hell-njem_1Njemačko-švicarski film Hell o solarnoj apokalipsi otvorio je Fantastic Zagreb Film Festival, a otvorit će i niz filmskih recenzija s istog festivala.

HELL (2011)

Redatelj: Tim Fehlbaum
Scenarij: Tim Fehlbaum, Oliver Kahl, Thomas Woebke
Glume: Hannah Herzsprung, Stipe Erceg, Angela Winkler

hell-njem_2Nagrađivani njemački naslov “Hell” iz 2011. godine, nalik većini festivalski filmova, nije među svjetski širokom masom zadobio prostor platna. S obzirom da Fehlbaumov film o solarnoj apokalipsi nadilazi su-tematske filmove svog žanra (npr. Book of Eli ili The Road) u više aspekata visoke režijske razine i kompetentne produkcijske potkovanosti (upleo se i Roland Emmerich), a izvrstan casting glumaca uvjetuje vjerodostojna utjelovljenja, Hell zaslužuje nešto više pozornosti. Bačeni u rutinu življenja troje ljudi – Phillipa (Lars Eidinger), Marie (Hannah Herzsprung) i Leonie (Lisa Vicari), prisustvujemo epizodnom događaju njihove osobne priče dok putuju njemačkim teritorijem u potrazi za vodom. 

Film se u potpunosti vrti oko centralne ideje preživljavanja u promijenjenoj Zemljinoj klimi, pri iznimno visokim temperaturama Sunca zbog kojih je s gubitkom vode i flore najprije došlo do raspada biosistema, a zatim i društvenih struktura, tvoreći među ljudima smrtno suparništvo. Ono što se likovima događa, kako se oni ponašaju, kuda se kreću, što čine i čega se klone, zbiljski je vjerodostojno i zanimljivo, lišeno svakog fantaziranja uopće – tijek radnje i činidba likova toliko je spuštena na realistično tlo da vas sadržaj filma, nadalje zaplet, zapravo ne može iznenaditi. Svaki je novi element lako anticipirati, naprosto kao realan ishod situacije, ali kao protu-sila tome dolazi s jedne strane izvrsna režija, a s druge strane glumci, stoga radnja uvlači i povlači, naprosto se želi još, a sitni detalji, sitne promjene u predviđenim slikama gledatelja daju mu osvježenje.

hell-njem_1Režija besprijekorno održava napetost od prve do zadnje sekunde filma: nenametljiva dinamika brzih kadrova, vividan spektar klasičnih boja postapokaliptičnih naslova i sočna kamera, upotreba tišine i zvukova, te izmjena tempa scena koji uvijek i nanovo upoznaju s novim izazovima, ne napuštaju gledatelju tenziju. Paralelno upotpunjujuća dobra karakterizacija i pomaci u predefiniranim profilima likova podaruju dodatnu realističnost i tako bitan razvoj likova, pa dovode ishode njihovih sudbina u pitanje, a introdukcijom zanimljivog četvrtog lika Toma (splićanin Stipe Erceg) kompleksiraju se njihovi odnosi. Uz Toma kao lika, istaknuti će se i Marie. S obzirom da radnja filma pada na njena leđa, glumica je uspjela postići da se njena lika zapamti – Marie ima sve kvalitete popularne Ripley iz Alien. Dva snažna lika, jedan muški i jedan ženski, a posve različite koncepcije, stupovi su među kojima se odvijaju moralni konflikti drugih, radnja sama, intenzivirajući svaki odnos ispočetka.

U filmu nikada ne dođe do scena koje bi objašnjavale globalno stanje svijeta, širu politiku naroda, točno doba zbivanja ili možda klanske odnose ili uopće proces koji je doveo do ovakvog stanja, što bi mnogi mogli osjetiti kao zakidanje dublje smislenosti filma. Za usporedbu, Book of Eli značajno je inferiorniji film Hellu, ali zbog bitne pozadine Elijevog puta radnji je podarena jedna svrhovitost koja, kako god se okrene, naprosto u Hellu nedostaje, barem u tom najmanjem tračku prema kojem bismo ga mogli izvući iz jednostavnosti epizodni – izuzmemo li budžet i tehnologiju, film se lako može uzeti za dvije TV epizode spojene u jednu. 

Suprotno, međutim, ono što jest fokus filmu izvedeno je prvoklasno. Pogledati ga bila bi topla preporuka, ali ne vrijedi očekivati da će fascinirati, već više, zabaviti svojim krajnje ozbiljnim tonom sadržaja.