VrijemeUtvrda2010Podsjećamo vas na priliku za proživljavanje srednjeg vijeka u Hrvatskom zagorju. Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Institut za arheologiju u Zagrebu organizirali su izložbu “Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli”, a ista će zbog povećanog interesa posjetitelja trajati sve do 31.1.2011.

VrijemeUtvrda2010Podsjećamo vas na priliku za proživljavanje srednjeg vijeka u Hrvatskom zagorju. Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Institut za arheologiju u Zagrebu organizirali su izložbu “Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli”, a ista će zbog povećanog interesa posjetitelja trajati sve do 31.1.2011.

Vrijeme utvrda na prostoru Hrvatskog zagorja je razdoblje od 12. pa sve do 16. stoljeća, kada burgovi, uglavnom nastali kao središta županija ili feudalnih vlastelinstava, predstavljaju jezgre oko kojih se gradi srednjovjekovno društvo. Utvrda Vrbovec, smještena iznad rijeke Sutle u Klenovcu Humskom, u općini Hum na Sutli, stoljećima je bila zaboravljena, sve dok arheolozi nisu otkrili njezine kamenom zidane ostatke i brojne vrijedne nalaze.

Otvaranje ove kulturne izložbe pamtimo 13. listopada kada su u Galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici izloženi dugogodišnji radovi Instituta. U priču o Vrbovcu su uzeti cjelokupno obrađeni nalazi i uzorci provedenih povijesnih istraživanja te rezultati uzoraka kostiju, drva, zemlje i ugljena.

Posjetom Gornjoj Stubici možete saznati kako se nekada živjelo, a tehnologija dopušta i pogled u 3D prikaz utvrde na Sutli iz razdoblja kada su njome gospodarili grofovi Celjski. Kako je izgledala plemićka trpeza i pribor za jelo, zatim prehrana stanovnika Vrbovca kroz stoljeća, te koja je bila namjena pojedinih dijelova utvrde, i konačno, kako je izgledao kraj života na utvrdi, samo su neka od pitanja kojima se znanstvenim analizama naslućuju odgovori.

Ponavljamo, izložba ostaje otvorena do 31. siječnja sljedeće godine, a može se razgledati svaki dan u Galeriji dvorca Oršić Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 9-17 sati.