darovi_smrtiHarry Potter and the Deathly Hallows posljednji je nastavak istoimenog književnog bestsellera koji je vrlo aktivan preko 12 godina te na platno dolazi u dva dijela, oba koja režira David Yates, redatelj ekranizacije četvrtog, petog i šestog nastavka.

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1 (2010)

Redatelj: David Yates
Scenarij: Steve Kloves
Glume: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes
G1Gg1Gg1

 

harry_potter_stillHarry Potter and the Deathly Hallows posljednji je nastavak istoimenog književnog bestsellera koji je vrlo aktivan preko 12 godina te na platno dolazi u dva dijela, oba koja režira David Yates, redatelj ekranizacije četvrtog, petog i šestog nastavka.

Harry Potter je priča o tinejdžerskom čarobnjaku i svijetu magije smještenom usred današnjeg vremena. Kada je Harry Potter bio dijete, moćan čarobnjak Voldemort ubio je njegove roditelje, ali zbog kletve nije uspio ubiti Harryja. Kasnije Harry dolazi u školu za vještičarenje Hogwarts, a kroz narednih 6 knjiga, odnosno filmskih naslova, pozadinska priča o Harryju Potteru i Voldemortu bliži se vrhuncu kroz niz fantastičnih događaja. Sedmi nastavak i njegov prvi filmski dio kreće s radnjom nakon smrti Dumbledorea, kada Voldemort u potrazi za specifičnim objektima preuzima vlast nad ministarstvom magije, a Harry Potter i prijatelji pokušavaju iz pozicije bjegunaca prekrenuti tok zbivanja.

Postoje tri različita para očiju koji će gledati ovaj film. Jedni gledatelji su fanovi. Drugi gledatelji su oni više ili manje prošli franšizom, ali ne bi se mogli nazvati fanovima. Treći su svi ostali koji pokažu interes za gledanjem prvog dijela sedmog nastavka. Sugerirati film fanovima čini se odveć bizarnom gestom, ali valja reći da će film najvjerojatnije ispuniti većinu očekivanja s obzirom na sadržaj kojeg najvjerojatnije već znaju iz knjiga – ili foršpana – iz prostog razloga što knjigu vjerno slijedi i ne nudi nikakve neočekivane izlete redateljske slobode. Fanovi će, dakle, s guštom gledati, a kasnije s više ili manje pozitivnim utiscima o filmu raspravljati. Tu se nema što reći. Stoga će se ova recenzija fokusirati na treći par i djelomično na drugi par očiju koji bi mogli pogledati film.

harry-potter-dh

S dolaskom Davida Yatesa na redateljsku stolicu, otprilike u nastavku knjige u kojem Harry Potter polako dobiva štogod ozbiljniji obraz, čitav filmski serijal postaje usporeniji i mračniji. Osim toga, pomiču se granice teenage ratinga filmova, pa je u neku ruku Harry Potter s Deathly Hallows suptilno pomaknuo granice PG rejtinga, što ćete više puta imati priliku vidjeti tokom filma.

Druga karakteristična promjena režiranja uže je vezana za samog redatelja – filmovi postaju epizodni, sve do točke Deathly Hallowsa u kojem gledatelj neće imati pojma što s čime ima veze ako nije upoznat s naslovom. Istina je da zbog mnoštva referentnih ponavljanja prošlosti neupućeni mogu pohvatati konce, ali definitivno se može govoriti o namjeri zaokruživanja Harry Pottera.

No, priželjkuje li se kraj sa stilom, možemo se samo slabašno nadati da su nadišli svoj nemar za potrebe zadnjeg dijela. Naime, u kina je došla ispodprosječna televizijska epizoda. Protekli nastavak je film u kojem su iz knjiga izbacili mnoštvo važnih događaja kako bi dva i pol sata posvetili tinejdžerskoj romansi i jednoj važnoj smrti, a ovdje se dva i pol sata drže radnje knjige koja se bavi tinejdžerskom romansom i dvije i pol nevažne smrti. S obzirom na očiti kontinuitet filma i drugi nastavak gdje se sve treba završiti, ovaj prvi dio zapravo je jedan bespotrebno dugačak, monoton uvodni naslov za pokrivanje troškova produkcije. 

harry_potter_still_7Logičnost, vjerodostojnost i smislenost događaja, odluka likova i općenito scena nikada nije bila naročito jaka strana Pottera izvorno namijenjenog djeci, stoga i ovdje valja zažmiriti na jedno oko, praviti se da je još uvijek za djecu i reći “Hajde, nek im bude.” U protivnom bi se film mogao prozvati jednim od neinteligentnijih uradaka, sudeći po naivnosti i besmislenosti odluka koje likovi čine ili općenito scena koje su nam dane. Poseban minus ide bezuspješnom stvaranju napetosti šerlokovskog otkrivanja problema, s obzirom da Harryju, Ronu i Hermioni trebaju dva sata, odnosno više tjedana unutar filma, da otkriju prosto očiglednu povezanost naizgled grozno nejasnih pojava. Nevjerojatno je tek to što film započinje vrlo dobro i čini se kao da će biti jedan intrigantan fantazijsko-akcijsko-romantično-mračan izlet u svijet Harryja Pottera, ali zapravo vrlo brzo potone u dvosatnu monotoniju. Pa opet, film ima i sitne komadićke akcije, kao i nekoliko simpatičnih scena koje razbuđuju i nasmiju, te sve to nekako ostaje održati stvar. Više-manje.

Iako se pojavljuje izniman broj likova u filmu, gotovo nitko osim tri heroja ne uspijeva sakupiti više od nekoliko minuta prisutnosti, a to istovremeno ukazuje i na njihovu nevažnost u filmu. Radnja je smjerno fokusirana na slabo smisleno putovanje Hermione, Harryja i Rona, a sadržajno na njihove međuprijateljske sukobe. Pričati o glumačkim sposobnostima tri osobe koje u svijetu filma jedino i jesu Harry, Ron i Hermiona teško da ima smisla. Harry je, dakle, i dalje iritantan i nesposoban, Ron je karakterno najbogatiji lik i nosi i dalje većinu radnje na svojim leđima, a Hermiona je postala priča za sebe. Osim činjenice da su mnogi potajno (ili javno) zatreskani u nju, zapravo su najugodnije scene upravo s njom. Postala je ljupka, a njen lik je zadobio primjese šarma. No ta iznimna potreba čitavog kulta Harryja Pottera da joj podari seksualnost i zapapri maštu gledatelja Emmom Watson, gotovo jednako kao što se to pokušava s Dakotom Fanning, u ovom filmu konačno dolazi do izražaja.

Deathly-Hallows-Stills-harryZbog manjka akcije, film nema mnogo animacija ili specijalnih efekata. Većina je reciklirana, stoga film ne može ponuditi nova osupnuća – osim jednog posebnog, animiranog dijela filma koji je sam po sebi nadmašio posljednja 3 nastavka. Zapravo je, sve zajedno gledano, Harry Potter and the Deathly Hallows siromašan kao blockbuster, a prilično je sigurno da će i kokice brzo nestati jer se ne može pohvaliti napetošću. Pozitivna strana produkcije je ugodna glazba Alexandra Desplata, iako izgubi svoju magičnost tijekom akcijskih sekvenci.

Prvi dio posljednjeg nastavka Harryja Pottera prosječan je film namijenjen primarno fanovima, kojima će opet vjerojatno varirati od izvrsnog do ok. Ostali neka razmisle o preskakanju naslova. To jest, ukoliko vas podatak o animiranoj sekvenci i Hermioni nije motivirao.