vampire-hunter-d-bloodlust-0Vampire Hunter D – Bloodlust je filmski uradak japanske animacije iz 2000. godine afirmiranog redatelja i scenarista Yoshiakija Kawajirija čije će se ime u recenzijama više puta pojavljivati. Iako se radi o nastavku na Vampire Hunter D iz 1985. godine, pritom temeljen na kraćoj noveli «Demon Deathcase» iz D serija, njegov sadržaj je dovoljno samotvoran da bi mogao stajati i kao zaseban naslov. S obzirom na to da je i prvi dio poprilično loš, na naslov se može gledati kao na jedinstveni u opusu.

vampire-hunter-d-bloodlust-1VAMPIRE HUNTER D: BLOODLUST (2000)

Redatelj: Yoshiaki Kawajiri
Scenarij: Yoshiaki Kawajiri
Glasove posuđuju: Ichirô Nagai, Hideyuki Tanaka, Kôichi Yamadera

Vampire Hunter D – Bloodlust je filmski uradak japanske animacije iz 2000. godine afirmiranog redatelja i scenarista Yoshiakija Kawajirija čije će se ime u recenzijama više puta pojavljivati. Iako se radi o nastavku na Vampire Hunter D iz 1985. godine, pritom temeljen na kraćoj noveli «Demon Deathcase» iz D serija, njegov sadržaj je dovoljno samotvoran da bi mogao stajati i kao zaseban naslov. S obzirom na to da je i prvi dio poprilično loš, na naslov se može gledati kao na jedinstveni u opusu.

Priča Vampire D smještena je u daleku budućnost. Točno vrijeme, kao i povijest koja se odvijala prije toga, nisu poznati. Osim ljudi, svijet je ispunjen najrazličitijim kreaturama koje možemo svesti pod termin čudovišta. Jedinstvena rasa su, međutim, kao spona između čudovišta i ljudi, vampiri. Vampiri su potencijalni vladari, prijetnja ljudima i njihov je broj nekoć bio velik. U vrijeme sadašnjeg zbivanja radnje ih ima malo, ali su tim više opasniji. Sukladno tome, stvorila se profesija lovaca na glave vampira i čudovišta. Glavni lik filma, Dunpeal, polučovjek-poluvampir, visoko je rangirani lovac na glave.

Radnja filma započinje dolaskom vampira i otmicom djevojke iz bogate obitelji. Obitelj se sastaje s Dunpealom i ugovara lov na vampira koji je djevojku oteo. Mora je vratiti. Dunpeal će započeti lov, ali u tome nije sam, već ima konkurenciju u tzv. braći Marcus koji imaju isti zadatak. Naizgled bezazlen lov poprimit će malo veće proporcije, a novac će prestati biti jedina motivacija.
vhd1Priča na svojstven način japanskog kreativizma kreće iz nekoliko jednostavnih premisa i s vremenom se pretvara u intrigu dubljih korijena. No tu leži i jedan problem. U film je nagurano mnoštvo sadržaja, od čega dobar dio nije objašnjen. Primjerice, jedinstven spoj magije, drevne i nove tehnologije koja je zanimljivo prikazana. Neki to neće uzimati za zlo, ali bi drugi s time mogli imati problema. Kako radnja odmiče, broj likova i intriga se povećava, širi se količina informacija, ali mnogi odgovori istovremeno nisu dani. U završnom činu filma priča dobiva višestruke zaplete i sasvim se odmiče od prvih postavki jednostavnog akcijskog uratka. Naprosto, iako posjeduje bogatstvo zapleta i dubljih radnji kakvih dobar dio blockbustera zajedno ne može sastaviti, u njem izvire epizodnost predloška koji je uzet za radnju filma. Zato se, u više navrata, radnja čini razbijenom ili navučenom.

Vampire D traje 105 minuta i poprilično je dinamičan. Kao akcijska fantazija ima manje borbe no što bi se moglo očekivati, ali interes pobuđuju što likovi, što dijalozi, a što animacija i prikazani kadrovi. Veći dio radnje guraju opipljivi likovi kojih u ovom filmu ima poprilično i njihovo upoznavanje traje i do dvije trećine filma. Kako se zatim njihov broj smanjuje, tako s druge strane raste vrijednost raspleta radnje, ali tek tada postaje jasna neiskorištenost materijala.

Serijal novela Vampire D doista i jest dublji, s bolje okarakteriziranim likovima, no to se ovdje ne može napipati nikako drugačije nego kao potencijal. Pritom valja imati na umu, ako se želi uspoređivati s novelama, da je dobar broj stvari i izmijenjen, te da je široj publici film pristupačniji od novela, ako ne i ugodniji. Primjerice, jedan od glavnih likova, Leila, pripadnica braće Marcus, u filmu je voljeni član karizmatične i prije svega zanimljive obitelji. U novelama, ona je žrtva incesta, osoba koju braća seksualno iskorištavaju.
vhd2Za film, likove je dizajnirao Yutaka Minowa, kretivan i zanimljiv konceptualist uvijek u suradnji s Kawajirijem kojima su ovakvi tipovi likova osobni potpis. Koliko god uloga nekog lika bila mala i kratkotrajna, ona je u Vampire D uvjerljivo upečatljiva. Čak i kada koriste sasvim potrošene baze za likove, poput vukodlaka, daju im jedan kreativan dodir, stvaraju jednu razliku naspram nemaštovitog zapadnjačkog promišljanja koju se lako osjeća i prihvaća. Stoga se kroz čitav film proteže kreativna karakterizacija, a svaki od likova obogaćen je inteligentnim dijalogom koji uređuje čvrst status u filmu. Kao i u većini ozbiljnih japanskih naslova, niti jedan lik ne postoji tek toliko, ali kao i u većini ozbiljnih naslova, japanski likovi pokriveni su poznatim «rule of cool». Gledano u kakvom kontekstu realiteta čovjeka, opraštaju im se fizički nemoguće stvari iz razloga što naprosto izgledaju dobro.

Animacija ovog naslova nalazi se u vrhu, ondje gdje se široj publici nalazi poznati Miyazaki. Scene su iznimno detaljne, a pokreti, od većih tjelesnih do razbarušenih pramenova pod udarom vjetra, fluidna i nenametljiva. Dizajn pripada ozbiljnijem japanskom konceptu, tipičnom za filmove, i odudara od tinejdžerskog, populariziranog načina prikaza. Atmosfera je mračna i sirova, postapokaliptična izgledom, fantazijska sadržajem. Preko vampira i njihovog prikaza izvire misterij, otmjenost, opasnost i sirova požuda, strah i ljubav, stoga bi jedan ljubitelj Twilighta mogao biti jako razočaran. Zanimljivu glazbu je skladao Marco D’Ambrosio, a u paru s kadrovima i animacijom, Vampire D teži biti i hororom. Zvučni efekti su dobri, uz iznimku što su neki sasvim specifični zvukovi neočekivano reciklirani iz vrlo starih naslova (He-Man, recimo).

vhd3

Ukoliko se odlučite na gledanje naslova koji pripada obaveznoj literaturi, bilo bi dobro potražiti ga na japanskom. Engleska službena verzija je solidna, ali govoru manjka emocija i u više se navrata čini recitacijom. U originalu to nije slučaj, pa je opći dojam višestruko bolji. Film će najbolje sjesti ljubiteljima klasičnih vampira, ponajviše zbog nenametljivo obogaćene “vampirske baštine” koja ih čini kultnim bićima od pamtivijeka, ali niti ostali neće biti razočarani, možda tek osjećati želju za dubljim uvidom u Dunpealov svijet.