conan1Conan the Barbarian avanturistički je fantasy film iz 1982. godine redatelja Johna Miliusa. Film pripada sword & sorcery podžanru, a scenarij je u suradnji Johna Miliusa, Olivera Stonea i Edwarda Summera napisan prema poznatim pričama o Conanu autora Roberta E. Howarda.

CONAN THE BARBARIAN (1982)

Redatelj: John Milius
Scenarij: John Milius, Oliver Stone, Edward Summer, Robert E. Howard (priče)
Glume: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Mako
G1G1Gg1

 

conan1Conan the Barbarian avanturistički je fantasy film iz 1982. godine redatelja Johna Miliusa. Film pripada sword & sorcery podžanru, a scenarij je u suradnji Johna Miliusa, Olivera Stonea i Edwarda Summera napisan prema poznatim pričama o Conanu autora Roberta E. Howarda.

Radnja je smještena u izmišljeno hiborijansko doba alternativne verzije Zemlje u prošlosti, vrijeme prahistorije prije rasta civilizacija. U mladoj dobi dječaka Conana (Arnold Schwarzenneger) njegovo barbarsko selo napada osvajačka horda predvođena Thulsom Doomom (James Earl Jones) i uništava ga. Conana, koji pretrpi šok, kao jedinog preživjelog odvode u robovlje gdje do sasvim zrele dobi trpi patnju i pranje mozga. Međutim, lanac sreće, možda i sudbina sama, omogućuje Conanu bijeg od okovanog života i on kreće na neočekivani put osvete.

conan2Radnja filma i likovi odskaču od izvornog Conana, ali je udruženi tim autora stvorio epsku priču koja obilježavaja Conanovo susretanje s krajem krvavog početka na način koji mu je osigurao legendarni status među gledateljima. Film dopušta spontanu introdukciju likova i zapleta duž filma pa ležernim tempom, ali velikim brojem događaja, rasjeca jednostavnu premisu filma i pretvara je u avanturu neprisutnu u žanru. Redatelj Milius ne može se pohvaliti dobrim portfeljem, no neka druga imena, poput Rona Cobba ili Basila Poledourisa, omogućila su, uz pozamašan budžet za jedan film takvog tipa, zajedničku korekturu redateljskih slabosti koja je mogla odvesti film i u sasvim krivom smjeru, ali ga je izdignula na posebno mjesto.

Da se radi o vanklasnom filmu utvrđuje niz čimbenika, bilo da se govori o likovima, glumcima, audio-vizualnim elementima, detaljima settinga ili nečeg četvrtog, primjerice dijaloga, u elementima u kojima mnogi filmovi bliske tematike padaju na ispitu. Setting filma specifičnog je tona, a kreatori nisu strahovali od R ocjene, prožimajući film sirovom golotinjom, hladnim nasiljem i jezivim mističkim elementima koji zadiru u ljudsku perverznost, ali opet ne pretjerujući u istom sadržaju, očuvali su pristupačnost široj publici.

conan3Prostor snimanja, studijske lokacije i oprema koja se koristi kvalitetna je, a Conanov legendarni mač te oružje općenito jedni su od rijetkih u žanru koji ne nalikuju igračkicama s tavana. Trudili su se približiti onosvijet i unijeti u njega detalje svakodnevlja, pa se tako, barem jednom na veselje, primjerice u uvodu u radnju, može konačno vidjeti kovanje mača onako kako činu dostoji. Koriste se umjetnički elementi za zaokruživanje poante, likova i priče, dijalozi su prirodni i vrve citatima koji su postali vele-poznati, a općenito je režija uzeta s velikom ozbiljnošću. Ne radi se tek o potrebi snimanja nekog filma i pričanja neke polusmislene priče koja se bori sa scenama i glumcima kao trnje ruže, već je svemu bila vidno posvećena briga, pažljivije promišljeno i kroz kadrove izraženo, rezultirajući nizom pamtljivih scena.

Borba u Conanu sasvim je na razini, a usporeni pokreti i bliska borba djeluju vjerodostojno. Oprema i oružja se čine teškima onoliko koliko su veliki, udarci su britki i umaraju, a magija nije besmisleni vatromet, već je povezana s mističnosti svijeta i silama bogova, prikazana zastarjelim, ali efektnim metodama animacije. Conan odiše svojom specifičnom naravi, splet sirovine i umjetnosti, no pravi spektakl filma leži u simfonijskom savršenstvu Basila Poledourisa koji je, sasvim u svom stilu i sasvim protiv standarda onda i danas, komponirao prekrasan, moćan glazbeni rad pun poletnih, emotivnih tema i pamtljvih nota, tako završivši u povijesti kao jedno od najljepših djela filmske glazbe, a u Conanu igrajući glavnog nositelja čitavog filma uopće.

conan4Conan je bila breakthrough uloga tada nepoznatog Arnolda Schwarzeneggera, no zanimljiva je pojava selekcija glumaca i alokacija likovima s obzirom na njihove uloge u filmu. Tijekom Conanovog puta, on nailazi na neprijatelje i prijatelje podjednako, a tri mu se lika, strijelac Subotai (Gerry Lopez), Čarobnjak (Mako), koji je i pripovjedač, te Valeria (Sandahl Bergman), ratnica u koju se zaljubljuje, pridružuju u njegovom lovu na glavu Thulse Dooma. Schwarzenegger, Bergman i Lopez, protagonistički trio, nikada nisu imali značajnije uloge u filmovima, ali su svi bili sportaši. Njihovi likovi imaju iznimno malo dijaloga, ali puno tjelesne aktivnosti koja uključuje i neverbalnu komunikaciju. S druge strane, likovi s mnogo važnog dijaloga, poput Thulse Dooma, Čarobnjaka Pripovjedača, kralja Osrica (Max von Sydow) ili Conanovog oca (William Smith), ali malo tjelesne aktivnosti, utjelovljuju sposobni glumci i daju važan dramski ton senzibilnim monolozima i mislima, ultimativno stvarajući zanimljiv splet likova koji podjednako vladaju ekranom, ali su opozicijski prezentirani.

Conan the Barbarian brzo je stekao kraljevski status među širim gledateljstvom, a za razliku od mnogih filmova, pa posebno i s&s žanra, pripada skupini koja s prolaskom vremena dobiva na vrijednosti. Dvije godine kasnije izaći će Conan the Destroyer, ali se radi o slabom nastavku čije su jedine svijetle točke ostali Arnold Schwarzenegger i glazbeni angažman Basila Poledourisa.