deathly2__2Posljednji dio kao završetak u svijet duboko usađenog naslova, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II snimljen je u direkciji Davida Yatesa, redatelja i protekla četiri naslova, s potpuno istom postavom koja je radila na Deathly Hallows: Part I, i još čitavim mnoštvom lica koje scenaristi i spisateljica Rowling okupljaju u finišu.

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2 (2011)

Redatelj: David Yates
Scenarij: Steve Kloves
Glume: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes
G1G1Gg1

 

deathly2__2Posljednji dio kao završetak u svijet duboko usađenog naslova, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II snimljen je u direkciji Davida Yatesa, redatelja i protekla četiri naslova, s potpuno istom postavom koja je radila na Deathly Hallows: Part I, i još čitavim mnoštvom lica koje scenaristi i spisateljica Rowling okupljaju u finišu.

Drugi dio, sniman prema drugom dijelu posljednje knjige, smjesta se nastavlja gdje je prethodni naslov stao, slijedeći tempo izvorne radnje i izbjegavajući bilo kakva zavlačenja. Hermione (Emma Watson), Ron (Rupert Grint) i Harry (Daniel Radcliffe) nastavljaju potragu za posljednja tri Horcruxa, magična predmeta koje moraju uništiti kako bi mogli prekinuti besmrtnost Onog Čije Se Ime Ne Spominje Ralph Fiennes), ali Onaj Čije Se Ime Ne Spominje ne planira njihov put prespavati, već sam kreće u protunapad. Njihove će se sudbine ispreplesti u konačan sukob i razrješenje sage o Potterima, no sam sukob i neće tako kratko trajati.

deathly2__3Ako ćemo govoriti o konstrukciji završne, vrlo kratke, ali raspličućim događajima prožete radnje ona je, naravno, gotovo u potpunosti predvidljiva. Jer doista, bilo da ste čitatelj koji zna što će se dogoditi, bilo da ste metaanalitičar, bilo da ste slučajni gledatelj, naprosto je jasno što će se dogoditi, jer Pottera znaju svi, jer je priča starija od Zemlje, jer nikako drugačije ne može završiti nego kako završava u knjizi. I da su kojim slučajem štogod išli mijenjati, sasvim sigurno bi samo upropastili. Zato što završetak, kao kakav umjetničko-zabavljački konstrukt, više nije bitan. 

Deathly Hallows je, nalik svim prethodnim naslovima koji se ne samo u gledatelje, već u kulturu, nesvjesno usade, sasvim tipičan, ali upravo onakav kakvog se priželjkuje. Snažan, stisnut, mračan ali oslobađajući, plamteći spektakl koji pred očima ispari u jednom dahu, u kojem se pojave svi likovi naslova, u kojem svi odigraju ulogu koja zatvori svaku pripovjedačku prazninu, u događajima koji nisu osmišljeni u hodu, već upravo pomno isplanirani, i kao takvi liježu na svoje končano mjesto uvijek snažnije nego li sami autori uopće mogu zamisliti, ovdje posebno snažno jer već godinama, zapravo, nije bilo Harry Pottera koji bi uzburkao krv. Ali, uostalom, kraj Harry Pottera uopće nije uobičajen jer se u njemu pojavljuju trenutci, scene i riječi koje krase samo rijetke naslove, i ako se on do neke točke još može smatrati apsurdno naivnim, ipak će ovdje dobiti jedan hvalevrijedan sloj ozbiljnosti pa i šokantnosti. Kada sve sjeda na svoje mjesto u ovako pažljivo režiranim trenutcima, pronalazimo u tome novi obzor. Mada, istinu za dušu, bitka sama i onaj konačan, posljednji duel, zaista je mogao, zapravo trebao trajati koji trenutak dulje, iako je slijedio knjigu koja je također izbjegavala epske proporcije. Ali, budimo realni, ni to više nije bitno.

deathly2__1Jasno, na neki je način to s knjigom lakše. Ona je sva u sebi i ima samo sebe i čitatelja. Film, s druge strane, ovisi o redatelju, o glumcima, o producentima. Ovisi o društvancu koje im skače na leđa, o reklamama, vremenu, motivima kreatora. Ali Harry Potter kao naslov ima tu sreću što su njegova najvažnija lica ljudi predani i zaljubljeni u stvaralaštvo Harry Pottera, i kraj koji se događa fanovima, gledateljima općenito, pratiteljima Pottera, ali i samim likovima, događa se, naprosto, i njima. Stoga završetak mora biti snažan, mora uspjeti jer se njihova energija mora preliti preko ekrana, i onda, kada se na drugoj strani nalaze oni nošeni naslovom iz svoje osobne magije, sve to nužno se osjeća, nužno uzdiže naslov pa čak i da je iz neke druge perspektive možda sasvim bezvezan. I Yates je ovoga puta, ma koliko ne bio naročit redatelj, izvukao što je potrebno. No, zapravo, ni to više nije bitno.

Na neki način, on se po tome i razlikuje od drugih filmova i nije ga ni naročito smisleno ići analizirati u nekakvom objektivnom kritičkom odmaku. Čemu? Rasplakao je dvorane, svi za koje je namijenjen su ga gledali sa zadovoljstvom, a i mnogi, mnogi drugi mogu reći, iz milijun mogućih razloga, da posljednji nastavak ne pripada onoj skupini filmova koja je „mogla biti bolja,“ naprosto zato jer ne treba biti bolja. Nije važno. Potter je završio, na takav način komponiran od nota vanjskih i unutarnjih faktora, da ga samo najveći zatucani mrzitelji mogu osporavati.