uber_top_listaPrisjetit ćemo se najznačajnijih filmova i serija spekulativne fikcije, od onih najnovijih prema starijima, kako bismo obišli prošlo desetljeće i otkrili što nam je sve donijelo.

uber_top_listaProteklo desetljeće, barem po pitanju filma, mogli smo doživjeti veliku preobrazbu u percepciji publike prema filmovima fantastike. Punih 20 godina taj je žanr bio zaboravljen, guran u ladice i prepuštan B filmskim kućama kao sporedni projekt u koji nitko nije imao vjere. Fantasy filmovi smatrali su se isključivo zabavom za djecu…do početka 2001. godine. Prisjetit ćemo se najznačajnijih filmova i serija spekulativne fikcije, od onih najnovijih prema starijima, kako bismo obišli prošlo desetljeće i otkrili što nam je sve donijelo.

Pri sastavljanju popisa u obzir smo uzimali kvalitetu, gledanost te općeniti uspjeh i trag koji su ti naslovi ostavili. Popis uglavnom populiraju franšize i serijali, ali ima i nekoliko usamljenih jahača. Nažalost, Matrix trilogija je počela godinu dana prerano i unatoč velikom doprinosu nije uspjela osigurati mjesto na popisu.

Avatar (2009)

avatar-wide

Moglo bi se reći da je Avatar idejno najstariji naslov na popisu jer je Jamesu Cameron krenuo razvijati film još u 90-im. Najveće dostignuće ovog filma nije bogat i detaljan svijet Pandore koji je Cameron tako dugo planirao, nego 3-D popularnost koja je uslijedila nakon filma.

Film je imao plitku pouku o potrebi da se čovjek vrati prirodi kroz priču o “izabranom heroju” koju smo vidjeli previše puta. Bez nevjerojatnih specijalnih efekata, ovaj ep od 3 sata sigurno ne bi bio privukao toliko pažnje. Pošto je film tek nedavno (u mjerilima desetljeća) igrao u kinima, puni efekti njegovog izlaska još nisu do kraja jasni. Najavljena su dva nova Avatar filma kao i Terra Nova, serija koja želi privući njegovu publiku, ali je poznato da je pokrenuo masovnu proizvodnju kućnih 3-D kina i laptopa kao i generalno istraživanje te tehnologije koja bi nam u idućem desetljeću mogla donijeti još spektakularniji kino doživljaj.

District 9 (2009)

district-9

Socijalno angažiran film iz Južne afrike najveća je stvar za “space invasion” filmove u posljednih 10 godina. Priča o nesretnim izbjeglicama iz nepoznatog kutka svemira podsjećala je mnoge gledatelje na rasističku situaciju koja se prije nekog vremena odvijala na jugu Afrike.

Vanzemaljci ovog filma nisu uzvišena i plemenita bića koja bi mogla poslužiti kao uzor ljudskoj rasi, nego čista suprotonost toga – nešto što će testirati našu toleranciju i mogućnost za suživot s bićima čiji su običaji i vrijednosti drugačiji od naših.

Uspjeh Districta 9 omogućio je redatelju Neillu Blomkampu da uz veće povjerenje ulagača započne snimanje idućeg filma – Elysiuma. Sharlto Coplay, glumac kojeg je District također proslavio, ponovno će surađivati s Blomkampom, a u filmu će nastupati i Jodie Foster i Matt Damon.

Film je inspirirao niz filmova koji se dijele uglavnom na dokumentaristički snimane SF filmove (Monsters, Troll Hunter) ili filmove o invaziji (Skyline, Cowboys and Aliens i Battle: Los Angeles).

True Blood (2008)

Trueblood

Kod Okusa krvi nije toliko bitno kakav je trag ostavio za sobom, nego kakav je trag zameo. Cijela jedna generacija djevojčica ostala je iskvarena vampirskim ljubićima koji su svojim šljokicama i srednjoškolskim jadima poništili stoljeće vampirskih romana i opipljivije jade Drakule, Lestata i Louisa. Okus krvi vratio je vampirima djelić dostojanstva, samo da bi im ga opet uzeo.

