ubiq4.jpgU četvrtak, 18. 06. 2009., u 19:00h, Profil Megastore otvara svoja vrata tribini ‘SFera u profilu’ s ciljem predstavljanja četvrtog broja Ubiqa, književnog časopisa za znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj. Mjesečna tema je “Fantasy protiv znanstvene fantastike”. Ime časopisa potječe od latinske riječi ubique, što znači ‘posvudašnji’, a inspiraciju crpi iz istoimenog romana američkog pisca Philipa Kindreda Dicka. Taj znanstveno-fantastični pisac danas slovi kao jedan od najplodnijih pisaca uopće. Urednici časopisa objašnjavaju daje to djelo sasvim prikladan naziv časopisa koji toliku zanimaciju pridaje prvenstveno znanstvenoj fantastici.

Četvrti broj Ubiqa, osim niza izvrsnih priča i pregleda novije srpske znanstvene fantastike, donosi i dva vrlo zanimljiva teksta koja promišljaju postavke fantasyja i znanstvene fantastike i prijepore oko istih. Riječ je o eseju “O žarištima za razumijevanje SF-a” profesora Darka Suvina, ovogodišnjeg dobitnika nagrade SFERA za životno djelo, te tekstu “Veliki raskol” Fredrica Jamesona.

Na tribini će prisustvovati Aleksandar Žiljak, jedan od urednika Ubiqa i Milena Benini, javnosti itekako poznata hrvatska fantasy spisateljica. Skupa će iznijeti svoja mišljenja i obraniti čvrste stavove. Naravno, svi su pozvani sudjelovati u ovoj zanimljivoj i poučnoj raspravi. Voditeljica tribine je Mihaela Marija Perković.

Cijena Ubiqa doseže 59,00 kn, a možete ga potražiti u Superknjižari i Profilu.