koralina.jpg

Ove smo godine, u duhu predsjedničkih izbora, listu 10 najboljih SF filmova sastavili uz pomoć korisnika Eydis foruma koji su sami preporučili i birali filmove za istu.

Ove smo godine, u duhu predsjedničkih izbora, listu 10 najboljih SF filmova sastavili uz pomoć korisnika Eydis foruma koji su sami preporučili i birali filmove za istu. 
Od oko 40 predloženih kandidata, forumašima je bilo teško izabrati finaliste. Lista nije uspjela spasiti Terminatora, osvetiti Transformerse i priznati Mladi mjesec kao film vrijedan gledanja, a ni očekivana Nebesa nisu našla mjesto na popisu. Bez duljenja, predstavljamo vam top 10 filmova 2009. godine, kako su ih izabrali Eydišani:
10. Coraline
9. Battle for Terra
8. Knowing
7. Harry Potter and the Half-blood Prince
6. X-Men Origins: Wolverine
5. Underworld: Rise of the Lycans
4. Avatar
3. Watchmen
2. District 9
1. Star Trek

koralina.jpg

10. Coraline
Priču o djevojčici koja zaluta u mračnom paralelnom svijetu napisao je Neil Gaiman, a ekranizirao Henry Selick koji joj je u filmu podario modru kosu. Ova mješavina animacije lutaka i 3D animiranog horrora pogodila je senzibilitet publike sklone uradcima Tima Burtona, iako on nema veze s filmom!
Henry Selick, redatelj poznat po stop-motion filmovima, suradivao je s Burtonom na slavnom “Nightmare Before Christmas” i od tada krenuo u svom kreativnom smjeru koji su neki opisali kao “Rock and Roll da Vinci”. Za Coraline je koristio neobičnu, ali učinkovitu tehniku animacije – sve su scene prvo snimane “starom” metodom namještanja lutaka i snimanja kadar po kadar, a kasnije obrađene CGI animatorima.
Gaimanova radnja svojevrsna je priča o Alisi u zemlji Čudesa. Coraline, isfrustrirana nemarom svojih roditelja, otkriva portal u kući koji ju vodi u drugi svijet s drugim roditeljima. Naizgled, razlika je u tome što su tamo svi ljubazni i imaju dugmad umjesto očiju, ali nije sve tako lijepo kao što se na prvi pogled čini.
U jednom od rijetkih filmova za koje se može reci da je zanimljiviji od knjige glas Coraline posudila je Dakota Fanning, a Teri Hatcher onaj njene majke.

battleforterra.jpg

9. Battle for Terra
Niste čuli za Battle for Terra? U tom vam je slučaju film dva puta prošao ispod radara. Premijerno je prikazan na Toronto International Film Festivalu pod nazivom “Terra”, a ove je godine obišao kina u svom punom nazivu. 
Radnja se temelji na istoimenom kratkom filmu, a sve je rađeno kao realistična CGI animacija koja je kasnije odbačena kako bi se film svidio i mlađoj publici. Glasove su, između ostalog, posudili Brian Cox, Luke Wilson, Amanda Peet i Dennis Quaid. 
Priča govori o miroljubivim stanovnicima planeta Terra kojeg napadnu ostaci ljudske rase. Jedina nada preživljavanju čovječanstva jest da već naseljeni planet reformira prema svojoj atmosferi, koja je toksična terrianima. Prijateljstvo izmedu ljudskog pilota i vanzemaljske djevojke koja mu spasi život jedina je nada miroljubivom suživotu.

knowing-nikola_kavez.jpg

8. Knowing
Knowing je mračni znanstveno-fantastični film koji najavljuje kraj svijeta putem naizgled bezazlenog niza brojeva. Ti brojevi, koje je prije 50 godina na papir ispisala nestabilna učenica osnovne škole, zapravo predstavljaju datume nesreća koje se tek trebaju dogoditi i točan broj žrtava.
Nicolas Cage glumi astrofizičara koji se nađe u posjedstvu tog papira i otkriva njegovo pravo značenje. U strahu onoga što će se dogoditi kad dođe do kraja brojeva, on pokušava spriječiti katastrofe najavljene prije pola stoljeća…
Film je ostao zapažen po šokantnim i detaljnim scenama nesreća i svom pomalo odmaknutom završetku koji udaljava Knowing od tipičnih filmova katastrofe. Redatelj, producent i scenarist Alex Proyas prema mišljenju forumaša definitivno je obranio ugled stvoren tmurnim filmovima “Dark City” i “The Crow”.

harry-halfblood-logo.jpg

7. Harry Potter and the Half-blood Prince
“Princ miješane krvi” nastavlja sve zreliji i mračniji ton filmova o Harryju Potteru. Neki likovi, poput Draca i Ginny, napokon su dobili više pažnje i dodatnu dubinu što i nije neobično za film koji se više oslanjao na međuodnose likova. Zbog tog pristupa posprdno je prozvan teen sapunjarom.
Unatoč prigovorima, publika je bila više nego zadovoljna filmom i iščekuje konačni obračun Harryja i Voldemorta u “Darovima smrti”.