Veliki plus seriji njen je humor, često auto-ironičan i usmjeren na apsurdnost likova, vampirski ego i ljudsku glupost.

Jako važna poruka serije bila je da kvalitetno i ozbiljno obrađen fantasy može privući veliku publiku, što je HBO-u dalo znak da mogu početi pripremanje Game of Thrones serije. Da True Blood nije uspio, to nikad ne bismo vidjeli…

Pan’s Labyrinth (2006)

pans-labyrinth

Del Toro je prethodno snimio Hellboya i Blade filmove, ali je svoje pravo lice pokazao tek kad je režirao Panov labirint – bajkoviti magijski realizam u svom vrhuncu. Film je ostao vrli primjer del Torovog, sada već jasno definiranog, stila i njime je redatelju osiguran status među publikom.

Nažalost, zbog ostalih projekata Guillermo del Toro više nije mogao čekati da se njegov idući veliki projekt The Hobbit izvuče iz produkcijskog pakla i napustio je obećavajuću suradnju s Peterom Jacksonom. Meksički redatelj nažalost više ne radi na adaptaciji Lovecraftova romana At the Mountain of Madness s producentom Jamesom Cameronom.

Batman Begins (2005)

batman-begins

Nolan je jedinstvenim redateljskim pristupom pokrenuo pravi domino efekt u svijetu ekranizacija stripova. Njegov zaštitni znak, ozbiljan pristup, dominantan motiv kroz film i realistična objašnjenja “magičnih” efekata iz stripova učinili su Batmana jednim posve uvjerljivim i realnim likom.

Osim što je film omogućio Christopheru Nolanu veći budžet i povjerenje studija pri snimanju njegovih idućih projekata The Dark Knight i Inception, uspio je uzdrmati cijelu produkciju Marvel filmova. Iron Man i svi filmovi koji su uslijedili pokušali su podignuti kvalitetu i poboljšati pristup snimanju filmova, napustivši naivno prepričavanje ili lijeno kopiranje likova iz stripa na veliko platno.

Sin City (2005)

Sin-City

Film koji je prikazao atmosferu izvornog stripa vjernije čak i od Nolanovog Batmana. Robert Rodriguez se lukavo sjetio upotrijebiti prenaglašenu stiliziranost stripa i njegove je kadrove doslovno koristio kao šablonu za film, time stvorivši prvu zaista vjernu ekranizaciju stripa.

Redatelj Sin Cityja osim riječi hvale obožavatelja nije dobio gotovo nikakve nagrade, priznanja kritike ili status u “visokom društvu”. Moglo bi se reći da je najviše profitirao Zack Snyder, koji je dvije godine nakon ovog filma snimio 300, još jednu ekranizaciju stripa Franka Millera i time privukao pažnju. Uslijedili su Watchmeni, još jedna Snyderova adaptacija stripa po metodi koju je postavio Rodriguez, a nakon toga su mu se zaredali Legend of the Guardians i nadolazeći Sucker Punch i Superman: Man of Steel. Čak se i Frank Miller okušao u režiji adaptacijom stripa Spirit koji unatoč kopiranju “Sin City stila” i brojnim zvijezdama nije uspio zadržati pažnju publike.

Lost (2004-2010)

lost-beach

Serija desetljeća iz uma J. J. Abramsa uspjela je stvoriti jednu od najvjernijih baza fanova koji su se kroz šest sezona serije trudili odgonetnuti što se zaista događa na tajanstvenom otoku.

Zahvaljujući uspjehu Losta, Abrams nam je imao priliku predstaviti Cloverfield, Fringe i reboot Star Treka. Trenutno radi na filmu Super 8 sa Stevenom Spielbergom oko kojeg se nadvio veći veo tajne nego onaj koji je pokrivao Cloverfield čudovište, a sprema i filmsku inačicu Samurai Jacka.

