istrakonplakat2010vijest.jpgKako naslov kaže, od sada u našem kalendaru možete pogledati preciznu satnicu za sva tri dana konvencije Istrakon. Iako podložna promjenama, ovo je s pravom vijest koja osvaja dan. Prenosimo i sažetu dobrodošlicu Mirka Grdinića, koordinatora 11. po redu konvencije Istrakon.

istrakonplakat2010vijest.jpgKako naslov kaže, od sada u našem kalendaru možete pogledati preciznu satnicu za sva tri dana konvencije Istrakon. Iako podložna promjenama, ovo je s pravom vijest koja osvaja dan. Prenosimo i sažetu dobrodošlicu Mirka Grdinića, koordinatora 11. po redu konvencije Istrakon.

Mirko se potrudio zahvaliti velikom broju suoorganizatora: Pučkom otvorenom učilištu, Županiji Istarskoj, Gradu Pazinu, srednjim i osnovnim školama i drugim udrugama koje su „uskočile” u pomoć kada je bilo najpotrebnije: RKP, MC Indians, Hiperaktiv i Klub mladih Pazin, a posebno predavačima i gostima koji su svojim dolaskom ovaj posao organizacije učinili ugodnim. Mirko smatra da usprkos tzv. "recesijskom Istrakonu" goste čeka zanimljiv i kvalitetan program, pun zabave i druženja.
Slijedi nadopuna najava, a ako već niste – pročitajte vijest s početka tjedna. Neke od elemenata nismo nabrojali, što zbog zakašnjele objave na službenim stranicama, što zbog svojevremenog manjka informacija.

PREDAVANJA

Zoran Krušvar : “Laboratorij fantastike”
“Laboratorij fantastike” je ustvari zbirka kratkih priča polaznika literarne radionice koju Zoran Krušvar drži u Rijeci. Skoro sve priče unutra su ili sf ili fantasy, uz nekoliko izuzetaka, a na ovogodišnjem Istrakonu bit će predstavljanje zbirke.

Davor Jandrijević-Emard: Teslin bežični prijenos energije s eksperimentom

Bežični prijenos energije još uvijek nije ušao u široku upotrebu i predstavlja misterij za suvremenu tehnologiju. Tesla ga je uspješno izveo početkom 20-tog stoljeća. Želimo znati mogu li se velike količine energije 

uz današnju tehnologiju 

bežično prenositi na velike udaljenosti i koje tehnloške izazove to stavlja pred nas. Da bismo to bolje upoznali, od priručnog materijala napravljen je mali prototip Teslinih povećala (Tesla Magnifier) koje na udaljenosti od par metara pale neonske cijevi, a na desetak metara svijetleće diode (LED).


Nad tim prototipom obavljena su detaljna mjerenja elektrčnih veličina koja su dala prilično neočekivane rezultate. Pokušat ćemo ih protumačiti sadašnjim znanjem i simulacijom pomoću računala.

Aleksandar Žiljak: „Čudotvorni mač“
“Čudotvorni mač” jedan je od najboljih fantasy filmova svih vremena, pričao tko što želi! Snimljen u maloj zemlji na brdovitom Balkanu daleke 1950.-te, u režiji Vojislava Nanovića, ovaj je film svoju američku premijeru imao već dvije godine kasnije! U čemu je snaga ovog filma u usporedbi sa suvremenim prenapuhanim produkcijama? Kakve su bile američke reakcije? Zašto je ovaj film, kao i mnogi drugi, danas gotovo zaboravljen? O svemu tome, i više, u predavanju Aleksandra Žiljka!

Boris Švel : Atomska bomba koje nije bilo…

Kako je JAR razvio, vjerojatno detonirala, razmontirala i sakrivala svoje atomske bombe… 

Zanimljivo, zar ne?

IGRE

USS CROATIA: Star Trek murder game!
Organizatori ove igre su članovi udruge USS CROATIA. Njen cilj je rješavanje misterioznog ubojstva koje je počinjeno na brodu zvijezdane flote, a vremenski nakon Nemesisa.
Igrače očekuje napeta i dinamična igra u kojoj se osim misterioznog ubojstva upliću i špijunaža, terorizam, politička intriga… Broj igrača je limitiran jer su likovi unaprijed kreirani. Prijave će se vršiti na samom Istrakonu i to na Info-pultu ili oglasnoj ploči. Stoga se ne oklijevajte prijaviti kako biste osigurali svoje mjesto. Poželjno bi bilo poznavanje Star Trek tematike. Igru vodi Josip Antoliš.

OSTALO

Promatranje neba teleskopom na Istrakonu
Ove godine će svi posjetitelji Istrakona, ali i svi zainteresirani, tijekom Istrakona u večernjim satima moći teleskopom pogledati nebo. Boris Štromar, predsjednik astronomskog društva Beskraj iz Zagreba posjetiteljima Istrakona pokazat će Mjesec, Mars i Saturn kroz svoj teleskop. Promatranja će se odvijati u subotu navečer na parkiralištu iza Spomen doma, na za to pogodnom mjestu i ne bude li kiše i vedro nebo. Početak promatranja je od 21 h pa sve dok bude interesa.
Tokom promatranja Boris će svim zainteresiranima biti na raspolaganju. Ovisno o vremenu, možda se promatranje održi i u petak navečer na istoj lokacij i u isto vrijeme.
Počasni gost Istrakona 2010. : Jovan Ristić i Festival srpskog filma fantastike
Jovan Ristić je direktor i suosnivač Festivala srpskog filma fantastike s kojim od ožujka 2006. godine putuje po Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije. Jedan je od glavnih organizatora konvencije ljubitelja fantastike “Beokon” iza koje stoji društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” iz Beograda. Član je uprave tog društva. Nekoliko je godina uređivao tribinski program “Komarčića” i bio moderator njegove književne radionice. Kraće vrijeme je uređivao klupsko glasilo, prozin “Emitor”.

Za “Istrakon” će prirediti izbor filmova s prethodna četiri izdanja Festivala srpskog filma fantastike i održati predavanje “Srpski film fantastike i horora 1990-2010: Od tradicije izuzetaka do generacijskog manifesta".