davorpavuna.jpgNedavno je razmaknuta zavjesa iza koje se skrivao počasni gost V. po redu Liburnicona. Riječ je o hrvatskom prof. dr. sc. Davoru Pavuni, svjetski priznatom fizičaru na području elektronskih i magnetskih svojstva složenih tvari poput slojevitih oksida, kvazikristala i drugih funkcionalnih tvari. davorpavuna.jpgNedavno je razmaknuta zavjesa iza koje se skrivao počasni gost V. po redu Liburnicona. Riječ je o hrvatskom prof. dr. sc. Davoru Pavuni, svjetski priznatom fizičaru na području elektronskih i magnetskih svojstva složenih tvari poput slojevitih oksida, kvazikristala i drugih funkcionalnih tvari.


G. Pavuna će sudjelovati u tradicionalnom talk showu Krešimira Mišaka "Znanost za budućnost" u subotu, 21.8 u 20:30. Tu je i rasprava sa dr. sc. Ivanom Šimatovićem na temu "Energetska budućnost civilizacije!" Kako je uglavnom nemoguće u kratkim rečenicama nabrojiti sve uspjehe navedenog znanstvenika, ponovit ćemo samo najznačajnije već navedene na službenoj stranici konvencije.  
Davor Pavuna je rođen u Koprivnici, osnovnu školu završio je u Osijeku, a maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišniprofesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike. Pavuna je odavno poznat i kao č

lan tima za energetiku američkog predsjednika Baracka Obame.