magnetic-coverMagnetic Rose je 45-minutni svemirski horror-misterij film iz 1995. godine, prvi dio u trodjelnom filmskom kompletu imenom Memories. Memories, uključujući i Magnetic Rose, je temeljen na mangi afirmiranog autora Katsuhira Otome (Akira), scenarij je napisao Satoshi Kon (Paprika, Perfect Blue), a redatelj je Kōji Morimoto (udio u Animatrixu). Ova iznimna postava autora donosi neobično kratak film s obzirom na snažnu tematiku.

magnetic-rose1MEMORIES: MAGNETIC ROSE (1995)

Redatelji: Kōji Morimoto, Tensai Okamura, Katsuhiro Otomo
Scenarij: Satoshi Kon, Katsuhiro Otomo
Glasove pođuju: Shigeru Chiba, Hisao Egawa, Kayoko Fujii, Nobuaki Fukuda, Ami Hasegawa

Magnetic Rose je 45-minutni svemirski horror-misterij film iz 1995. godine, prvi dio u trodjelnom filmskom kompletu imenom Memories. Memories, uključujući i Magnetic Rose, je temeljen na mangi afirmiranog autora Katsuhira Otome (Akira), scenarij je napisao Satoshi Kon (Paprika, Perfect Blue), a redatelj je Kōji Morimoto (udio u Animatrixu). Ova iznimna postava autora donosi neobično kratak film s obzirom na snažnu tematiku.

U budućnosti, u svemiru, skupina sakupljača svemirskog smeća na brodu Corona na povratku nailazi na SOS signal s drugog broda. Slijedeći put prema “svemirskom groblju”, nailaze na željezni kompleks gdje se u sredini nalazi objekt nalik ruži. Jako magnetsko polje ih uznemirava, ali se Heintz i Miguel, dvoje od četveročlane posade, zapute u objekt provjeriti SOS signal. Uskoro otkrivaju da je unutrašnjost dizajnirana prema relativno starom europskom konceptu, a u čitavom objektu trebala bi živjeti samo jedna osoba, operna diva Eva Friedel, što ih zaintrigira. Međutim, kako istražuju dalje u potrazi za izvorom SOS signala, unutrašnjost objekta okreće se protiv njih.

magnetic2Magnetic Rose teži jezivoj atmosferi kroz jedan od starijih koncepta iluzionizma, ali je sam po sebi usmjeren prema otkrivanju pozadinske priče. Zadire u percepciju stvarnosti i iluzije kako bi pokretao radnju kroz dva muškraca, ali time se služi samo kako bi približio dvije glavne teme koje propitkuje – sjećanja i nutrinu žene, sasvim emotivne i nježne zamisli. Upućuje na inherentne motivacije muškarca i žene, te na opasnosti koje stvaraju sjećanja, odnosno nostalgija. Magnetic Rose je specifično usmjeren prema ženi, što zbog izrazite dominacije žene kroz Evu Friedel, što zbog ispunjenošću motivima iz opere Madame Butterfly. Kao glazbeni element, kroz film se pjeva najpoznatija arija iz navedene opere, Un bel dì vedremo.

Autori sadržajem i pažljivo kreiranom, kvalitetnom animacijom apsolutno nadilaze kakve epizodne uloge OAV serijala ili površnih ideja kakvih primjerice ima u Twilight Zone, ali u drugu ruku istovremeno s time ima i problema jer teži sezati dalje od vremena koji mu je dan. Iako će, ovako kompaktno iznesene moćne priče, biti pozdravljen od mnogih gledatelja, svejedno je teško ignorirati činjenicu da je mogao biti i znatno usavršeniji rad. Ne bi bila laž kada bismo rekli da je Magnetic Rose mogao biti razrađen u dvosatnu svemirsku sagu prožetu filozofijom, pa opet, istovremeno je toliko perolako ispričan da vrijedi argument “Čemu kada je i ovako sasvim upečatljiv?”

magnetic3Osim vrlo dobre atmosfere i bockanja uma raspletom, zavlačenje u (ne)stvarnost filma potiču karizmatični likovi. Hispanjolac Miguel je nešto slabije okarakteriziran kako bi se zaplet radnje lakše provukao, stoga na određeni način djeluje više scenarističkom lutkom, potrošnim uređajem, nego li konkretnom osobom. Njegov istraživački partner Henitz, Njemac, je znatno bolje razrađen i kao glavni lik ključan u radnji. Sudbina njegovog karaktera poprima dvostruko lice, a dramatičan rasplet i genijalan kraj ostavljaju gledatelju jednu smjesu tužne praznine i ironije. Iako su dva preostala člana na Coroni sporedni likovi, ruski šef Ivanov igra suptilnu ulogu moralnih teškoća i ljudskih nužnosti. U konačnici, Ivanov je lik koji je čitavu radnju začeo, ali tim intrigantnije, i lik koji će je zaokružiti.

Magnetic Rose je kao rad bio i svojevrstan eksperiment, stoga je donekle i razumljiva kratkoća filma. Glavni navedeni autori nastavili su preuzimati djeliće nakupljenih zamisli i ideja, te su iz njih kasnije stvorili opširnije, ali specijaliziranije naslove. S temama Magnetic Rose posebno se pozabavio Satoshi Kon, koji ih je znatno proširio u svojim značajnim naslovima Perfect Blue i Paprika. U svakom slučaju, slatka kratkoća važnog uratka Magnetic Rose neće suviše zasmetati, a moglo bi se vrlo lako dogoditi da će biti još jednom, puno pomnije, pogledan.