Díaz, Jorge Molina, Andrea Duro, Jazz Vilá
G1G1Gg1

 

Juan_of_the_dead2

Kubanski zombie film-prvijenac redatelja i scenarista Alejandra Bruguésa, projiciran na platna svuda samo ne na Kubi, prvi je takav film toga područja uopće, ali i prvi zombie film s političkim obrazom i tematiziranjem društvenog stanja jedne države, ovdje samokritika kubanskog naroda. Latinoamerički pandan Shaun of the Dead i Zombieland naslova uopće ne zaostaje za ostatkom žanra – dapače – u mnogočemu se pojavljuje kvalitetnijim filmskim naslovom.

Glavne likove čine prijatelji Juan (Alexis Diaz de Villegas) i Lazaro (Jorge Molina), pecaroši na vodi i na tlu, pripadnici siromašnog sloja koji životare i snalaze se na ulici kako im ga Sunce osjeni. Bez poznatog razloga, već u prvoj sceni radnje Juana i Lazara napada zombificirani stanovnik Kube, i u kratko vrijeme oni shvate kako su okruženi opasnom i neobjašnjivom pojavom nemrtvih, krvi gladnih susjeda – ali je ne doživljavaju kao histerična ameroeuropska dječurlija – već dobivaju poslovnu ideju i oportunistički nastavljaju brinuti o vlastitom opstanku, sukobljavajući se sa zombijima zub o zub.

Bez trenutka mira, Juan de los Muertos zabavan je, sarkastično optimističan i parodično veseo naslov. Iz kadra u kadar ispaljuje geg za gegom prožetim karakteristično latinskom gestikulacijom, miješa spontanitet humora sa suptilnim referencama na niz filmova, ismijava američki način produkcije i scenaristiku, okreće i izigrava klasične trope žanra i neprestano se referira na kubansko stanje, kritizira i podbada sociopolitičkim doskočicama objektivno izlažući faktičke probleme države o kojoj malo tko ima pojma, koju se s jedne strane doživljava kao socijalistička utopija, s druge strane kao socijalistička distopija. Gotovo je sigurno da pri prvom gledanju nije moguće pohvatati sve štoseve što ih autor nudi, a bolje poznavanje kubanskog stanja omogućuje lakšu detekciju i šala i izravnih prigovora koji idu Castrovu zemlju. Komedijski, Juan de los Muertos je tako jedan živahan totalitet konstruktivnog humora, i koliko god da se malo od svih šala dohvati, uvijek ostaje naprosto zabavan, a za druge i misaono poticajan.

Juan_of_the_dead1Nalik drugim zombie filmovima, ovdje također dolazi do organiziranja tima koji će se suprotstaviti nemrtvima, samo što ovako društvo niste nikada vidjeli: robinzonski Juan koji za svoje oružje odabire drveni splav i nunchake, Fat Jesus Lazaro, neodgovoran otac i perverznjačina naoružana mačetama i salom, njegov sin bejzbolaš Vladi California (Andros Perugorria), oličenje Californie, Juanova kćer Camila (Andrea Duro), latentna opasnost za žive, mrtve i nemrtve muškarce podjednako i najjači par asova kojeg svijet može imati – temperamentno-nježnog transvestita La Chinu (Jazz Vilá) i njegovog dvometraškog čuvara, bodibildera El Prime (Eliecer Ramírez) jedne jedine slabe točke: rušenje u nesvijest na najmanji trag krvi. Pomaknuta družina komici filma daje značajan uzgon, a kroz radnju im je pruženo dovoljno prostora za dimenzionalizaciju, pa čak i brigu o njihovim sudbinama, time izbjegavajući da ih se doživljava kao topovsko meso, kako to inače biva.

Inteligentno provokativan, simpatično zabavan i pozitivno utječući na opće raspoloženje gledatelja, Juan de los Muertos je komedija vrijedna gledanja i ponajbolji naslov svog žanra. On nigdje neće biti urnebesno smiješan – ako to tražite – mada ima svojih snažno komičnih trenutaka, ali kao kompenzaciju za valjanje po podu dobivamo pogođenu kritiku, smislenost iza ludiranja i još jednu demonstracija kako se žanr lako i kvalitetno može proširiti.