top_ten_moviesNastavljamo tradiciju pregleda najboljih filmova ove godine na izmaku. Ono što je ove godine drugačije jest pristup biranja i broj filmova na popisu. Saznajte koji su filmovi zaslužili biti na njemu…

Nastavljamo tradiciju pregleda najboljih filmova godine na izmaku. Ono što je ove godine drugačije jest pristup biranja i broj filmova na popisu. Prijašnjih smo godina prepustili izbor 10 najboljih (ili najpopularnijih) filmova spekulativne fikcije našim čitateljima s Eydis foruma, a ove smo se godine odlučili za kraći popis od samo 5 filmova koje bira urednik sekcije.

Razlog tome je jednostavan – nema dovoljno kvalitetnih filmova da sačine ozbiljnu listu od 10 kandidata. No, dosta o tome kako godina nije bila plodna, za ono malo filmova što je izašlo u kinima može se reći da su bili odlični ili barem vrlo solidni, a oni su…

 

Mjesec (Moon) – siječanj

2010_Moon

Debitantski film redatelja Duncana Jonesa većini publike je nažalost prošao “ispod radara” što nikako ne umanjuje njegovu vrijednost. Priča o usamljenom astronautu na mjesečevoj postaji vuče na staru školu SF-a, a odlična gluma Sama Rockwella drži film na okupu. Dodajte tome paranoju uzrokovanu izolacijom i hladni robotski glas Kevina Spaceya i dobit ćete atmosferičan film koji će vas podsjetiti na 2001. odiseju u svemiru ili Osmog putnika.

Rockwell u filmu glumi astronauta Sama Bella koji se sprema na povratak kući nakon 3 duge godine iskopavanja mjesečevih stijena. Dva tjedna prije povratka na Zemlju Bell doživi sudar i budi se u ambulanti. Uskoro nakon buđenja, otkriva da nije sam na postaji…

Iron Man 2 – travanj

2010_IronMan2

Vjerojatno najslabiji naslov na ovom popisu, Iron Man 2 se ipak uzdiže iznad mase akcijskih ljetnih blockbustera svojim pristupom stripovskoj priči koja udovoljava i fanovima i ležernom gledatelju.

Pametni izbor slavnih glumaca i izbjegavanje magičnog negativca Mandarina u korist još veće akcije s mecha odijelima bila je dovoljna da privuče publiku i pripremi ih za Avengerse.

Pohvalno je što se Marvel konačno primio “čišćenja” pa su noviji filmovi po njihovim stripovima povezani radnjom i likovima što stvara dojam većeg i bogatijeg svijeta na koji smo navikli iz stripova.

Cesta (The Road) – svibanj

2010_Road

Ova se dirljiva postapokaliptična priča doslovno ušuljala u kina. Srećom, gledatelji su prepoznali kvalitetu i Cesta se dobrim preporukama razglasala.

Publika je navikla da su filmovi koji se bave životom poslije apokalipse pojednostavljeni, naivni i banalizirani oko koncepta anarhije, gdje su ljudi podijeljeni u motorističke bande koje se bore za prevlast nad vrijednim teritorijem. Cesta je svojom dirljivom i toplom pričom koja je još naglašenija zbog hladnog i okrutnog svijeta koji ju okružuje lakoćom dokazala da taj podžarn nije dao svoj puni potencijal.

Viggo Mortensen kao očajni otac pokušava odgojiti svog sina istovremeno se boreći protiv gladi, očaja i kanibala. Prateći ih na dugom putovanju prema oceanu, možemo zaključiti da je Cesta vratila postapokaliptične filmove na pravi put.

Početak (Inception) – srpanj

inception2

Nolanov najnoviji film stekao je ogromnu popularnost i prije nego što je dostigao kina. Ova kombinacija klasičnog pljačkaškog filma sa svježim pristupom putovanja kroz nečije snove i pričom na nekoliko paralelnih narativnih razina apsolutni je i nenadmašni hit godine.

Nema puno toga što se može reći o Početku a da već nije kazano. Leonardo DiCaprio u ulozi kradljivca ideja putuje ljudima u snove i tamo zapletenim procesom laži i prijevara izmami tu ideju iz svojih žrtava. Pruža mu se prilika da učini suprotno – usadi lošu ideju u nečiji um i tako dobije ono što dugo traži – mir.

Rijetki protivnici filma su prigovarali na njegovu lažnu “dubinu” i već viđenu premisu (lutanja po tuđim snovima) što je uglavnom zbog neispunjenih previsokih očekivanja, ali moramo priznati da ovakav spoj trilera i SF-a već dugo nismo vidjeli.

Imaginarij Dr. Parnassusa (The Imaginarium of Doctor Parnassus) – rujan

imaginarium_of_doctor_parnassus_-8

Glavni adut ovog filma njegov je svjež pristup suvremene fantastike u vrijeme kada su se svi već pomalo zasitili uobičajene kino-ponude. Kao što je uobičajeno za redatelja Terryja Gilliama, film ovakve nesputane mašte kaotični je nered i postoji publika koja nije pohvatala sve konce u prvom gledanju.

Prerana smrt Heatha Ledgera na svoj je tužni način također označila film. Budući da je snimio samo dio scena, one koje se događaju u stvarnom svijetu, Gilliam je izmijenio scenarij da omogući Johnnyju Deppu, Colinu Farrellu i Judeu Lawu da zajedno odglume preostale scene.

Naravno, film nije samo vizualna poslastica već dublja metafora koja vas može zabavljati dok ju pokušavate rasplesti i odgonetnuti. Doktor Parnassus je star i umoran čovjek u vječitoj okladi s vragom oko ljudskih odabira koji vode prema dobrom ili zlu. Njegovo putujuće kazalište nalazi čovjeka obješenog ispod mosta, a upravo bi taj muškarac mogao pomoći Parnassusu u pobjeđivanju posljednje oklade i spašavanju njegove uskoro 16-godišnje kćeri…