immortals-1Heraklo je svom ocu, bogu Zeusu, predložio da pogleda film Besmrtnici. Saznajte reakciju gospodara Olimpa i njegovo mišljenje o filmu u ovom razgovoru sa Heraklom.

IMMORTALS (2011)

Redatelj: Tarsem Singh
Scenarij: Vlas Parlapanides, Charley Parlapanides
Glume: Henry Cavill, Stephen Dorff Luke Evans, Isabel Lucas, Kellan Lutz, Freida Pinto, Mickey Rourke
R1R1Rg1

 

immortals-1“Redatelj Tarsem Singh (Fall, Cell) snimio je akcijsku avanturu Immortals u 3D-u, prema scenariju Charleya i Vlasa Parlapanidesa, smještenu u mitološko doba Grčke i sa stilskom asocijativnošću sa Zackom Snyderom.”

Ovu si mi poruku ostavio pored diska. Čudi me, Herakle, sine moj, što si se odlučio na ovo. Ne pamtiš li od prošlog puta moju molbu? Ne rekoh li ti nakon Clash of the Titans da mi više ne donosiš takve stvari? Istina, tvoja me braća upozoriše na tvoj ukus. No, najmiliji si mi. Pa rekoh, donijet ćeš svoje starcu, što više nema volje za životom u ovome svijetu bez znanja, strasti i ljubavi, neki filmić, neki crtić. Dobru akciju da me opusti nakon svađe s tvojom majkom oko držanja Kerbera u domu. Sjećaš se sada? E, tako, tebi prepustivši, sebe osudio. Znam ja oduvijek da nisi ti najpametniji među mojima, ali – mislim da si se samo jako ulijenio. Mislim, zapravo, da ti je potrebna jedna lekcija koju ćeš dugo pamtiti. Zato ćeš sada tu sjesti i – trpjeti – kao što sam trpio ja.

immortals-2Na mah mi se učinilo privlačnim, biti ću iskren – pomislio sam da ti braća nisu pri sebi. Perzej ponajviše. Na kraju krajeva, autori su 100% Grci, naši ljudi. Uočio sam odmah da baš ne ide onako kako se zaista događalo, a i početak me, te neke osnovne crte, podsjetio na taj grozomorni Clash of the Titans, ali nekako u dobrom smislu, pa rekoh, zašto ne. A onda se Phaedra (Freida Pinto) probudila iz svoje vizije i tu mi je sve nešto zavonjalo. Prvo što je tako sređena da izgleda kao svaka druga tjelesno savršena i glumački nesposobna fufa u novim američkim filmovima. Drugo, što je tako super-zgodna da mora biti glavni ženski lik, a to već znači da će se, kao i u tristo proteklih filmova ovog tipa poput Scorpion King, Prince of Persia ili Conan 2011, natezati s glavnim likom. Treće, iz nekog razloga se svaki puta sa svojim sestrama razgovara na grčkom, iako je baš sve ostalo na engleskom, pa mi to baš nema nikakvog smisla osim što su si autori možda umislili da će tako njezina baljezganja djelovati mistično? Čak joj je i vrištanje englesko. Grčki je divan jezik. Ovo je čista sprdancija i nisam najsretniji, sinko, to ti svakako mogu odmah reći.

Nu, vidiš, s obzirom da se nitko više ne trudi napraviti zanimljiv uvod u film, čini se kako nas, ljude i bogove podjednako, žele uvjeriti da nema drugog rješenja za početak filma do li slikovnica s naracijom koja objašnjava sve što se u prošlosti dogodilo, ali isto tako i što će se sve u filmu dogoditi. Jasno, u nekoliko scena malo vidimo mračne zločeste predvođene Hyperionom (Mickey Rourke) koji je u potrazi za božanskim lukom, malo Tezeja (Henry Cavill) kojeg trenira starac (znači ili sam Zeus (Luke Evans/John Hurt) ili Tezejev razlog za osvetu nakon što ga ubiju), ali iz nekog razloga bismo njega kao vrhunskog ratnika i spasitelja čovječanstva trebali pretpostaviti iz dvominutne scene u kojoj kao gorštak mlati sjekirom deblo po istom mjestu. Sine, nalomio sam se vratova za života, vjeruj mi, tako se ne postaje spasiteljem. Moraš prvo nešto proći. Iskusiti. Dobiti batina na ulici. Tome slično. Prvih dvadeset prošlo, a ja zaista još uvijek čujem Herino prigovaranje. Nisu me baš niti dizajni okoline impresionirali. Sve je to nekako naguran, natrpano i bezukusno, kako kakav pokušaj kopiranja Snyderova oka za grandioznost detalja, ali ustvari isprazan kič-promašaj.

