ron_perlman3.jpgBesmrtni ruski mistici. Nemrtvi nacistički ninđa roboti. Samoreplicirajući pipkati psi. Heroji sa stilom. Raj na Zemlji.

HELLBOY (2004)
redatelj: Guillermo del Toro
pisci: Mike Mignola (strip), Guillermo del Toro, Peter Briggs
glumci: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, John Hurt, Ruper Evans, Karel Roden
    
ron_perlman3.jpgBesmrtni ruski mistici. Nemrtvi nacistički ninđa roboti. Samoreplicirajući pipkati psi. Heroji sa stilom. Raj na Zemlji.

1944., na jednom otočiću blizu obale Škotske, nacistički okultni odred vođen ruskim mistikom Grigorijem Rasputinom otvara portal u nepoznati drugi svijet s namjerom prizivanja Ogdru Jahada, sedmerostrukog boga kaosa, te neizbježne svjetske dominacije. Umjesto očekivanog rezultata, kroz portal pobjegne malo majmunoliko demonsko stvorenje čija neuništiva desna ruka drži sudbinu čovječanstva u, er… ruci. U zadnji tren među naciste upadnu hrabri američki vojnici i spase dan, te preuzmu skrbništvo nad pristiglim bićem.
Sadašnjost. Najtajnija američka tajna organizacija, Biro za Paranormalno Istraživanje i Obranu, se, u iznenađujućem preokretu, bavi istraživanjem paranormalnog i obranom od istog. Njihov glavni agent? Crven, dva metra visok, repat (kako u kontekstu frizure tako i u onom standardnijem kapacitetu), cigara, neuništiva desna ruka. Još davne ’44 su ga vojnici od milja prozvali Hellboy i sad, 60 godina kasnije, puni ironični potencijal nadimka dolazi do izražaja.
A Rasputin? Ako ga trovanje, pucanje i utapanje nije ubilo, zašto mislite da su ga američki vojnici zaustavili?

Ako vam nakon ovog kratkog opisa prvih desetak minuta filma ruke ne drhte od uzbuđenja, oči suze od radosti a jezik refleksivno oblizuje usne od finoće prikazanog, nisam siguran da će vam se pretjerano svidjeti ostatak filma. Na stranu to da vas nitko neće shvatiti ozbiljno.

hellboy-rasputin.jpgGuillermo del Toro, redatelja kojeg ćemo pokušati ne zapamtiti kao tvorca “Bladea II”, se primio ekranizacije autoru ovog teksta strašnog dragog stripa Mikea Mignole, Hellboya. Državši se osnova stripa (uz stanovitu dozu umjetničke slobode), del Toro pokazuje svoju viziju Hellboyeva svijeta – malo svijetliju, malo manje bizarnu, ali i dalje čvrsto ukorijenjenu u lovecraftovskoj pulp tradiciji. Čudovišta i dalje imaju pretjeran broj pipaka, nacisti su i dalje jednako zli a glavni junak se protiv nedaća i dalje bori čvrstom pesnicom i oštrom primjedbom. Redatelj konstantno balansira na nejasnom rubu između akcije s humorističnim prizvukom i direktnog parodijskog odzvanjanja finog pulpa (oksimoron?), niti u jednom trenutku se ne shvaćajući previše ozbiljno, no uvijek shvaćajući ozbiljno likove. Ne dopušta da postanu nevažni, radije se koncentrirajući na njima kao nositeljima radnje. Jasno, tu ima letenja kroz zidove, padanja s velikih visina, eksplozija, tučnjava, pucnjave, ali dok je sve to dio radnje, niti u jednom trenutku ne prelazi granice modus operandija likova. Fizički sukobi ne postaju sami sebi svrhom.
Osnova priče je uglavnom strip “Seed of Destruction”, iako se Del Toro nije ustručavao prilagođavati radnju svojoj viziji stvari, pristup koji je dobar jedino onoliko koliko kreativni mojo autora. A Guillermov mojo pulsira.

Što se tiče glumaca, Ron Perlam je rođen za ulogu Hellboya. Toliko.
Zašto “Toliko.” u pravilu ne znači “I više neću o tome.”, već služi kao uvertira u traktat o započetoj temi? Ne bih htio plivati protiv struje pa osjećam potrebu napomenuti da sam siguran da je Rasputin, kad je prizivao Ogdru Jahade, usput dovukao i Rona; ne vidim drugo racionalno objašnjenje (kako to mislite, niti to nije racionalno objašnje?). Djeluje toliko udobno u Hellybojevoj crvenoj koži da dobivate dojam da je sva šminka zapravo temeljno nepotrebna – udara vas ideja da bi Perlman bio jednako uvjerljiv da je na set ušetao u trenirci i papučama.

Ostatak postave također lijepo sjeda u svoje uloge, od Selme Blair (koju je uvijek lijepo vidjeti) preko Johna Hurta kao profesor Bruttenholma do Karela Rodena koji utjelovljuje upornog Rasputina, no fascinacija ostaje Perlmanovom pojavom. Jedini koji dolazi blizu je neponovljivi Doug Jones, čovjek koji plastici podaruje dah života, u ulozi Abea Sapiena. Koliko je dobro odradio svoj posao odaje činjenica da je David Hyde Pierce, glas tog amfibijskog agenta, odbio biti uvršten u popis glumaca jer je smatrao Abea u potpunosti Dougovom kreacijom.

Guillermo del Toro se lijepo razvija kao redatelj. Nakon Hellboya je snimio “Panov Labirint”, prekrasnu bajku za odrasle, da bi, nakon drugog nastavka Hellboyevih zgoda, dobio priliku snimati “Hobita”. Što je samo po sebi lijepo (daje autoru ovih redaka dodatnu motivaciju ići gledati Hobita u kino), ali dovodi “3993”, idejni nastavak “Panovog Labirinta” i “Vražje Kralježnice”, te ekranizaciju Lovecraftovih “Planina Ludila” pod veliki znak upitnika. A Tolkiena ne volim toliko. Premalo pipaka.

“Hellboy” je film koji bih bez ustručavanja preporučio svima, iako možda ne uvijek iz istih razloga. Ako se samo želite opustiti i zabaviti, ne možete pogriješiti prepustivši dva sata svog dana Crvenom i njegovoj ekipi. Ako volite pulp, Lovecrafta i/ili Rona Perlmana, već ste ionako pogledali film pa vam je sve jasno. A ako ne, gdje su vaši roditelji pogriješili?