Pirates of the Caribbean (2003-2011)

Pirates

Da vam je netko prije deset godina rekao da će piratska vožnja u Disneylandu postati jedna od najuspješnijih filmskih franšiza, odmahnuli biste rukom, kao što su mnogi i učinili kad su prvi put čuli da se snimaju Pirati s Kariba. Laganim pristupom, zabavnom akcijom i odličnom Deppovom glumom, film je osvojio publiku i napunio blagajne, protivno svim očekivanjima.

Nedavno je u kinima prikazan četvrti dio naslovljen On Stranger Tides, a pitamo se hoće li serijal stati na tome. Pirati su primjer dobrog avanturističkog fantasy filma kakve su ljudi gledali 70-ih i 80-ih sa Sinbadom ili grčkim junacima. Producent Jerry Bruckheimer nakon (i između) pirata radio je s Disneyjem na Prince of Persia filmu koji također lijepo pristaje u kategoriju i The Sorcerers Appretice. Pirati su povukli i remake Clash of the Titans koji će i sam uskoro dobiti nastavak.

Harry Potter (2001-2011)

potter

Mladi čarobnjak 10 je godina odrastao pred očima gledatelja i približio fantasy mladim generacijama. Na njega možemo gledati kao najuspješniju hibridnu priču o odrastanju jer je formula s čarobnjacima ispala uspješnije i kvalitetnije od brojnih drugih (vampiri, grčki bogovi, zmajevi) koje su bile iskušane.

Pojedini filmovi dosta variraju kvalitetom i vezom s knjigama, što dosta ovisi i o redateljima koje su mijenjali. Trenutni redatelj, David Yates, koji je od četvrtog nastavka priveo serijal kraju, poslužio je kao prijelaz iz nezrelih, dječjih filmova u one malo tamnije i ozbiljnije (kako kome).

Zahvaljujući Potterovom kino uspjehu imali smo tu nesreću pogledati lošiji mladenački fantasy poput The Seeker, Eragon, Cirque du Freak i Percyja Jacksona. Jedina dobra stvar jest ponovno pokretanje Narnijskih kronika koje se i dalje snimaju.

Lord of the Rings (2001-2003)

lotr-hobbits

U posljednjih 10 godina mogli smo zapaziti veliki povratak fantasy žanra u modu i na velike ekrane. Najzaslužniji za to je redatelj Peter Jackson i njegova ekranizacija trilogije Gospodar Prstenova “oca suvremenog fantasyja” J.R.R. Tolkiena. Svjesni smo da bi trilogija Gospodar prstenova mogla zasluženo zauzeti tri mjesta na popisu jer su upravo oni utabali stazu brojnim drugim ekranizacijama poput Stardusta, BeowulfaGolden Compassa, The Chronicles of Narnia i Inkhearta.

Filmovi su također aktivirali gledatelje da se vrate čitanju knjiga, usput otkriju druge svjetove i ostale pisce. Može se reći da je sve to pomoglo i roleplaying igrama poput Dungeons & Dragons koji su baš godinu dana prije prikazivanja Prstenove družine izdali treću ediciju.

Glavešine filmskih kuća našle su vrijednu zamjenu za trend povijesno-ratnih akcijskih filmova koji su do tada dominirali kinima. Uslijedili su ljetni i zimski blockbusteri zabavnije naravi, manje orijentirani na stvarno ubijanje. Generalna publika je prestala percipirati fantasy žarn kao nešto što se isključivo povezuje s dječjim filmovima. Povratak Kralja dobio je 11 Oscara, izjednačivši se s Titanicom i Ben-Hurom, što nam jasno pokazuje da ga je podržala i kritika i struka.

Konačni efekti i posljedice izlaska Jacksonove adaptacije su nemjerljivi, barem za ovaj članak, ali im se možemo dalje posvetiti za još 10 godina…