Mislio sam si, ipak, ha, možda kada se to sve pokrene, bit će nešto od ovog filma, ne najsretnije režiranog. Ali, Zeusa mi, sebe dakle, ta u ovom se filmu ništa ne događa do zadnjih 15 minuta. Dobro, događa se, Hyperion Tezeju ubije majku, odvede ga u roblje baš tamo gdje je Phaedra, oni pobjegnu, bogovi ih usmjere gdje je luk, Hyperion ga otme, malo se tuku na kraju i spase Helene.

immortals-3

Ali, Zeusa mi, sebe dakle, to je toliko očigledno, nezanimljivo i usporeno, a glazba tambura na svaku scenu kao da gledam Gladiator, Kingdom of Heaven i 300 zajedno. Herkule moj, to je svega deset minuta radnje, ali puna dva sata totalnih gluposti. Nu, vidim da me ne razumiješ pa ću ti približiti. 

Recimo, sine, ti Besmrtni koje Hyperion želi oživjeti. Ti Besmrtni su poraženi Bogovi koje sam ja osobno sredio, kako ovdje, tako u filmu. Ali na kraju filma se bogovi Olimpa i Besmrtni malo bore u Street Fighter stilu i bogovi Olimpa ih masakriraju na komadićke. Pa nije jasno na prvom mjestu zašto bi ih uopće zatočili? I zašto bi tko pazio na njih? Cijela je priča oko Besmrtnih posve nesmislena, a koliko su doista nevažni i promašeni prokaže se na samom kraju, kada film kao cjelina više nema veze ni s čime kvalitetnim. 

Zatim imamo tu Phaedru kojoj, nakon što je ona 30 godina proročica, Tezej otvara oči jednom prosto složenom rečenicom i ona više ne želi biti proročica. Odnosno, ne želi gledati vizije. Za istinu, sada su im vizije najpotrebnije, no eto. Među njima naravno nema kemije jer jedan glumi šupljoglavu spužvu, a druga mlaku vodicu, ali nepotrebnih scena ljubavi mora biti. I tako se ona iz čista mira spožvali s njim, da bi se potom i poseksali, više neće biti djevica i neće imati vizije. Čak je i glumac gledao u nju i pitao se „što?“ Jasno, sve to u sceni njegovanja kakvih je ove godine bilo onoliko koliko je bilo filmova. Njihov odnos nakon toga više uopće nema napretka jer se film usmjerava na luk.

immortals-4Prije nego što ga Tezej otkrije razbijanjem kamena iz koje ispadne komad plastike, isti materijal od kojih su napravljeni oklopi bogova, doduše, on se sukobljava s Hyperionovom Zvijeri, tipičnim šupljoglavim čovjekom-čudovištem koje sa sobom nosi toljagu i hakmeser. Osim što je cijela borba bezvezna i predvidljiva, trenutak duševne boli je kada Tezej završava razbijen na podu, a Zvijer se stane iznad njega i gleda ga. Dvije sekunde, pet sekundi, sedam…čeka. Što čeka? Nitko ne zna. Ni ja, a svi ste od mene došli. Nakon piš-pauze redatelja Tezej uzima oružje i iznenada ga neočekivano probada i ubija. Uh, jedva se momak izvukao. Ali ti nećeš, Heraklo, prije nego li lekcija završi pa ne pokušavaj ništa jer film ima još prekrasnih stvari. Hyperion konačno dobiva božanski luk koji stvara moćne strijele. Što je se dulje drži napetu, ima jaču snagu, a diže u zrak sve na svijetu što postoji. Iz nekog razloga dolazi sa svojom vojskom pred utvrdu koja štiti Tartar gdje su Besmrtni. Zdravorazumski gledano, ispali pet-šest tih strijela, s obzirom kakav efekt u filmu imaju, i podrobi i ubije sve u utvrdi, utvrdu, cijelu planinu i još oslobodi Besmrtne, ako zaista želi. Eh, ali onda ne bismo imali priliku gledati najgori ratni govor u povijesti filma, najgoru borbu bogova u povijesti filma, i najgori epilog, najavu za idući film i najgoru jedinu 3D scenu u povijesti filma. Ima toga s njim, npr. iz nekog razloga on ne zna da postoje četiri proročice, što zna cijeli helenski svijet, a nitko mu to ne kaže sve dok se ne spremi dokrajčiti njezine zamjenice. Pa i mnogo drugih scena nevezanih baš za njega, recimo kada Zeus kaže svojim bogovima tko se uplete u ljudsko djelo, umire, uplete ih se troje, a on ubije samo jednog, ali da, ovo sa strijelama otvara širom vrata smijehu. I na neki način, Heraklo moj, ništa nije tako žalosno, kao kada se svaka emotivna scena poprati smijehom.

Stoga sine, vidiš, rekao sam ti tek dijelić užasa koji si mi priredio, a vidim, osjećaš moju bol pa onda zasigurno možeš zamisliti kako je to kada se mora cijeli odgledati. I neka ti to bude lekcija. Priredio si mi užasan film, Hada mi, čak je i Aresu loš. Ali, da ne ostane na tome, i iz ovoga se može izvući barem nekakva korist. Moram, naime, upozoriti svoje ljude da se Bogovi pretvaraju u Jacoba i Edwarda.