heman1Masters of the Universe je sci-fi fantasy naslov iz 1987. godine koji svojim, sasvim slučajnim, elementima pripada podžanru sword & sorcery filmova. Ideja za film došla je od iznimno popularne kolekcije igračaka He-Man tvrtke Mattel, naslova za koji se može reći da je prva ciljana franšiza uopće.

MASTERS OF THE UNIVERSE (1987)

Redatelj: Garry Goddard
Scenarij: David Odell, Stephen Tolkin
Glume: Dolph Lundgren, Frank Langella, Courtney Cox
G1Gg1Gg1

 

heman1

Masters of the Universe je sci-fi fantasy naslov iz 1987. godine koji svojim, sasvim slučajnim, elementima pripada podžanru sword & sorcery filmova. Ideja za film došla je od iznimno popularne kolekcije igračaka He-Man tvrtke Mattel, naslova za koji se može reći da je prva ciljana franšiza uopće. Film je režirao Gary Goddard, čovjek zaista malenog opusa radova, prema scenariju Davida Odella, dok glavne uloge tumači mnoštvo poznatih imena.

Priča opisuje konačan sukob između vječnih protivnika He-Mana (Dolph Lundgren) na strani dobra, i Skeletora (Frank Langella) na strani zla, koji se u dalekom svemiru bore za apsolutnu moć prisutnu u središtu svemira. U jednoj od takvih borbi He-Manov prijatelj Gwildor (Billy Barty) aktivira uređaj za putovanje kroz vrijeme i prostor i završava na Zemlji koja zatim biva uvučena u intergalaktički sukob. U sredini sukoba nađu se Julie (Courtney Cox) i Kevin (Robert Duncan McNeill), mladi par pred kojim započne nevjerojatna avantura.

heman2Masters of the Universe posljednji je sword & sorcery uradak iz njihove ere osamdesetih i zatvara dekadu na prilično dobar način. Naime, koliko god se čini destruktivnim kolekciju dječjih igračaka superheroja pretvarati u live action film, priča He-Man and the Masters of the Universe franšize, uključujući likove, animirani serijal iz osamdesetih, dugometražni animirani film i stripove, zapravo u sebi sakriva mnoštvo ideja i iznimno dobru temeljnu priču – mješavina fantasy, superhero i sci-fi tematike koja može prigodno biti razvijana i za dob 4-12 i za dob 20-60. Scenarist je preuzeo osnovne, ključne ideje He-Mana i kvalitetno ih satkao u jednostavnu radnju za akcijski fantasy film, iako je istina da oni neupoznati s He-Manom neće baš jednako dobro shvaćati važnost onoga što se u filmu događa. Plitki budžet od 17 milijuna nije omogućavao opširnu priču bez upropaštavanja ciljane svrhe, stoga je priča, izvorno planirana u znatno širem opsegu, zakinuta za pozadinu Eternie gdje se odvija vječna borba dobra i zla. Uglavnom je većina radnje prenesena na Zemlju, ali je kompenzacija tome iznimna količina akcije koje ima više no u svim fantasy s&s filmovima plus još desetak njih van žanra, gdje pritom oprema i prostor kojim se koriste ima vjerodostojnu realnost i prihvatljiv izgled.

Drugi dobar potez što su autori filma iz 1982. povukli jest ono što je tek malo tko u novo doba shvatio tijekom kreiranja superhero filmova; to da priču valja prilagoditi realizmu filmskog prikaza. Tako su zadržali karaktere likova, ali ih uspjeli oblikovati u novo ruho koje im istovremeno dostojanstveno priliči i čini ih privlačnima široj publici. Skeletor tako nije plavi mišićavi mlađahni bodybuilder s ljubičastim hoodiem preko zlatne lubanje, već je intrigantno maskiran i obučen u zanimljivo, tamno borbeno-svečano ruho. Jednako njemu, svi su likovi prigodno uozbiljeni, a njihov dizajn zadovoljava podjednako i fanove, i one koji ne poznaju He-Man franšizu. S pomakom ka realizmu i uvodeći intergalaktičku borbu, He-Man je zapravo prije sci-fi naslov nego li fantasy, gdje čak i od s&s žanra odskače izbjegavanjem golotinje, divljaštva, mistike i osvetničkog puta likova, arhetipa koji su okovali žanr. He-Man je lahki film, pozitivan, a opet ozbiljne režije, za mlađe pomalo i zastrašujućim scenama kreatura i sa čudesno predanom glumom pomno odabranih glumaca koji su doista imali posao prezentirati svoje fantastične likove.

heman3Ima nešto specifično u poznatim glumcima koji utjelovljuju likove raznih kultnih, trash i neobičnih filmova; kao da ondje gdje je najmanji pritisak odluče iz sebe izbaciti bolji peformans no što su autori mogli zamisliti. Mada su Lundgren, Cox, Meg Foster kao Evil-Lyn, po tom pitanju bilo tko drugi u velikom timu poznatih kreatura iz He-Mana, bili opušteno solidni i uvjerljivi u prezentaciji svojih likova, utjelovljenje Skeletora koje Frank Langella nudi bijesno je impresivno. Njegova čistkrvno moćna inkarnacija Skeletora dominantno razara, iskače iz ekrana i svraća svu pozornost na sebe, čineći se likom koji beskompromisno nosi film. Langella diktira scene svojim nastupom, njegov je lik praćen neobjašnjivim autoritetom iz kojeg isijava smrtna prijetnja i uvenuće zraka kojim struji, iz dikcije njegovih pažljivo napisanih dijaloga kaplje zlo, izopačena opsesija He-Manom i žudnja za konačnim razrješenjem sukoba. Langella je, uz Heatha Ledgera kao Jokera, vični i nedodirljivi primjer impresivnog prenošenja jednog villaina, uloga i demonstracija koju bi svaki budući glumac trebao pažljivo promotriti, što je, s obzirom na film, koliko neočekivano, možda čak i nepotrebno, toliko genijalno i po film upečatljivo. Velika je prednost filma predanost likovima, gdje čak i sporedni likovi, česti propust s&s filmova, dobivaju svoje vrijeme za formaciju lika i priliku za razvoj odnosa, kako bi u konačnici, u grotlu sukoba, imali svoj puni smisao.

Masters of the Universe prosječan je film koji zbog impresivne glumačke prezentacije i prvog pravog nastojanja realističkog prenošenja strip likova, ali i nostalgije koja se veže za ljubitelje He-Mana, iskače iz tog prosjeka, ali prije svega može se reći da se radi o hrabrom pionirskom iskoraku u nastojanju približavanja jednog takvog svijeta. U godini nagrada koja je nadolazila sakupio je 5 nominacija, te osvojio dvije nagrade, Silver Scroll za outstanding achievement i IFFA nagradu za najbolje specijalne efekte.