Red.Riding.Hood.2011.ff.01Najnoviji u nizu suvišnih filmova, uz hordu ekranizacija stripova i grafičkih novela, je filmska reinterpretacija bajke o Crvenkapici redateljice Catherine Hardwicke.

RED RIDING HOOD (2011)

Redatelj: Catherine Hardwicke
Scenarij: David Johnson
Glume: Amanda Seyfried, Lukas Haas, Gary Oldman, Shiloh Fernandez, Billy Burke

Red.Riding.Hood.2011.ff.01

Najnoviji u nizu suvišnih filmova, uz hordu ekranizacija stripova i grafičkih novela, je filmska reinterpretacija bajke o Crvenkapici redateljice Catherine Hardwicke. U maniri njene prijašnje uspješnice, “Sumraka”, ovo je idealan film za dosadno nedjeljno poslijepodne, kad ga možete ne pogledati i radije brusiti zube na lancima za bicikle. Pijano bacanje s motovunskih zidina se isto javlja kao bolja opcija. Ali vam ne želim vam odmah u prvom paragrafu uništiti napetost recenzije. To se ja samo malo šalim, film je predivan.

Valerie je nevino djevojče u neimenovanom srednjovjekovnom selu gdje su muškarci muškarci, žene žene, a neki ljudi vukodlaci. Posljednjih godina ih opsjeda jedan vukodlak, ubijajući sve što stigne. Seljani mu nude žrtve, ali ponekad čiča vuk nije odveć raspoložen za quid pro quo sustav pa našikan pravi haos uzduž i poprijeko seoskog zemljišta. Zadnja takva eskapada je koštala života Valerienu sestru. Pukovnik Tigh, pijano zalutavši s mosta Galactice, odluči okupiti ekipu i pokazat vuku čija ovca crnu vunu prede. Nakon uspješnog lova, vraća se s odrezanom vučjom glavom u pinklecu. Grof Dracula, koji se zaposlio u Vatikanu kao lovac na vukodlake, dolazi u selo i objašnjava pukovniku da je promašio ceo fudbal. Vukodlak je ’em veći, ’em se nakon smrti vraća u svoj ljudski oblik. Svi se pogledaju, uskliknu: “O-o. Pizdarije.” i natjeraju nas da još sat vremena trpimo film.

Red.Riding.Hood.2011.ff.04Gary Oldman glumi oca Solomona, spomenutog vatikanskog lovca na vukodlake. Uz lagani naglasak i mahanje mačem, kao i uz činjenicu da je film toliko napet da ćete krenuti ispunjavati poreznu prijavu tijekom njegovog trajanja samo da nešto radite, asocijacije s njegovom interpretacijom starog vampirskog grofa su neizbježne.

Michael Hogan, spomenuti pijani pukovnik, seoski je starješina – ili barem najbliža stvar starješini koju oni tamo imaju u Vukojebini Donjoj. Heheh. See what I did thar?

Od glumaca vrijednih spomena to je otprilike to, minus Shiloh Fernandez kojim ću se posebno posvetiti. Nisu niti nužno njih dvojica posebno dobri u filmu. Hogan glumi pukovnika Tigha koji glumi da nije pukovnik Tigh te ta doza metaglume čini njegovo prisustvo zabavnim. Gospodin Oldman je sasvim pristojan, no nema glumca toliko dobrog da može izvući iz blata trećerazredni scenarij vođen komatoziranim redateljem. Ali hej, barem je plaćen.

Red.Riding.Hood.2011.ff.02
Shiloh Fernandez, s druge strane, je priča za sebe. On je Peter, sječe drva i voli Valerie. Svježe diplomirao u Hayden Christensen školi glume, Shiloh prezentira Petera kao mladog zaljubljenog drvosječu gonjenog probavnim smetnjama erste klase koji bi mogli, ali i ne moraju biti, unutarnja emocionalna borba njegovog lika.

Dok se u radnji nađe dobrih ideja, postavlje se pitanje: čemu čitava stvar? Zašto inzistirati na ljubavnim pričama koje su savršeno suvišne? Zašto ne biti zanimljiv i originalan? Zašto ne uzeti kompetentnu filmsku ekipu? Valjda im je ovako bilo zabavnije.

Film je komotno mogao biti savršeno nevezan uz bajku koja mu daje ime. Valerie je, kao lik, izgubljena i nepotrebna. Narativa ju pokušava prisilno ugurati u priču, ali na kraju dana ostaje nejasno zašto su se uopće trudili. “Crvenkapica” nije brand koji će prodati film. Djevojčice ne skakuću ulicama obučene kao njihova omiljena junakinja. Postmodernistički nastrojena hipster ekipa će, kao što vidite, odbaciti film kao suvišan i loše izveden.

A mi smo jedini kojima bi se ideja mogla svidjeti.