wolverine-pocetak.jpg

6. X-Men Origins: Wolverine
Ljetni akcijski hit dao je gledateljima ono što su čekali još otkad su prvi X-Meni kročili velikim platnom: zagonetnu priču o Wolverineu i njegovim adamantskim kanžama.
“X-Men Početak” bio je korektan prema podatcima iz prvog filma i s njima balansirao najbolje što može. Hrabri izbor Lieva Schreibera za ulogu Wolverineovog brata Sabretootha pokazala se kao uspjeh jer se glumac kojeg smo navikli gledati u ulogama mekušaca dobro snašao kao nekontrolirana zvijer. Ostatak postave sastojao se od obaveznog Jackmana u naslovnoj ulozi (koji je iz filma u film sve žilaviji) i nekoliko likova koji nisu preživjeli “Lost”.
Koliko se god slagalice lijepo poklopile, film nije mogao iznenaditi pričom, ali je barem uspio zabaviti publiku i pružiti odgovore na neka stara pitanja.

underworld-pobuna_likana.jpg

5. Underworld: Rise of the Lycans
Posljednji dio trilogije “Underworld” vraća priču na početak i kao prequel objašnjava niz događaja koji vode do rata između vampira i vukodlaka. 
Bill Nighy glumi vampira Viktora koji porobljuje Luciana, prvog vukodlaka koji je uspio poprimiti ljudski oblik. Lucian se s vremenom zaljubljuje u Viktorovu kćer Sonju ali, poput Romea i Julie, njihova veza ne može opstati. 
Američki film u režiji Patricka Tatopoulosa sastoji se od britanske postave s Michaelom Sheenom i Rhonom Mitrom u glavnim ulogama. 
Svoj uspjeh film može zahvaliti kombinaciji nadnaravnih elemenata i stiliziranog srednjeg vijeka.

avatar-poster.jpg

4. Avatar
Film je tek osvanuo u kinima, ali je već osvojio srca publike i četvrto mjesto na našoj listi. James Cameron je nakon 10 godišnje apstinencije donio projekt na kojem je radio proteklo desetljeće i njime poharao kino-blagajne.
Trud uložen u efekte i novu 3D tehnologiju više je nego očit, trosatni ep je poslastica za oči. Vizualni identitet domorodne rase Na’vi, 3 metara visokih bića s Pandore, je jedinstven, kao i ostatak flore i faune njihovog neobičnog svijeta.
Nažalost, ista pažnja nije posvećena radnji i likovima koji su ostali plošni. Redatelj, scenarist i pisac Cameron sam je priznao da je njegova SF priča o ljudskim kolonizatorima koji iskorištavaju blagodati mjeseca Pandore na štetu njegove domaće populacije inspirirana westernom “Dances with Wolves” s Costnerom u ulozi američkog vojnika koji pronalazi utočište među indijanskim plemenom. Unatoč nedostacima, Avatar je ponovio Cameronov uspjeh s Titanicom i postao jedan od najgledanijih filmova u povijesti.

watchmenposterfinal.jpg

3. Watchmen
Čim je otkrio formulu snimanja filmova vjernih stripovskom izvorniku (citiraš sve što likovi u stripu kažu i kadrove filma podrediš onima iz stripa) Zack Snyder je, ponukan komercijalnim uspjehom filma “300”, pohitao raditi Watchmene. Autor stripa Alan Moore naglasio je više nego jednom da je strip namjerno koncipiran tako da ga se ne može ekranizirati, ali to nije spriječilo Snydera da pokuša.
Paralelna prošlost u kojoj je Nixon ostao na vlasti poprište je mračne priče o superjunacima. Smrt Komičara, jednog od posljednjih legalnih maskiranih osvetnika, pokreće istragu i otkriva mračnu prošlost Watchmena – organizirane skupine junaka. Tajne nekadašnjih članova skupine isprepliću se u nizu događaja koji su prethodili smrti Komičara.
Dosljednost strukturi stripa najzaslužnija je za uspjeh filma jer se Watchman ipak smatra najboljom pričom o superjunacima ikad ispričanom.

district9poster-new.jpg

2. District 9
Zasluženo postavljen na drugo mjesto, District 9 je odlično koncipiran film koji ruši stereotipe uobičajene u filmovima o prvom kontaktu između ljudi i došljaka iz svemira. Očite paralele s rasnim incidentima u Južnoj Africi čine film zanimljiv i publici koja nije zagrižena za teške SF filmove.
Svemirski brod koji je sletio iznad Johannesburga stvara lokalnom stanovništvu samo probleme jer su svemirski putnici koji iz njega izlaze neorganizirana i izgubljena bića koja ne donose “čudotvornu tehnologiju”, već samo gladna usta.
Bez velike fame, poznatih glumaca i provjerenog redatelja, film je ipak uspio osvojiti publiku i kritičare i obilježiti ljeto 2009. godine. Autor Neill Blomkamp je uz pomoć producenta Petera Jacksona snimio film prema kratkometražnom “Alive in Joburg”. Više o Districtu 9 pročitajte u našoj recenziji filma.

startrekposter-final.jpg

1. Star Trek
Malo tko je vjerovao u uspjeh Star Treka kad je film najavljen kao priča o akademskim danima kapetana Kirka. Abrams je ipak obranio povjerenje i osvježio franšizu. Retro put u prošlost pokazao se kao potpuni pogodak za Star Trek u dvostrukom smislu. Abrams je priču osmislio kao uvod u originalnu seriju, ali ju je začinio vlastitim obratom (a ne govorimo o onom da je od skeptičnih fanova učinio zaluđene obožavatelje).
Odlazak romulanskog broda u prošlost zauvijek mijenja vremenski tok i prije nego što je Kirk zasjeo kao kapetan Enterprisea. Romulanci iz budućnosti željni su osvete za pogrešku koju će Spock tek počiniti i planiraju uništiti njegove rodne planete: Vulkan i Zemlju. Detalje filma godine nećemo otkrivati onima koji ga nekim čudom još nisu gledali, ali vas zato usmjeravamo na recenziju koju je napisao Sammael.