martin_izvjestaj150

U potrazi za “američkim Tolkienom” – piscem Georgeom R.R. Martinom uputili smo se do Ljubljane, jednoj od stanica u kojoj je ovaj pisac stao na svojoj turneji po Europi.

DSCN0988U potrazi za “američkim Tolkienom” – piscem Georgeom R.R. Martinom uputili smo se do Ljubljane, jednoj od stanica u kojoj je ovaj pisac stao na svojoj turneji po Europi.

Na osobito sunčan i sparan dan, vrućina nije popustila ni u 18 sati kad je zakazano Martinovo potpisivanje u prostranoj Knjigarni (knjižari) Konzorcij u centru Ljubljane. Njena veličina ipak nije bila dovoljna da okupi sve Martinove fanove – rep obožavatelja se protezao od ulaznih vrata u prizemlju do samog dna dugačke knjižare na 1. katu. I to nisu bili svi obožavatelji, jer kad smo nakon 2,5 sata potpisivanja knjiga napokon izašli iz knjižare još uvijek su brojni čitatelji čekali pred vratima, kao da se nije potpisala niti jedna knjiga!

DSCN0949Broj obožavatelja koji su se tog dana okupili nećemo niti pokušavati procijeniti. Samo za usporedbu, 2003. godine kad je Martin bio u Zagrebu, pred Algoritmom se okupilo 10 000 čitatelja, a tad još HBO-va serija Igra prijestolja, koja je Martinovim djelima donijela još veću popularnost, nije bila ni u planu!

Kad je Martin došao u knjižaru malo iza 18 sati, fanovi su pljeskanjem najavili njegov dolazank. Uz kratke upute slovonskog prevoditelja koliko knjiga se može potpisati po osobi, fotografiranju s Martinom i sl., sam Martin je preuzeo mikrofon, srdačno pozdravivši sve fanove uz opasku: “…Nadam se da ću uspjeti potpisati što više vaših knjiga prije nego umrem.” Nakon još nekoliko šala, što je samo još više razveselilo njegove već dobro raspoložene fanove, potpisivanje je počelo.

DSCN0983Obožavateljima se doista isplatilo čekanje u dugom redu po vrućini. Unatoč svojoj dobi i isrpljujućoj turneji, Martin je bio izuzetno prijateljski raspoložen prema svakoj pojedinoj osobi. Svakog je pitao kako je, odakle dolazi, odgovorio na postavljeno pitanje. Iako je to malo usporavalo red, vjerujemo da je i samom piscu i fanovima to bilo ugodnije nego samo automatsko potpisivanje bez da čitatelj dobije jedan jedini pogled od svog autorskog idola.

I dok se potpisivanje nastavljalo, činilo se u nedogled, nakon nekoliko sati izašli smo zadovoljni svojom porcijom Martina. U ovom izvještaju donosimo samo dašak atmosfere, koji možete pogledati i u foto galeriji te video izvještaj, u kojem ćete moći vidjeti i čuti kako je izgledalo upoznati Martina, zajedno sa malom ekskluzivom.

Za kraj, zahvaljujemo se našim ljubljanskim domaćinima iz Knjigarne Konzorcij, koji su nam ljubazno pružili priliku da snimimo najavljene materijale i učinili da se osjećamo ugodno u njihovom gradu.

DSCN0984