i_am_legend_will_smith__1_.jpg„Ja sam legenda“ treća je ekranizacija istoimenog romana Richarda Mathesona iz 1954. godine koji se inače smatra prvom modernom vampirskom novelom, iako su sve tri ekranizacije zapravo dovele zombije na filmsko platno, a od vampira ukrale samo neke fore…

I AM LEGEND (2007)
Redatelj: Francis Lawrence
Pisci: Mark Protosevich, Akiva Goldsman
Glumci: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Salli Richardson, Willow Smith, Dash Mihok

i_am_legend_will_smith__1_.jpgEto, imamo još jedan film s tihim, nevidljivim i u zadnjih dva desetljeća najučestalijim filmskim globalnim ubojicom čovječanstva – Gospodinom Virusom. I ne, nije donio puno toga novog unatoč osvojenim američkim blagajnama jer je najjači razlog Amerikanaca da posjete kina vjerojatno bio vidjeti New York nakon „apokalipse“ civilizacije.

„Ja sam legenda“ treća je ekranizacija istoimenog romana Richarda Mathesona iz 1954. godine koji se inače smatra prvom modernom vampirskom novelom, iako su sve tri ekranizacije zapravo dovele zombije na filmsko platno, a od vampira ukrale samo neke fore…

Priča započinje lovom. I to doista na neuobičajenom mjestu i neuobičajenim načinom. Godina je 2012. New York je napušteni grad u kojem surovi beton ulica ipak polako gubi bitku s prirodom te trava pronalazi svoj put gdje god je to moguće. Napuštenost izvire iz praznih zgrada i razbijenih prozora, brojnih automobila ostavljenih nehajno na cesti i iz pogleda na to usamljeno urbano prostranstvo. A tada nastupa Robert Neville (Will Smith), vojni znanstvenik i posljednji čovjek na Zemlji koji u džipu sa svojim jedinim živim prijateljem, simpatičnim i pametnim psom (koji je šarmantno odglumio sve postavljene zadatke), kruži ulicama dok ne ugleda svoju lovinu te s oružjem u ruci započinje nabavku večere. Radnja se nastavlja Nevillovim prikrivanjem tragova, na nivou pravih specijalaca obučenih za najstrašnije uvjete preživljavanja, koji bi mogli zaražene ljude, kada padne tama, dovesti do njegovog utočišta i skloništa.

2007_i_am_legend_022.jpgFilm je režirao Francis Lawrence inače poznat po filmu „Constantine“, a scenaristi su Mark Protosevich i Akiva Goldsman. Iako postoje neki nelogični te blijedi i mlaki dijelovi, film se ipak može okarakterizirati solidnim i gledljivim. Akcijske scene koje se doista mogu svrstati pod „već viđeno x puta“ izvukle su scene pustoši New Yorka, prikaz usamljenosti glavnog lika kroz njegov razgovor s lutkama iz izloga koje je postavio u svakodnevne životne scene i odnose s drugim ljudskim bićima, te njegova volja i želja da barem malo održi privid svoje prošlosti tada beznačajnim ritualima kao što je redoviti posjet videoteci, a sve u nastojanju da sam sebe zadrži s ove strane razuma. Također, vrlo vješto su izbjegnute scene s litrama nepotrebno prosute krvi, udovima koji lete na sve strane, gošćenjem tijelima, nepresušnim izvorima sline, neartikuliranim glasovima praljudi i ostalim sličnim doskočicama koje su karakeristične za takve filmove.

Mora se priznati da je Will Smith odlično odradio svoj posao i možda mu je ovo najbolja i najzahtjevnija uloga u dosadašnjoj karijeri, jer teško je biti pozitivac, a uz to sam na svijetu te nositi 70% radnje filma. Upravo zbog toga i scenaristi su se pokazali uspješnima jer Smithovo samotno povlačenje ekranom nisu učinili dosadnim i zamornim. No, šminka i maske „živih mrtvaca“, unatoč dobrom budžetu filma i velikim entuzijazom njegova stvaranja, nisu pružile ništa posebno i novo što smo možda očekivali u današnjem svijetu filmske tehnologije i specijalnih efekata.

„Ja sam legenda“ dobro su prihvatili i kritičari i gledatelji i unatoč već sto puta viđenoj priči i njenom raspletu, ekipi se mora odati priznanje jer nakon gledanja filma ostajete poprilično uvjereni da vam želje o samoći rođene prilikom raznoraznih „žutih minuta“ više nisu niti malo primamljive i da nikako ne biste htjeli postati legenda svoje samoće.